ΥΠΕΣ: Στη δημοσιότητα όλες οι διαθέσιμες τ/κ περιουσίες

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος παρέστη σήμερα σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων για το θέμα της εν γένει διαχείρισης των τ/κ περιουσιών, μετά από το πέρας της συνεδρίας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τα ΜΜΕ:

«Πιστεύω ότι έφθασε η ώρα να σταματήσουν οι επαναλήψεις και οι ανούσιες συζητήσεις γύρω από το θέμα της διαχείρισης των τ/κ περιουσιών, αλλά και της προσφυγικής πολιτικής. Υπάρχει μια πολιτική, η οποία διέπεται από μια νομοθεσία, η οποία έχει δημιουργήσει τις τελευταίες δεκαετίες

πολλές κατηγορίες προσφύγων. Είναι μια νομοθεσία και ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο το ίδιο διέπεται από αδικίες. Ανοίγουμε αυτό το μεγάλο κεφάλαιο για πρώτη φορά τα τελευταία 27 χρόνια. Η προσφυγική πολιτική -και η διαχείριση των τ/κ περιουσιών πιο συγκεκριμένα- αναθεωρήθηκε μόνο μία φορά, το 1991 και πιστεύω ότι και αυτό έγινε με μπαλωματικούς τρόπους. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, πρέπει να αρθούν αυτές οι αδικίες και χρειάζεται μια συνολική αναθεώρηση της νομοθεσίας.

Έχουμε ήδη καταθέσει και συγκεκριμένα ερωτήματα και συγκεκριμένες προτάσεις και συγκεκριμένες απόψεις για το πού θα πρέπει να κινηθεί αυτή η νέα πολιτική. Έχουμε καταθέσει αυτές τις απόψεις στη Συμβουλευτική Επιτροπή που είναι κατά νόμο αρμόδια και περιμένουμε την επανατροφοδότηση με σχόλια τους. Από εκεί και πέρα, εμείς προχωρούμε με τη διαφάνεια. Η διαφάνεια είναι το αντίδοτο στη διαπλοκή. Μέσα σε κάποιες εβδομάδες θα υπάρχει έτοιμη και νέα ιστοσελίδα, σε παγκύπρια βάση, και θα δημοσιεύονται όλες οι διαθέσιμες τ/κ περιουσίες. Έχουμε έρθει σε επαφή με τον Επίτροπο προσωπικών δεδομένων, ούτως ώστε να βρούμε τον νόμιμο τρόπο βάσει του οποίου και οι χρήστες και η περιουσία θα δημοσιεύονται. Είναι μια πολιτική που πρέπει να αγγίξουμε επιτέλους την ουσία. Χρειάζεται εθνική συνεννόηση, είναι ένα εθνικό θέμα που αφορά δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας. Ευελπιστώ ότι αν όλοι, πολιτικά κόμματα, Κυβέρνηση, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς επιδείξουν την ευθύνη και την υπευθυνότητα που πρέπει να διέπει τη διαχείριση τέτοιων πολιτικών, τότε σύντομα θα μπορούμε να έχουμε μια νέα πολιτική, ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα άρει αυτές τις αδικίες και θα βοηθήσει καλύτερα, στο σύνολό του, τον προσφυγικό κόσμο. Κάνω ξανά μια έκκληση για εθνική συνεννόηση και εθνική ενότητα, όσον αφορά στην ουσιαστική, τη ριζική αλλαγή αυτής της πολιτικής».

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της δημοσιοποίησης αυτού του καταλόγου, ο κ. Πετρίδης είπε ότι εκκρεμεί η απάντηση του Επιτρόπου. Είναι για να ξέρουμε και να φαίνεται δημόσια εκεί που υπάρχουν δυσανάλογα οφέλη σε κάποιους, για να μπορούμε και εμείς να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα. Πάντα με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα του οποιουδήποτε.

Απαντώντας σε συναφή ερώτηση για το τι στοιχεία θα υπάρχουν σε αυτόν τον κατάλογο, ο κ. Πετρίδης είπε: «Ενδεχομένως η ταυτότητα του δικαιούχου, η περιουσία η οποία τού έχει διατεθεί και η χρήση της».

Απαντώντας σε ερώτηση αν το Υπουργείο προχωρά στη διόρθωση αδικιών, ο κ. Υπουργός είπε: «Καθημερινά. Αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται ο νόμος. Εκεί που προκύπτουν παρανομίες ή παρατυπίες, εφαρμόζεται ο νόμος και έχω δώσει τα στοιχεία για τον αριθμό της άρσης των παρανομιών που είναι σε διαφορετικές κατηγορίες. Τα έχω δώσει την περασμένη φορά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται μια πιο ριζική αναθεώρηση της νομοθεσίας, επειδή είναι μια νομοθεσία η οποία όντως δημιουργεί ανισότητες, όντως δημιουργεί αδικίες, όντως υπάρχουν πολλές κατηγορίες προσφύγων, όντως δεν λαμβάνεται υπόψη η περιουσία που διαθέτει κάποιος στα κατεχόμενα».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το τι γίνεται στην περίπτωση προσφύγων που καταφεύγουν στην Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων και πωλούν την περιουσία τους και αν θα πρέπει να εξακολουθούν να λογίζονται πρόσφυγες σε αυτήν την περίπτωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ο κ. Υπουργός είπε: «Δεν θα απαντήσω επί του συγκεκριμένου. Αλλά, αυτά όλα θα πρέπει να τεθούν στο πλαίσιο μιας νέας Νομοθεσίας, μιας νέας πολιτικής, η οποία θα λαμβάνει υπόψη και τι έχει πάρει ο πρόσφυγας από το κράτος. Είπα κάτι: τις τελευταίες δεκαετίες, η περιουσία που κατέχει κάποιος δεν λαμβάνεται υπόψη στη χάραξη της πολιτικής. Θα πρέπει να λαμβάνεται και νομίζω αυτό καλύπτει και την ερώτησή σας».

Keywords
Τυχαία Θέματα