Υπ.Εργασίας: Αξιοποίηση ευκαιριών στη γήρανση του πληθυσμού

Προώθηση πολιτικών για αξιοποίηση ευκαιριών στη γήρανση του πληθυσμού.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θέτει σε προτεραιότητα την προώθηση πολιτικών και καλών πρακτικών, για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ευκαιριών, που παρέχει η γήρανση του πληθυσμού, αλλά και την αντιμετώπιση των προκλήσεων, που παρουσιάζονται με βάση την κοινωνική αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και τη διασφάλιση αξιοπρέπειας σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, δήλωσε η αρμόδια Υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σε χαιρετισμό της κατά την ημερίδα για τις επιδράσεις

της γήρανσης στο εργασιακό περιβάλλον, τον οποίο διάβασε εκ μέρους της ο Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Αναστάσιος Γιαννάκη, η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «επειδή η αύξηση του ρυθμού γεννήσεων είναι καθοριστικής σημασίας στην αντιμετώπιση των συναφών με τη γήρανση του πληθυσμού προκλήσεων, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο προωθούν σειρά πολιτικών, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υπογεννητικότητας».

Όπως είπε «τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται σε Σχέδιο Δράσης Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής 2019-2020, το οποίο περιλαμβάνει σειρά δράσεων, με στόχο την στήριξη της οικογένειας και την αύξηση των γεννήσεων», για να προσθέσει ότι προωθείται η δημιουργία Δικτύου Στήριξης της Οικογένειας, αποσκοπώντας στην πολύπλευρη παροχή επιστημονικής και κοινωνικής συνδρομής στις οικογένειες ενώ ένας από τους σημαντικούς στόχους που έχουν τεθεί είναι η επιχορήγηση των υπηρεσιών φροντίδας παιδιών προσχολικής ηλικίας και της λειτουργίας βρεφοκομικών και παιδοκομικών σταθμών για τον σκοπό αυτό.

Η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «ο ρυθμός μεταβολής της πληθυσμιακής πυραμίδας, κατά τις τελευταίες δεκαετίες είναι υψηλός και η διαδικασία γήρανσης του πληθυσμού επιταχύνεται διαρκώς, γεγονός που αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια», επισημαίνοντας ότι η «γήρανση του πληθυσμού ή δημογραφική γήρανση παρατηρείται όταν η γονιμότητα είναι χαμηλή και το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται».

«Αυτή η δημογραφική αλλαγή δεν σημαίνει μόνο την αύξηση του αριθμού των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και την αύξηση της αναλογίας τους στον συνολικό πληθυσμό και είναι ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων που δημιουργεί το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού», είπε.

Είπε ακόμα πως «η ραγδαία πρόοδος που σημειώθηκε κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα στους τομείς της ιατρικής έρευνας, της υγειονομικής περίθαλψης, των επιπέδων υγείας και του βιοτικού επιπέδου είχαν ευνοϊκό αντίκτυπο στη συνεχή μείωση της θνησιμότητας και την αύξηση της προσδοκώμενης διάρκειας ζωής ειδικά στις αναπτυγμένες χώρες, περιλαμβανομένης και της Κύπρου», σημειώνοντας πως «οι θετικές αυτές εξελίξεις στον τομέα αυτό, συνοδεύτηκαν δυστυχώς από μια σημαντική μείωση των γεννήσεων, ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες δεκαετίες».

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός, ανέφερε, «που σχετίζεται με την γήρανση στο εργασιακό περιβάλλον, ιδιαίτερα στην Κύπρο, είναι η αργοπορημένη ένταξή των νέων στην αγορά εργασίας κυρίως λόγω της παράτασης της διάρκεια των σπουδών τους». Πιο ειδικά, πρόσθεσε η κ. Αιμιλιανίδου, «όλο και λιγότεροι νέοι εισέρχονται στην αγορά εργασίας, ενώ το ποσοστό των μεγαλύτερων σε ηλικία που εντάσσονται στο εργατικό δυναμικό όλο και αυξάνεται».

Επιπλέον, σημείωσε ότι «η αλλαγή αυτή της δημογραφικής σύνθεσης του πληθυσμού επιφέρει σημαντικές επιδράσεις και στο εργασιακό περιβάλλον, παρουσιάζοντας τόσο ευκαιρίες όσο και προκλήσεις, καθώς ο επαγγελματικός βίος αναπτύσσεται µε τον δικό του ρυθμό, χωρίς όμως να συμβαδίζει κατ’ ανάγκην µε τον ρυθμό της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης του ανθρώπου».

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των προκλήσεων που συνδέονται με την γήρανση του πληθυσμού και την αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργούνται.

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα