ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επιστροφή ατόμων πίσω στην Συρία

Γίνεται μια προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα, ούτως ώστε να γίνει αντιληπτή η κλίμακα του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κύπρος με τις μεταναστευτικές ροές, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώπιον της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος.

Επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν επιστροφές στην Συρία, λόγω της συνεχιζόμενης εμπόλεμης κατάστασης στην χώρα, που συνεπάγεται ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις

για ασφαλή και εθελούσια επιστροφή, και αυτό αποτελεί θέση της ΕΕ που επιβεβαιώθηκε εσχάτως μόλις πρόσφατα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής και απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων Βουλευτών είπε ότι εδώ και καιρό, από τον Σεπτέμβριο του 2019, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ για συμφωνία στο Σύμφωνο της Μετανάστευσης και του Ασύλου, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει καταλήξει, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τα Κράτη Μέλη του Νότου και από αυτά του Βορρά.

«Είναι οι χώρες της πρώτης γραμμής, που ζητούν έμπρακτη αλληλεγγύη και όχι λεκτική αλληλεγγύη από τα άλλα κράτη μέλη και μέχρι στιγμής δεν υπήρχε σχετική συμφωνία. Λένε ότι η βοήθεια που μπορούν να δώσουν είναι οικονομικής ή και τεχνικής φύσης, αλλά αρνούνται να δεχτούν μετανάστες από τα Κράτη Μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «βρίσκεται σε εξέλιξη διαρκής συντονισμός σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπουργείων και Υπηρεσιών της Δημοκρατίας, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την διαμόρφωση και προώθηση των θέσεων της Κύπρου εντός του πλαισίου της ΕΕ, σε συνεννόηση και με άλλα Μεσογειακά κράτη που έχουν τις ίδιες με μας προκλήσεις και προσεγγίσεις».

Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών, «για να αναδείξουμε την διάσταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην ΕΕ».

«Είναι σημαντικό να αντιληφθούν οι εταίροι μας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος και είναι μια συνεχής και συντονισμένη προσπάθεια από μέρους που γίνεται σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν ακόμα οι προϋποθέσεις για εθελούσια επιστροφή στη Συρία

Ως προς το γιατί δεν στέλνουμε κόσμο πίσω στην Συρία, ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν ακόμα οι προϋποθέσεις για ασφαλή και εθελούσια επιστροφή ατόμων πίσω στην Συρία, προσθέτοντας ότι η θέση αυτή της ΕΕ επιβεβαιώθηκε εκ νέου πρόσφατα όταν εγέρθηκε το εν λόγω θέμα.

Ανέφερε, περαιτέρω, ότι κανένα Κράτος Μέλος της ΕΕ δεν επαναπροωθεί άτομα στη Συρία.

«Η μόνη χώρα που πράττει κάτι τέτοιο σε κάποιο βαθμό είναι η Τουρκία, η οποία προωθεί Σύριους στις περιοχές τις οποίες η ίδια κατέχει στο βόρειο μέρος της χώρας. Μάλιστα, υπάρχουν και κάποιες πληροφορίες ότι τους στέλνει πίσω και με τουρκικό διαβατήριο, στο πλαίσιο μάλιστα σκόπιμης πολιτικής», είπε. «Υπάρχουν Κράτη Μέλη εντός της ΕΕ που λένε ότι πρέπει να ανοίξουμε αυτή την συζήτηση για τη Συρία. Υπάρχουν γειτονικές χώρες, για παράδειγμα ο Λίβανος, που πιέζουν πάρα πολύ για να αρχίσει η προώθηση προσφύγων ή μεταναστών πίσω στη Συρία, διότι αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, αλλά μέχρι στιγμής η συζήτηση αυτή δεν έχει προχωρήσει. Μαζί με ορισμένες άλλες χώρες, θέτουμε συνεχώς το ζήτημα προς εξέταση», σημείωσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε - παρά τις αντιδράσεις από ορισμένους κύκλους - να επαναλειτουργήσει την Πρεσβεία της Κύπρου στην Δαμασκό, «ως ένα πρώτο βήμα και προς αυτή την κατεύθυνση».

«Είμαστε ένα από τα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ που αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το βήμα, έτσι ώστε όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες να αρχίσουν οι συζητήσεις μεταξύ άλλων και για το συγκεκριμένο θέμα, γιατί μας προβληματίζει. Τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να προχωρήσουν στη συνομολόγηση Συμφωνιών Επανεισδοχής μόνο με εκείνες τις χώρες με τις οποίες η ΕΕ δεν έχει ήδη συνάψει συμφωνία επανεισδοχής. Άρα, ετοιμάζεται ένα προσχέδιο από το Υπουργείο Εσωτερικών, θα πρέπει να περάσει από την Νομική Υπηρεσία και να προωθηθεί στη συνέχεια από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, πρόσφατα ο Υπουργός Εσωτερικών έστειλε συγκεκριμένα στοιχεία για 3.878 άτομα, τα οποία θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις χώρες τους, που είναι η Μπαγκλαντές, η Ινδία, το Νεπάλ, η Νιγηρία, το Πακιστάν και το Βιετνάμ.

«Επικοινωνήσαμε με τις Αρχές των χωρών αυτών. Υπάρχει ανταπόκριση. Σε κάποιες χώρες ήδη προωθήσαμε τα ονόματα που μας έδωσε το ΥΠΕΣ για να γίνει ο έλεγχος από δικής τους πλευράς για να διευθετηθεί η επιστροφή πίσω στις χώρες τους», σημείωσε.

Εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με την Ελλάδα αποφασίσαμε ότι θα στηρίξουμε τις κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας σε σχέση με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού».

«Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα μετά και από σχετική συνεννόηση μαζί μας, υπέβαλε στην Επιτροπή ένα άτυπο έγγραφο, με το οποίο προτείνεται η δημιουργία ενός οριζόντιου καθεστώτος κυρώσεων σε σχέση με την εργαλειοποίηση των μεταναστών. Οριζόντιο για όλες τις χώρες που χρησιμοποιούν αυτές τις πρακτικές. Στην περίπτωση της Λευκορωσίας ήταν σε ad hoc βάση που προχώρησε η διαδικασία για επιβολή κυρώσεων», συμπλήρωσε.

Αναστολή αιτήσεων ασύλου και συμβολική επανεγκατάσταση σε άλλες χώρες, ζήτησε η Κύπρος από την Κομισιόν

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών υπέβαλε και το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εθνική στρατηγική για το μεταναστευτικό πριν από δεκαπέντε μέρες, με την οποία συγκροτείται μια διυπουργική επιτροπή τριμελής υπό τον Υπουργό Εσωτερικών που αναλαμβάνει πλέον ρόλο της εφαρμογής μιας σειράς εισηγήσεων που άπτονται όλων των Υπουργείων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

«Αυτό ήταν ακριβώς και το αποτέλεσμα και των διαπιστώσεων του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και των προβλημάτων που η χώρα αντιμετωπίζει. Πρόσθετα, όμως, επειδή όντως η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά τον πολύ ψηλό αριθμό μεταναστευτικών ροών, που αισίως έχουν ξεπεράσει τις 11.000 για το 2021, ζητήσαμε με επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δύο πολύ συγκεκριμένα μέτρα για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «το πρώτο είναι ότι ζητήσαμε έγκριση και παραχώρηση δικαιώματος αναστολής λήψης αιτήσεων ασύλου για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε ακριβώς αφενός μεν να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις υφιστάμενες αιτήσεις που υπάρχουν στην Δημοκρατία και είναι πάρα πολλές και αφετέρου για να σταλεί ένα μήνυμα στους διακινητές που διακινούν αυτούς τους ταλαίπωρους ανθρώπους ότι δεν μπορούν να τους πάρουν στην Κυπριακή Δημοκρατία γιατί δεν θα υπάρχει η δυνατότητα λήψης αίτησης ασύλου».

«Το δεύτερο θέμα αφορά την επανεγκατάσταση συγκεκριμένου αριθμού αιτητών προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες συμβολικά ώστε να αποφορτιστεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Μιλούμε για συμβολικούς αριθμούς μεν, αλλά ακριβώς θέλουμε να σταλεί το μήνυμα ότι ξεκινά η διαδικασία των επιστροφών και των επανεγκαταστάσεων», σημείωσε.

Η επιστολή, συνέχισε ο κ. Νουρής, έχει σταλεί προ περίπου δεκαπενθημέρου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «και βεβαίως αναμένουμε την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Αυστηρές οι ποινές για διακινητές

Σε ερώτηση ότι ενώπιον της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής έκανε συγκεκριμένα παράπονα όσον αφορά την δικαστική εξουσία, ο κ. Νουρής είπε ότι έκανε διαπιστώσεις, δεν έχει κάνει παράπονα και πρόσθεσε ότι «μια πολύ σημαντική διαπίστωση είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και η Κυβέρνηση θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρχουν πέραν των δικών μας ενεργειών, συγκεκριμένα μέτρα αποτροπής που θα στέλνουν μήνυμα σε αυτούς που μας τροφοδοτούν με τις μεταναστευτικές ροές και αναφέρουμε στους διακινητές».

Και είναι για αυτό τον λόγο, συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών, που πέρσι μέσα στο πακέτο των νομοθετημάτων το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε και κατέθεσε στην Βουλή και η Βουλή ανταποκρίθηκε και ψήφισε σε νόμο, αυστηρότατες ποινές για τους διακινητές που προνοούν ποινή φυλάκισης μέχρι και 12 έτη.

«Έχω, λοιπόν, πει ότι ενώ έχουν προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης διακινητές δεν έχουμε ακόμα μέχρι δει να υπάρχουν σοβαρές ποινές για διακινητές, κάτι που για μας είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί πάρα πολύ απλά μιλούμε για διακίνηση ανθρωπίνων ζωών. Άρα, είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό παράπτωμα. Και από την άλλη, όπως έχω πει, θέλουμε να σταλεί το μήνυμα σε αυτούς που με τόση μεγάλη ευκολία φορτώνουν αυτούς τους ανθρώπους με κίνδυνο της ζωής τους σε βάρκες για να τους μεταφέρουν στην χώρα μας, στους διακινητές, ότι εάν συλληφθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία η ποινή θα είναι τέτοια που θα είναι αποτρεπτική», πρόσθεσε. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι υπάρχει πλέον ξεκάθαρη στόχευση για τα θέματα εφαρμογής αυτής της εθνικής στρατηγικής, «γιατί ο σκοπός είναι αφενός μεν να περιορίσουμε τις ροές, που είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, αλλά την ίδια ώρα, πέραν από τον περιορισμό των ροών, θα πρέπει να υπάρξουν και επιστροφές», σημείωσε.

Αποκαρδιωτικοί οι αριθμοί των επιστροφών, από 9.000 απορρίψεις επέστρεψαν 1.087

Σήμερα, συνέχισε, οι αριθμοί των επιστροφών είναι κυριολεκτικά αποκαρδιωτικοί.

«Όταν έχουμε επιδώσει ως ΥΠΕΣ, ως Υπηρεσία Ασύλου, με την ταχύρρυθμη διαδικασία που εφαρμόζουμε από την 1η του Γενάρη φέτος, σχεδόν 9.000 απορριπτικές αιτήσεις ασύλου και έχουμε καταφέρει να επιστρέψουμε στις χώρες τους 1.087, γίνεται αντιληπτικό το μέγεθος του προβλήματος.  Άρα, οι επιστροφές είναι εξίσου σημαντική παράμετρος, όπως και η αποτροπή των ροών», πρόσθεσε.
  
Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για την ανέγερση ενός Προαναχωρησιακού Κέντρου και σε τι θα εξυπηρετήσει το συγκεκριμένο Κέντρο, ο κ. Νουρής είπε ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας η δημιουργία του Προαναχωρησιακού Κέντρου, για το οποίο, όπως ανέφερε, έχουν ολοκληρώσει τον σχεδιασμό και έχουν υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης στην ΕΕ, η οποία συνίσταται σε μια δαπάνη που θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Σημείωσε ότι από το Κέντρο αυτό δε επιτρέπεται η έξοδος όσον θα μπαίνουν σε αυτό το Κέντρο και σε αυτά εισέρχονται μόνο οι αιτητές εκείνοι, των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε πρωτογενώς από την Υπηρεσία Ασύλου του ΥΠΕΣ και κατά δεύτερον από το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας.

«Άρα, αυτοί οι αιτητές των οποίων οι αιτήσεις πλέον έχουν τελεσίδικα απορριφθεί κηρύσσονται ανεπιθύμητοι μετανάστες, παραμένουν στο Προαναχωρησιακό Κέντρο και διοργανώνεται η διαδικασία επιστροφή τους. Γιατί είναι εξαιρετικά και κεφαλαιώδους σημασίας η ύπαρξη αυτού του Κέντρου; Γιατί πάρα πολύ απλά. Σήμερα που δεν έχουμε αυτό το Κέντρο. Όταν επιχειρήσουμε να επιστρέψουμε κάποιους ανθρώπους σε διάφορους χώρες, τους ψάχνουμε στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί δεν υπάρχει χώρος να τους κρατήσουμε», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, Λίνος Παπαγιάννης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής είπε ότι υπήρξε μια ανάλυση του τι πραγματικά συμβαίνει από τους δύο Υπουργούς και τους υπόλοιπους εκπροσώπους.

«Έχουμε ένα δεδομένο, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και το έχουμε αναφέρει πάρα πολλές φορές, το ότι η Κύπρος πλέον έχει ξεπεράσει το 4% του πληθυσμού και αυτό το 4% είναι αιτητές ασύλου. Επίσης, υπάρχουν κάποιες δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται εντελώς παράνομα στην Κύπρο. Ούτε σήμερα ήταν δυνατόν να μας πουν περίπου πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι», ανέφερε.

«Από εκεί και πέρα, από το 2019 μέχρι σήμερα, είχαμε 2.108 ανθρώπους, οι οποίοι ήρθαν από το αεροδρόμιο της Λάρνακας ή της Πάφου και στη συνέχεια αιτήθηκαν άσυλο. 2.089 άνθρωποι ήρθαν από την θάλασσα και επίσης αιτήθηκαν άσυλο και υπάρχει το εξαιρετικά περίεργο και ταυτόχρονα πολύ ανησυχητικό στοιχείο, το ότι 19.926 άνθρωποι μέσα σε δύο χρόνια ήρθαν από την Πράσινη Γραμμή και αιτούνται άσυλο», πρόσθεσε.

Είναι για αυτό, συνέχισε ο κ. Παπαγιάννης, «που λέμε ότι η Τουρκία έχει ένα οργανωμένο σχέδιο και το υλοποιεί και είναι για αυτό που φωνάζουμε ότι πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια».

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι επιβεβαιώθηκε αυτό που χρόνια φωνάζει το ΕΛΑΜ «ότι το κύκλωμα που καλά βασιλεύει στην Κύπρο και που συνδέεται με κόμματα, δικηγορικά γραφεία και διάφορους λειτουργούς υπηρεσιών, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι υπάρχει».

«Το έχει πει και ο Υπουργός Εσωτερικών και άφησε υπόνοιες και ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας. Από την δική μας πλευρά, έχουμε προχωρήσει στην καταγγελία διάφορων υποθέσεων για εγκλήματα που προκαλούν αυτοί οι άνθρωποι ή για προβλήματα που προκαλούν σε διάφορες περιοχές της Κύπρου», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ποια κόμματα εμπλέκονται σε κύκλωμα, ο κ. Παπαγιάννης είπε ότι ο Υπουργός δεν απάντησε.

«Αλλά εγώ σας λέω ότι τα κόμματα αυτά μπορείτε να τα βρείτε και μόνοι σας από τις καθημερινές τους δηλώσεις, τις διαχρονικές τους θέσεις για στήριξη των παράνομων μεταναστών και δεν είναι πολύ δύσκολο να καταλάβετε για ποιο μιλώ. Είναι περισσότερα από ένα αυτά τα κόμματα», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν αυτό είναι αιχμές για το ΑΚΕΛ, ο κ. Παπαγιάννης είπε ότι «βέβαια είναι μέσα και το ΑΚΕΛ» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι μόνο το ΑΚΕΛ, όμως». Σε παρατήρηση αν είναι μέσα και οι Οικολόγοι, ο κ. Παπαγιάννης είπε: «Πιθανόν».

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ

Οι αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, από τη φυλακή όπου βρίσκονται, θα πρέπει να είναι περήφανοι για την Χρυσή Αυγή Κύπρου. Η αθλιότητα των δηλώσεων του Λίνου Παπαγιάννη εκφράζει ακριβώς αυτό που είναι. Λαϊκιστές, ψεύτες, χυδαίοι, νεοφασίστες. Η λάσπη των επιγόνων αυτών που έφεραν τον Αττίλα δεν αγγίζει το ΑΚΕΛ. Απαιτούμε όμως, από τους υπουργούς που ήταν παρόντες και από τα κόμματα, άμεσα να τοποθετηθούν. Η ανοχή σε αυτή την πολιτική χυδαιότητα είναι συνενοχή.

Διαβάστε επίσης: Μεταναστευτικό: Απορρίφθηκε ρωσική πρόταση για επαναπατρισμό Σύρων

Keywords
συρια, εν λόγω, για μας, χρυση αυγη, κυπρος, hoc, συγκεκριμένο, Νεπάλ, ελλαδα, βουλη, κυπε, ελαμ, ακελ, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, υπες, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, κομματα, λιβανος, διαβατηριο, χωρες, αιτηση, αυγη, βημα, δημοκρατια, εθνικη, εξοδος, θαλασσα, θεμα, ινδια, κυπρου, ονοματα, πλαισιο, το βημα, ωρα, αεροδρομιο, αιτησεις, ακελ, αλληλεγγυη, ανησυχητικο, απλα, ασυλο, βαρκες, βιετναμ, βοηθεια, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γραφεια, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωσεις, δικη, εγκληματα, εγγραφο, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελαμ, εν λόγω, εξελιξη, εσωτερικων, ετη, ζωης, ζωων, ιδια, υπηρεσια, κυβερνηση, κλιμακα, λινός, λογο, μπορειτε, νιγηρια, νομικη, πακισταν, πρασινη, προβληματα, ροες, ρολο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σειρα, σχεδιο, τουρκια, φυλακη, χρυση, χυδαιοτητα, ψευτες, κυπε, για μας, hoc, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μελετη, πακετο, πληροφοριες, θεματα, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα
ΥΠΕΞ, ϋποθέσεις, Συρία,ypex, ypotheseis, syria