ΥΠΕΞ: Στόχος η αποτροπή τετελεσμένων και η επανέναρξη των συνομιλιών (ΒΙΝΤΕΟ)

«Όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε όλα τα διαθέσιμα μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Εθνών σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο  προς δυο κατευθύνσεις: την αποτροπή των όποιων νέων τετελεσμένων από πλευράς Τουρκίας  που στοχεύει σε μια  άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού και  στην κατεύθυνση επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι.

\«Ετοιμάζεται όπως είπε η Επιστολή του ΠτΔ προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ , το

Συμβούλιο Ασφαλείας και την Ε.Ε. Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε της 12ης Ιουλίου ζητήσαμε να υπάρξει ενημέρωση. Σε νομικό επίπεδο είμαστε σε συνεννόηση με την Νομική Υπηρεσία».

«Η προώθηση τετελεσμένων στην περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου εκ μέρους της Τουρκίας είναι κάτι που απομακρύνει την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού», είπε.

Ερωτηθείς αν θα πάμε σε νέα Πενταμερή αν η Άγκυρα προχωρήσει σε άνοιγμα των Βαρωσίων, ο κ. Χριστοδουλίδης δεν θέλησε να σχολιάσει ευθέως λέγοντας πως θα ήταν ανευθυνότητα εκ μέρους του να απαντήσει σε ένα υποθετικό σενάρια για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Κληθείς να σχολιάσει τα νέα καθήκοντα της Ειδικής Απεσταλμένης του ΟΗΕ για την Κύπρο Τζειν Χολ Λουτ  ως Εκτελεστική Σύμβουλος της Shell, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε « Η κα. Λουτ δεν εμπλέκεται και δεν έχει ρόλο στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα Ηνωμένα Έθνη σίγουρα έχουν ορισμένους κανόνες που θα πρέπει  να τηρούν όσοι εργάζονται εκεί. Είναι η προσωπική Απεσταλμένη του Γ.Γ του ΟΗΕ και διαφέρει από τον ρόλο που είχε στο παρελθόν ένας ειδικό αντιπρόσωπος, όπως ήταν ο Έιντε που περνά μέσα από το Σ.Α του ΟΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα