ΥΠΕΞ: Θα ενημερώσει Επ. Παιδείας για τις επιπτώσεις του Brexit

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας για τις συνέπειες του Brexit σε θέματα ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης και ειδικότερα για τις αναγκαίες ενέργειες που πρέπει να γίνουν όσον αφορά υφιστάμενες εκπαιδευτικές συνεργασίες/συμφωνίες μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Κύπρου και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ενημέρωση γίνεται με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής

Δημήτρη Συλλούρη και η Επιτροπή Παιδείας θα συνέλθει προς τούτο το πρωί της Πέμπτης, 7 Μαρτίου σε έκτακτη συνεδρία, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Το θέμα ήταν εγγεγραμμένο και συζητήθηκε και κατά τη σημερινή συνεδρία και σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας για την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών στην έκτακτη συνεδρία της Πέμπτης.

Στο μεταξύ ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας Γιώργος Γεωργίου εξέφρασε αυξημένη ανησυχία για τις επιπτώσεις του Brexit σε περίπτωση που η Κύπρος και το εκπαιδευτικό της σύστημα δεν λάβει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα, μετά όπως είπε και την ενημέρωση της οποίας έτυχαν για το θέμα, μέλη της Επιτροπής Παιδείας από αρμόδιο της Κομισιόν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Ευρώπης χθες Τρίτη.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, η οποία κατά το κύριο μέρος της διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ο κ. Χατζηγιάννης, ανέφερε ότι σε αυτό το πλαίσιο κρίθηκε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί άμεσα και κατεπείγον σε ειδική συνεδρία της Επιτροπής ώστε να εξεταστούν οι επιμέρους πτυχές που θα επηρεάσουν τις εκπαιδευτικές συνεργασίες που υπάρχουν μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Κύπρου.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός καθώς ο τομέας της εκπαίδευσης στην Κύπρο είναι και λειτουργεί διαφορετικά από ό,τι σε κράτη – μέλη όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Οι ιδιαιτερότητες που καθορίζουν τις σχέσεις της κυπριακής εκπαίδευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι τέτοιες που δεν μπορούν να αγνοηθούν, συνέχισε ο κ. Χατζηγιάννης.

Δεν πρέπει να γινόμαστε θεατές στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για αυτό θα πρέπει σε διακυβερνητικό επίπεδο να υπάρξει η δέουσα και αποτελεσματική δράση, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ αφού διευκρίνισε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει την Επιτροπή Παιδείας μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής, είπε πως αναμέναμε πως μπροστά στο ενδεχόμενο βίαιου, ανεξέλεγκτου Brexit ή έστω και ρυθμισμένου, θα έπρεπε η Κυβέρνηση στα θέματα παιδείας όπως και σε άλλα ζητήματα να είχε επεξεργαστεί πλήρη σχεδιασμό αντιμετώπισης παρενεργειών που αφορούν την Κύπρο.

Ο κ. Γεωργίου συνεχίζοντας ανέφερε ότι «εισπράξαμε από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν που βρισκόταν στην Κύπρο πράγματα που μας βάζουν σε ιδιαίτερη ανησυχία».

Αναμένουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Παιδείας, εκπροσώπους κολεγίων ή ιδιωτικών πανεπιστημίων να επεξεργαστούμε τρόπους μέσα από τους οποίους θα κατοχυρώσουμε, θα διαφυλάξουμε τα συμφέροντα και κεκτημένα των φοιτητών μας, των κολεγίων και πανεπιστημίων μας μέσα από διαδικασία, η οποία δεν θα υποσκάπτει τη φερεγγυότητα των πτυχίων.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γεωργίου είπε πως αν δεν φυλάξουμε τα νώτα μας υπάρχει ενδεχόμενο να μπούμε σε ένα ανταγωνισμό, από τον οποίο να επηρεαστούν τα ιδρύματα μας και η αναγνωσιμότητα των πτυχίων και διπλωμάτων που απονέμουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα