Υπερτετραπλασιάστηκαν μέσα σε δυο χρόνια…

Ραγδαία αύξηση υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας πονοκεφαλιάζει τους αρμοδίους
«Χρόνο με χρόνο τόσο τα παράπονα όσο και οι ενημερώσεις που λαμβάνουμε αυξάνονται και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ενθάρρυνση των θυμάτων να καταγγέλλουν τα περιστατικά στην Αστυνομία», δηλώνει ο Υπαστυνόμος Ανδρέας Αναστασιάδης

Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει η παιδική πορνογραφία και η σεξουαλική και όχι μόνο κακοποίηση στην Κύπρο. Σύμφωνα

με στοιχεία που εξασφάλισε η «Σημερινή» από τα αρμόδια Γραφεία του Αρχηγείου Αστυνομίας, χρόνο με τον χρόνο τα κρούσματα αυξάνονται, προκαλώντας έντονο προβληματισμό, παρά το ότι αναγνωρίζεται πως τέτοιου είδους φαινόμενα παρουσιάζονταν και στο παρελθόν, αλλά, δυστυχώς, δεν καταγγέλλονταν.

Μόνο και μόνο τα περιστατικά παιδικής πορνογραφίας που έχει χειριστεί μέχρι σήμερα το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι υπερτετραπλάσια από αυτά που είχε χειριστεί καθ' όλην τη διάρκεια του 2013. Για τον λόγο αυτόν ο Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υπαστυνόμος Αντρέας Αναστασιάδης, μέσω της «Σ» δίδει χρήσιμες συμβουλές στο κοινό.

Τα στοιχεία
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως μέχρι στιγμής στο Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για το έτος 2015 έχουν διερευνηθεί 144 παράπονα/υποθέσεις, το 2014 106 παράπονα/υποθέσεις, ενώ το 2013 32 παράπονα/υποθέσεις. Όλες οι υποθέσεις/παράπονα, τόνισε, αφορούν παιδική πορνογραφία. Ερωτηθείς κατά πόσον παρατηρούν σε έντονο βαθμό την αύξηση αυτών των περιστατικών κι αν τους ανησυχεί, ο κ. Αναστασιάδης είπε:

«Παρατηρούμε ότι πράγματι χρόνο με χρόνο τόσο τα παράπονα όσο και οι ενημερώσεις που λαμβάνουμε αυξάνονται, και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ενθάρρυνση των θυμάτων να καταγγέλλουν τα περιστατικά στην Αστυνομία, αλλά και στο γεγονός ότι αναπτύξαμε περαιτέρω επαφές με διάφορες εταιρείες όπως η Facebook, Google, Twitter κλπ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Αστυνομία και ειδικά το Γραφείο μας δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εμπιστευτικότητα και προστασία των θυμάτων», εξήγησε.

Οι σοβαρότερες υποθέσεις
Ως προς τον χρόνο διερεύνησης της κάθε περίπτωσης, ο Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να καθοριστεί, καθώς εξαρτάται από τα γεγονότα του κάθε περιστατικού. Δηλαδή, εξήγησε, «κάποιες φορές χρειάζεται να αποταθούμε σε εταιρείες στο εξωτερικό για παραχώρηση στοιχείων, τον όγκο δεδομένων κλπ», συνέχισε. Κληθείς να αναφερθεί σε κάποιες χαρακτηριστικές υποθέσεις, που χειρίζεται αυτήν την στιγμή το Γραφείο, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως «έχουμε πολύ μεγάλες υποθέσεις σε σχέση με την κατοχή και διάθεση αρχείων παιδικής πορνογραφίας. Μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις βρίσκεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου, με προβλεπόμενη ποινή την ισόβια κάθειρξη, αφού στην κατοχή του υποδίκου βρέθηκαν 17 χιλιάδες αρχεία, πολλά εκ των οποίων αφορούν παιδιά κάτω των 13 ετών», συμπλήρωσε.

Τι να προσέξουμε
Κληθείς να δώσει μερικές συμβουλές τόσο στα παιδιά και τους ανηλίκους όσο και στους γονείς για να μην πέσουν θύματα παιδικής πορνογραφίας, τόνισε πως «οι γονείς, έστω και διακριτικά, πρέπει να παρακολουθούν τα παιδιά τους σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου. Πρέπει να συνομιλούν μαζί τους και να τους ρωτούν για τυχόν παράξενα που μπορούν να συναντήσουν στο διαδίκτυο. Πολλές φορές οι γονείς αναφέρουν τα διάφορα περιστατικά που τους απασχολούν μόνον όταν φτάσουν σε αδιέξοδο ή σε διάφορες απειλές», πρόσθεσε, ενώ έδωσε και τις εξής γενικές συμβουλές προς γονείς:

*Μην αποτρέπετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο. Ενημερώστε το για τους κινδύνους που κρύβει και μάθετέ το να προστατεύεται από αυτούς.
*Τοποθετήστε τον υπολογιστή σας σε επιβλέψιμο μέρος του σπιτιού, όπως το σαλόνι, και όχι στα δωμάτια των παιδιών.
*Ελέγξετε όλους τους φίλους των παιδιών σας στο Facebook. Διαπιστώνετε ότι πολλοί έχουν από 2000 - 4000 «φίλους», αριθμός πολύ υπερβολικός για νεαρά πρόσωπα, ενώ στην πραγματικότητα μόνο μερικούς τους γνωρίζουν πραγματικά.
*Συμβουλεύετε το παιδί να μη δίδει τα προσωπικά του στοιχεία σε αγνώστους που συναντά στο διαδίκτυο. Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά πότε και σε ποιους βάζουν δικές τους φωτογραφίες.
*Επιβλέπετε το παιδί σας όταν χρησιμοποιεί τα chatrooms. Μην αφήνετε ποτέ το παιδί σας να συναντήσει άλλο πρόσωπο που γνώρισε μέσα από το διαδίκτυο.
*Προτείνετε στα παιδιά σας ιστοσελίδες με καθαρά επιμορφωτικό ή ψυχαγωγικό υλικό.
*Εγκαταστήστε λογισμικά φίλτρα που απαγορεύουν την προσπέλαση σε ανάρμοστες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.

Συμβουλές προς παιδιά
Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, ο κ. Αναστασιάδης έδωσε τις εξής συμβουλές:
*Να μη συνομιλούν με αγνώστους και να μην κοινοποιούν σε αυτούς τα προσωπικά τους στοιχεία, φωτογραφίες, οικογενειακή κατάσταση κτλ
*Όταν δεν γνωρίζουμε τον αποστολέα ενός email, απλώς να μην το ανοίξουμε
*Να προτιμούμε τις ιστοσελίδες που περιέχουν το ακρώνυμο «https», το «s» σημαίνει ασφάλεια
*Αποφεύγουμε να συμμετάσχουμε σε τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο, καθώς πέραν του γεγονότος ότι είναι κάποια από αυτά παράνομα, υπάρχει ο κίνδυνος να εκτεθούμε σε ανεπιθύμητες καταστάσεις
*Στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να μην υπάρχει η επιθυμία να κάνουμε αιτήματα φιλίας ή να αποδεχόμαστε αιτήματα σε οποιοδήποτε πρόσωπο χωρίς αυτό να το γνωρίζουμε. Υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι από αυτούς να χρησιμοποιούν ψεύτικα στοιχεία και σκοπός τους να είναι να ενοχλήσουν.
*Η χρήση κάμερας να γίνεται όταν υπάρχει ανάγκη. Ο κάθε χρήστης μπορεί να βιντεογραφεί και αργότερα να χρησιμοποιεί αυτό το βίντεο για απειλές.
Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τα παιδιά να αναφέρουν οτιδήποτε παράξενο στους γονείς ή στο Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλ. 22808200, τη Γραμμή του Πολίτη 1460 ή διαδικτυακά στην ιστοσελίδα www.police.gov.cy, στο πλαίσιο cybercrime, γράφοντας οτιδήποτε τους απασχολεί. «Με το να αποταθούμε στην Αστυνομία, δεν σημαίνει και κατ' ανάγκην ότι θα γίνει ποινική δίωξη», κατέληξε ο Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Αυξημένα φέτος τα περιστατικά κακοποίησης παιδιών
Αναφορικά με την κακοποίηση παιδιών, ο Υπεύθυνος Γραφείου για θέματα Οικογενειακής Βίας και Κακοποίησης Ανηλίκων στο Αρχηγείο Αστυνομίας, Κώστας Βέης, ανέφερε στη «Σ» πως από τα μέχρι σήμερα στοιχεία αναμένεται ότι φέτος οι υποθέσεις-καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων θα είναι περισσότερες σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τον κ. Βέη, το 2013 το Γραφείο διερεύνησε 166 ποινικές υποθέσεις, εκ των οποίων οι 37 αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, ενώ πέρυσι εξετάστηκαν 160 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 55 αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Κληθείς να αναφέρει σε τι οφείλεται η ραγδαία αύξηση των υποθέσεων-καταγγελιών, ο κ. Βέης τόνισε πως σημαντικός αριθμός των υποθέσεων που τίθενται ενώπιον του Γραφείου αφορούν παλαιότερες υποθέσεις, σημειώνοντας πως πλέον ο κόσμος προχωρεί πιο εύκολα σε καταγγελίες απ’ ό,τι στο παρελθόν. Αυτό, σημείωσε, οφείλεται στην αλλαγή των σχετικών νομοθεσιών, οι οποίες έγιναν αυστηρότερες, στο ότι διατηρείται η εχεμύθεια και δεν προβάλλονται στοιχεία της υπόθεσης, αλλά και στο ότι η κοινωνία δεν είναι τόσο κλειστή όσο στο παρελθόν.

Με την ευκαιρία, ο Υπεύθυνος Γραφείου για θέματα Οικογενειακής Βίας και Κακοποίησης Ανηλίκων στο Αρχηγείο Αστυνομίας κάλεσε τόσο τα θύματα όσο και τα συγγενικά τους πρόσωπα να προχωρούν στην καταγγελία τέτοιων υποθέσεων, επισημαίνοντας πως έτσι θα μπορέσουν να βοηθηθούν περισσότερο από το να ανέχονται τέτοιου είδους περιστατικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα