ΥΠΕΞ: Δεν έχουμε πολυτέλεια για άλλη αποτυχία στο Κυπριακό

Δεν έχουμε την πολυτέλεια για άλλη αποτυχία στο Κυπριακό, τονίζει ο ΥΠΕΞ στο AJC στις Βρυξέλλες.

Την άποψη ότι οι επικείμενες συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, που ενδέχεται να προκύψουν σε συνέχεια των επαφών της απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, θα πρέπει να οδηγήσουν σε λύση, εξέφρασε ο Υπουργός

Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας από το βήμα ημερίδας του AJC Transatlantic Institute στις Βρυξέλλες.

“Δεν έχουμε την πολυτέλεια” μιας νέας αποτυχίας, υπέδειξε ο Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων, δήλωσε πως “η Κυπριακή Δημοκρατία ενθαρρύνει την εμπλοκή της Ε.Ε. στις συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος”, και εξήγησε ότι “για πρώτη φορά από το 1976 συζητήσαμε την ουσία του Κυπριακού, δηλαδή την ασφάλεια και τις εγγυήσεις” στο Κραν Μοντάνα, ενώ κατέστησε σαφές ότι “το status quo δεν αποτελεί λύση”.

Ανέφερε, ακόμα, ότι η κ. Λουτ θα έχει επαφές με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και την Ελλάδα, για να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών και κατέστησε σαφές ότι “πρέπει να υπάρξει εξαιρετικά ενδελεχής προετοιμασία”, ως προαπαιτούμενο για την ενίσχυση των πιθανοτήτων για εξεύρεση λύσης. Δήλωσε ότι τον Σεπτέμβρη θα μπορεί να πει περισσότερα για το θέμα.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Υπουργός εξήγησε ότι η “Κύπρος δεν μπορεί να αλλάξει τη γεωγραφία της” και τόνισε ότι η Κύπρος ελπίζει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει μέλος της ίδιας οικογένειας, όμως προϋπόθεση γι' αυτό είναι να αλλάξει και να ενστερνιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες. “Γι' αυτό τον λόγο η Κύπρος έδωσε το πράσινο φως για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων”, είπε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι “είχε κάθε δικαίωμα να μην το πράξει”.

“Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά στάνταρ και το Διεθνές Δίκαιο”, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι οφείλει να δώσει και ώθηση στην επίλυση του Κυπριακού.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι ένας από τους λόγους που κατά τις προηγούμενες συνομιλίες υπήρξαν συγκλίσεις, ήταν και η ενεργή παρουσία της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις για την εσωτερική διάσταση, αλλά και στη συνέχεια για την εξωτερική. “Ενθαρρύνουμε”, είπε, “τη συμμετοχή της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις” και σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταθέσει ήδη προτάσεις για κινήσεις που θα μπορούσε να κάνει η Τουρκία και οι οποίες θα οδηγούσαν την Κύπρο να επανεξετάσει τη θέση της επί των ενταξιακών κεφαλαίων. Ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την πρόταση για την επιστροφή της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη, τονίζοντας όμως ότι η Τουρκία οφείλει να κάνει αυτή το πρώτο βήμα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Τουρκίας σε σχέση με τις γεωτρήσεις, σημείωσε ότι “είναι σημαντικό ότι η Κύπρος έχει εξασφαλίσει τη στήριξη της Ε.Ε., μέσω των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου", λέγοντας ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων άνοιξε νέους ορίζοντες σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Κύπρου με τα γειτονικά κράτη και την Ε.Ε. Παράλληλα, εκτίμησε ότι τα αποθέματα είναι πάρα πολύ σημαντικά και ότι η συνομολόγηση ΑΟΖ με τρεις γειτονικές χώρες δημιουργεί μια νέα περιφερειακή δυναμική, διαφάνεια επί του Διεθνούς Δικαίου, και ένα νέο πλαίσιο για τον διάλογο στην περιοχή.

Επιπλέον, είπε ότι δημιούργησε και το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για την επένδυση μεγάλων εταιριών στην περιοχή, “ψήφος εμπιστοσύνης στην Κύπρο, την κυβέρνηση, τη σταθερότητα”, όπως ανέφερε.

Κατέστησε δε σαφές ότι οι υδρογονάνθρακες μπορεί να εξελιχθούν στο “νέο ατσάλι και άνθρακα” στην περιοχή, με το να γίνουν εργαλείο για περιφερειακή συνεργασία και καταλύτης για περισσότερη θεσμική οργάνωση".

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα