Υπό παγίδευση ο Πρόεδρος

Εκφράζονται φόβοι ότι, εάν ο Πρόεδρος μεταβεί σε μιαν άτυπη Πενταμερή χωρίς να ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων το σκηνικό, θα βρεθεί παγιδευμένος σε μια διαδικασία που θα οδηγεί:

1) Στην αναγνώριση του ψευδοκράτους αντί της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

2) Σε διάβρωση και σιωπηρή κατάργηση των ψηφισμάτων 541 και 550, που καθορίζουν ρητώς ότι το ψευδοκράτος δεν μπορεί να είναι χωριστό κράτος.

3) Σε αλλαγή της βάσης των συνομιλιών και μετατόπιση της συζήτησης σε μια συνομοσπονδιακή λύση.

4)

Σε εμπέδωση των τετελεσμένων, που η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Οι  ηγέτες των δυο Κοινοτήτων δήλωσαν ετοιμότητα συμμετοχής σε νέα Πενταμερή και από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ κάνει διάφορες σκέψεις για τα επόμενα βήματα και ειδικά στην περίπτωση που θα αποφασίσει να προχωρήσει τη διαδικασία, αφού όμως πρώτα επισκεφθεί την Κύπρο η κ. Λουτ.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι μια από τις κεντρικές σκέψεις του κ. Γκουτέρες είναι το πάντρεμα της τουρκικής συνομοσπονδίας με τη χαλαρή ομοσπονδία, κατά τρόπον, ώστε να μπορούν οι εμπλεκόμενοι μέσα από διατάξεις και ερμηνείες να δικαιολογήσουν το όποιο αποτέλεσμα προκύψει.

Ο μεν Πρόεδρος φλερτάρει με τη χαλαρή ομοσπονδία, όμως το πρόβλημα εντοπίζεται στη δημόσια ρητορική της Τουρκίας και του κ. Τατάρ, που αναφέρονται χωρίς περιστροφές σε άλλες μορφές λύσης και δη σε αυτήν της συνομοσπονδίας και των δυο κρατών. 

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα