Υπερπρόεδρος o Ερντογάν με «εντολή» λαού - Στη Βουλή οι Κούρδοι

Κόντρα στις προβλέψεις και αναλύσεις που έβλεπαν εκλογές δυο γύρων στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε χθες, Κυριακή, σε μια έντονα αμφισβητούμενη εκλογική διαδικασία να επικρατήσει με ποσοστό 52,55% , επεκτείνοντας έτσι τη δεκαπενταετή παραμονή του στην εξουσία. Μπορεί το κόμμα ΑΚΡ του «σουλτάνου» να μην κατάφερε να πετύχει την αυτοδυναμία στη Βουλή, ωστόσο δύσκολα θα χάσει την προεδρία αφού ο συνασπισμός που

τον στηρίζει με τους Εθνικιστές είναι η πρώτη δύναμη τις βουλευτικές εκλογές. Η είσοδος του φιλοκουρδικού κόμματος στην Τουρκική Βουλή, που κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 10%, καθιστά απαραίτητη τη συμμαχία του Κυβερνώντος, ισλαμικού ΑΚΡ του Ερντογάν με το εθνικιστικό κόμμα των Γκρίζων Λύκων του Μπαχτσελί, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση. Με τον προεδρικό υποψήφιο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και δεκάδες βουλευτές του της απερχόμενης Βουλής πίσω από τα σίδερα, το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών HDP κατάφερε να εξασφαλίσει 67 έδρες.

Οι αριθμοί

Περισσότεροι από 56 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της Κυριακής, σε περισσότερες από 180.000 εκλογικές κάλπες στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 52,55, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο υποψήφιος των Κεμαλιστών Μουχαρέμ Ιντζέ με 30,67%. Τρίτος έρχεται ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων Σελαχεντίν Ντεμιρτάς με 8,36%. Τέταρτη και. καταϊδρωμένη η «Λύκαινα» Μεράλ Ακσενέρ με 7,33 %.

Η εικόνα στην βουλή σύμφωνα με τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα του Anadolu στο 99.10 της επικράτειας τώρα διαμορφώνεται ως εξής: Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 42,28% παίρνει 293 έδρες, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με 22,79% 146, το Κουρδικό Κόμμα με 11,62% 67, το Εθνικιστικό Κίνημα με 11,2% 50 και το Καλό Κόμμα με 10.01% θα έχει 44 έδρες. Δηλαδή έχουμε μια βουλή στην οποία ο πρόεδρος Ερντογάν θα έχει την ανάγκη της ψήφου των εθνικιστών για να νομοθετεί.

Το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82%, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. To ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές ήταν ελαφρώς πιο αυξημένο και ανήλθε στο 87%.

Η σημασία των εκλογών

Το διακύβευμα των εκλογών είναι καθοριστικό για το μέλλον της χώρας, καθώς ο νέος πρόεδρος είναι ο πρώτος που απολαμβάνει ενισχυμένες εξουσίες σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα που συμφωνήθηκε στο δημοψήφισμα του Απριλίου του 2017, το οποίο υποστηρίχθηκε έντονα από τον Ερντογάν. Ο Ερντογάν θα αναλάβει ριζικά ενισχυμένη προεδρία, η οποία αποκτά πλέον ευρύτατες αρμοδιότητες και απορροφά τις εκτελεστικές εξουσίες της υπό κατάργηση πρωθυπουργίας. Η θητεία του νέου προέδρου θα διαρκέσει έως το 2023, όταν ο κ. Ερντογάν θα μπορεί να διεκδικήσει μια ακόμα πενταετία.

Δηλώσεις Ερντογάν

Σε δηλώσεις του, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως οι πολίτες επικύρωσαν τη μετάβαση σε ένα νέο πολίτευμα, την Προεδρική Δημοκρατία, και δόθηκε -όπως υποστήριξε- εντολή να συνεχιστεί ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, εντός και εκτός συνόρων. Δήλωσε, παράλληλα, πως η εκλογική διαδικασία ανέδειξε την πίστη στη Δημοκρατία, τονίζοντας πως κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί ή να αμφιβάλλει για το αποτέλεσμα. Μεταξύ άλλων, είπε πως η Τουρκία μίλησε με μια φωνή και έστειλε ένα μήνυμα, διότι το 90% πήγε και ψήφισε, την ώρα που σε άλλες χώρες η προσέλευση δεν ξεπερνά το 50%. «Με τη βοήθεια του Αλλάχ, αυτή η ημέρα είναι ιστορική», είπε.

Ωρύεται η αντιπολίτευση

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση στην Τουρκία διαμαρτύρεται πως εκατομμύρια ψήφοι δεν είχαν καταμετρηθεί. Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος - CHP Mουχαρέμ Ιντσέ αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των εκλογών, κατηγορώντας το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, που δημοσίευσε τα πρώτα αποτελέσματα, για "χειραγώγηση". Ανέφερε ότι τα στοιχεία που δημοσίευσε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο έδειξαν πως, αν και πολλά ψηφοδέλτια δεν είχαν ακόμη ανοιχτεί, εντούτοις υπολογίστηκαν.

Εκλογές φόβου &νοθείας

Το συναίσθημα του φόβου επικρατούσε καθ' όλη τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, που σημαδεύτηκε από προπηλακισμούς μεταξύ των αντίπαλων παρατάξεων, αλλά και βίαια, αιματηρά επεισόδια, αποτέλεσμα των οποίων ήταν να χάσουν τη ζωή τους 3 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του IYI Partisi (Καλό Κόμμα) τής Μεράλ Ακσενέρ, Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ, στην επικράτεια του Ερζερούμ, ο οποίος πυροβολήθηκε.

Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν, μάλιστα, βίντεο ντοκουμέντα, με εκτεταμένα φαινόμενα καλπονοθείας, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για σακούλες με ψηφοδέλτια υπέρ του Ερντογάν που μεταφέρθηκαν πριν την καταμέτρηση των ψήφων.

Αντίδραση Λευκωσίας

Σε μια πρώτη αντίδραση διά στόματος του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, η Λευκωσία εξέφρασε την ελπίδα όπως με το πέρας των εκλογών να ξεκλειδώσουν οι διαδικασίες για τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο υπογράμμισε πως δεν αναμένεται να υπάρξουν ουσιώδεις αλλαγές σε ό,τι αφορά το Κυπριακό αλλά και τις ελληνοτουρκικές θέσεις. Όσον αφορά την άνοδο του εθνικιστικού κόμματος, ο Υπουργός δήλωσε «Ας ελπίσουμε ότι το Κυπριακό θα είναι ένα από τα θέματα στα οποία το εθνικιστικό κόμμα δεν θα θελήσει να έχει ουσιαστικό ρόλο».

Keywords
Τυχαία Θέματα