Υπ. Μεταφορών: Σταθερή βελτίωση στο λιμάνι Λεμεσού

Σταθερή βελτίωση στη λειτουργία του Λιμανιού Λεμεσού βλέπει ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η απόδοση δεν βρίσκεται ακόμα σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ενημερώνοντας την Παρασκευή την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα των χρεώσεων, σημειώνοντας ότι υπάρχει λεπτομερής ανάλυση που δείχνει ότι πολλές ταρίφες έχουν μειωθεί, ενώ για τις μη ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές ρήτρες ελέγχου σε περίπτωση που δεν υπάρχει σωστή συμπεριφορά.

«Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της

παραγωγικότητας, τα οποία εγώ αναμένω από την εταιρεία ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα επιτευχθούν. Εξάλλου, δεν συμφέρει και στην ίδια την εταιρεία να είναι χαμηλή η παραγωγικότητα», ανέφερε σε δηλώσεις στου δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι βλέποντας τον σταθερό ρυθμό προόδου που επιτυγχάνεται, αναμένει μέσα στις επόμενες λίγες μέρες να επιλυθούν τα θέματα, ενώ υπάρχουν κάποια διαδικαστικά θέματα τα οποία μόνο με διάλογο μπορούν να επιλυθούν, όπως κάποιες διαδικασίες στις οποίες έχουν αντιδράσει κάποιοι οργανωμένοι επαγγελματικοί φορείς.

Σε σχέση με την εξυπηρέτηση των οδηγών φορτηγών, ανέφερε ότι παρά τη μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε τις πρώτες μέρες, υπάρχει μεγάλη πρόοδος, ωστόσο «δεν είμαστε ακόμα ικανοποιημένοι». Πρόσθεσε ότι κάποιες διαδικασίες θα πρέπει να αυτοματοποιηθούν και θα γίνει διάλογος των οδηγών με τις εταιρίες μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματα. Είπε, επίσης, ότι ο μέσος χρόνος αναμονής των οδηγών πρέπει να είναι κατά 20-25% μειωμένος, ώστε να είναι ικανοποιητικός.

Σε σχέση με την εξυπηρέτηση πλοίων, είπε ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμα σε αποδεκτά επίπεδα».

Σε δηλώσεις του εκτός της Επιτροπής, ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα λειτουργούσαν με μειωμένο αριθμό γερανογεφυρών, όμως σήμερα λειτουργούν με 3 από τις 4 γερανογέφυρες και σύντομα θα είναι έτοιμη και η τέταρτη. Επίσης, παραγγέλθηκαν 2+2 γερανογέφυρες, από τις οποίες οι πρώτες θα έρθουν τον Οκτώβριο του 2018 και θα μπουν στο καινούριο κομμάτι του κρηπιδώματος που έχει ετοιμαστεί.

Λόγω της διαδικασίας μετάβασης, σημείωσε ο Υπουργός, μιλώντας στους βουλευτές, υπήρχαν λειτουργικά προβλήματα που υπήρχαν και σε άλλα λιμάνια. «Είναι, όμως, αστείο να λέμε ότι απέτυχε η αποκρατικοποίηση», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με τις χρεώσεις, ανέφερε ότι το 90% σε όγκο των χρεώσεων είναι ρυθμιζόμενες, ενώ υπάρχουν κάποιες που δεν είναι ρυθμιζόμενες, αλλά μπορούν να ελεγχθούν. Είπε ότι στάλθηκαν επιστολές στις εταιρείες για να τους στείλουν τις χρεώσεις να τις ελέγξουν.

Σε παρέμβασή της στην Επιτροπή η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου Άννα Χριστοφόρου, ανέφερε ότι από προκαταρκτική έρευνα που διενήργησαν, προκύπτει ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο ιδιώτης έχουν καλυφθεί όσον αφορά τα έσοδά τους. Εκείνος που μένει ακάλυπτος, πρόσθεσε, είναι ο εμπορευόμενος, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κατάχρηση μονοπωλίου (abuse of monopolistic power).

Ερωτηθείς εκτός Επιτροπής αν υπάρχει κίνδυνος κατάχρησης του μονοπωλίου, ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι οι περισσότερες χρεώσεις είναι ρυθμιζόμενες και όσον αφορά τις μη ρυθμιζόμενες χρεώσεις, υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης μετά από σύγκριση με κάποιες άλλες χρεώσεις.

«Επομένως, ο εμπορευόμενος και ο καταναλωτής δεν μένει ακάλυπτος με αυτή την έννοια», ανέφερε.

Για το θέμα του αγκυροβολίου, ανέφερε ότι υπάρχουν τρία αγκυροβόλια, θα υπάρξουν τέσσερα στο μέλλον, άρα θα υπάρξει ανταγωνισμός και η αγορά θα ρυθμίσει τις χρεώσεις.

Όσον αφορά στον χώρο στάθμευσης, ανέφερε ότι όντως έγινε λάθος στον χωροταξικό σχεδιασμό και υπάρχει διάλογος σε εξέλιξη προς επίλυση του θέματος.

Όσον αφορά τση χρήση του λιμανιού από στρατιωτικά σκάφη, ανέφερε ότι υπάρχουν πρόνοιες για κάποιο αριθμό σκαφών, ενώ άλλα που θα έρθουν, μπορούν να πάνε και στο λιμάνι Λάρνακας.

Ο Υπουργός απηύθυνε έκκληση σε όλους να σκέφτονται θετικά και να μην μπλοκάρουν το λιμάνι με το παραμικρό, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν τα πλοία, σημειώνοντας ότι υπάρχει και θέμα με ένα πλοίο που σχετίζεται με την ενέργεια. Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι και αυτό το θέμα θα επιλυθεί σύντομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα