Υπό την πίεση του χρόνου σε Προεδρικό και Βουλή το "deal" για ΣΚΤ

Υπό την πίεση του χρόνου, στη Βουλή οδηγούνται τα νομοσχέδια του ΥΠΟΙΚ για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στις 13.00 αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, καθώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απουσιάζει στις Βρυξέλλες για

το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για την έγκρισή τους και την κατάθεσή τους και επίσημα στη Βουλή για συζήτηση.

Θα κατατεθούν πέντε νομοσχέδια, τα οποία αφορούν στο πλαίσιο αφερεγγυότητας, την πώληση και τιτλοποίηση δανείων, τις εκποιήσεις και τους τίτλους ιδιοκτησίας.

Τις επόμενες μέρες αναμένονται πολύωρες συνεδριάσεις στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς μέχρι τις 13 Ιουλίου, που κλείνει η Βουλή για τις θερινές διακοπές, να ψηφιστούν τα νομοσχέδια για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι κρατικές εγγυήσεις για να κλείσει η συμφωνία εξαγοράς της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα.

Ενδεχόμενη καταψήφισή τους από την Ολομέλεια της Βουλής, την Παρασκευή 6 Ιουλίου, είναι ικανή να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία με την Ελληνική.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ «τα δεδομένα και οι όποιες εναλλακτικές είναι ενώπιον μας, δεν μας αφήνουν το όποιο περιθώριο».

Την εκτίμηση ότι η Βουλή θα αναλάβει την ευθύνη για διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ τα νομοσχέδια είναι έτοιμα και έχει ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος.

Μιλώντας χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι τα νομοσχέδια είναι αναγκαία για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, που σχετίζεται με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων, που εκχωρούνται στο κράτος, προσθέτοντας ότι η προώθησή τους αποτελεί και όρο, που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ενέκρινε την πράξη.

Μέρος των σχεδίων, τα οποία προωθούνται άμεσα προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, αποτελεί το σχέδιο Εστία, το οποίο αφορά τη στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών.

Το σχέδιο Εστία θα εγκριθεί από το Υπουργικό στην επόμενη του συνεδρίαση και θα σταλεί στην Κομισιόν για έγκριση, καθώς, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, τίθεται θέμα κρατικών εγγυήσεων.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία φορέα διαχείρισης των ΜΕΔ,

Ο Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι η Ε.Ε. έχει δώσει περιθώριο τριών μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταξύ Ελληνικής – ΣΚΤ, για να καταρτιστεί το σχέδιο του φορέα.

Όρους για την ψήφιση των κρατικών εγγυήσεων για την Ελληνική Τράπεζα θέτουν τα κόμματα, που διαμηνύουν ότι οι κρατικές εγγυήσεις θα ψηφιστούν μόνο αν έρθει ολοκληρωμένο το νομοθετικό πακέτο για τα κόκκινα δάνεια.

Χθες, συνεδρίασε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, το οποίο αποφάσισε να αποσταλεί ειδική επιστολή, με συγκεκριμένα ερωτήματα και εισηγήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις συνέπειες από την απόρριψη της συμφωνίας, χωρίς, όμως, να υποτιμάται και το ρίσκο, που αναλαμβάνει το κράτος, με την υλοποίησή της.

Ο Πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ψήφισης, υπό όρους.

Συγκεκριμένα να οδηγηθούν τα νομοσχέδια στη Βουλή ως πακέτο και όχι μεμονωμένα και να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τον Φορέα διαχείρισης των ΜΕΔ και το σχέδιο Εστία.

Στα συλλογικά της όργανα παρέπεμψε το θέμα η ΕΔΕΚ.

Θα πρέπει να σταθμίσουμε όλες τις παραμέτρους και να πάρουμε την απόφαση στη βάση ότι πρέπει να κατοχυρώσουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα, κυρίως των καταθετών, αλλά και των δανειοληπτών, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Για κακή συμφωνία με την Ελληνική κάνει λόγο το ΑΚΕΛ.

Ο βουλευτής του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι «λίγο πολύ μας είπαν ότι συμφώνησαν έχοντας το πιστόλι στον κρόταφο και τώρα προσπαθούν να βάλουν αυτό το πιστόλι στον κρόταφο της κοινωνίας και των πολιτικών δυνάμεων, βάζοντας τους μπροστά σε εκβιαστικά διλήμματα για να τους υποχρεώσουν να συναινέσουν σ’ αυτή την εγκληματική συμφωνία, που έχει γίνει».

Το ΑΚΕΛ, είπε, δεν πρόκειται να παίξει αυτό το παιχνίδι των κυβερνώντων.

Ετεροβαρή χαρακτηρίζουν τη συμφωνία Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Αλληλεγγύης και ΕΛΑΜ.

Το Κίνημα Οικολόγων ξεκαθαρίζει ότι δεν προσυπογράφει για τις κρατικές εγγυήσεις.

Σήμερα, εξάλλου, θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου για να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπό, Προεδρικό, Βουλή, ΣΚΤ,ypo, proedriko, vouli, skt