ΥΠΕΞ Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου:Στηρίζουν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας

Την ανάγκη για μια συνολική λύση του Κυπριακού στην βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και την υποστήριξή τους προς τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη μιας αποτελεσματικής διαδικασίας διαπραγμάτευσης, υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Αιγύπτου

και  Κύπρου, μετά την τριμερή συνάντηση που πραγματοποίησαν χθες, στο περιθώριο του «Φόρουμ Φιλίας».

«Αναφορικά με το Κυπριακό, εκφράσαμε την υποστήριξή μας προς τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, που στοχεύουν στην επανέναρξη μιας προσανατολισμένης σε αποτελέσματα διαδικασίας διαπραγμάτευσης, υπό την αιγίδα του, η οποία θα οδηγήσει σε μια συνολική λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», αναφέρει η κοινή δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι τρεις Υπουργοί επαναβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση της τριμερούς συνεργασίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η θετική ατζέντα στην οποία αυτή βασίζεται μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών χαιρέτισαν επίσης τις προετοιμασίες για την δημιουργία μιας Μόνιμης Γραμματείας Τριμερών Μηχανισμών στη Λευκωσία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2021, καθώς και την υπογραφή του καταστατικού του East Mediterranean Gas Forum (EMGF).

«Επαναλάβαμε την ισχυρή δέσμευσή μας στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των αξιών που αυτός κατοχυρώνει ως θεμέλιο της ειρήνης, της ασφάλειας, των καλών σχέσεων γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών για όλες τις χώρες στην περιοχή», αναφέρει η κοινή δήλωση.

Ακόμα, οι τρεις Υπουργοί Εξωτερικών υπογραμμίζουν «την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας που έχει κάθε κράτος πάνω στις θαλάσσιες ζώνες του, με βάση το Διεθνές Δίκαιο» και καταδικάζουν «κάθε δραστηριότητα που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο».

Επιπλέον, η δήλωση εστιάζει στην ανάγκη επίλυσης της παλαιστινο-ισραηλινής διαμάχης στη βάση μιας λύσης δύο κρατών, που θα διασφαλίζει την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, βασισμένου στα όρια της 4ης Ιουνίου 1967.

Οι τρεις Υπουργοί χαιρετίζουν και την συμφωνία που επετεύχθη από το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου (LPDF) για μια μεταβατική ενιαία εκτελεστική εξουσία για τη Λιβύη ως ενδιάμεσο βήμα για την διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η δήλωση εκφράζει την υποστήριξή της για μια πολιτική απάντηση στην κρίση η οποία θα προέρχεται από την ίδια την Λιβύη και χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη κάθε ξένη παρέμβαση. Θεωρούμε […] κάθε συμφωνία που προέκυψε κατά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου ως άκυρη και κενή περιεχομένου και καλούμε τη νέα λιβυκή κυβέρνηση να θεωρήσει τα Μνημόνια Κατανόησης που υπεγράφησαν από την Τουρκία και τον Φαγέζ αλ Σάρατζ, τον Νοέμβριο του 2019, ως τέτοια, αναφέρει η δήλωση.

Τέλος, οι τρεις Υπουργοί επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην ενότητα, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, εκφράζοντας την υποστήριξή τους για μια βιώσιμη πολιτική λύση στην κρίση.

Διαβάστε επίσης: Δήμαρχος-ΔΣ Αμμοχώστου: Απαράδεκτες οι δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα