Υποεπιτροπή ΕΚ: Ζητούν συγκεκριμένες δράσεις από Τουρκία

Η αντιπροσωπεία της υποεπιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι η Τουρκία και η ΕΕ έχουν ανάγκη η μία την άλλο παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, σημειώνοντας ότι "δεν είναι μυστικό ότι έχει μειωθεί ο σεβασμός της Τουρκίας προς το κράτος δικαίου", αλλά "προκειμένου να επανοικοδομηθεί εμπιστοσύνη, θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις".

Η υποεπιτροπή σημειώνει στο ανακοινωθέν, έπειτα από μία τριήμερη επίσκεψη της αντιπροσωπείας σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, ότι "παρά τις σημαντικές προκλήσεις που υπάρχουν στις σχέσεις

ΕΕ – Τουρκίας, είναι σαφές ότι ο ένας χρειάζεται τον άλλον", τονίζοντας ότι μόνο με συγκεκριμένες βελτιώσεις σε θέματα κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα μπορούσαν να πειστούν ότι υπάρχει πραγματική δέσμευση από τουρκικής πλευράς.

Μια αντιπροσωπεία υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα επισκέφθηκε την Τουρκία (Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη) στις 17-19 Σεπτεμβρίου. Τα πορίσματα της επίσκεψης της αντιπροσωπείας θα τροφοδοτήσουν τις εργασίες του Κοινοβουλίου για την εκπόνηση του νέου μέσου για τον προϋπολογισμό της προενταξιακής βοήθειας (IPA), το εμπόριο και την ασφάλεια, καθώς και σε άλλους τομείς πολιτικής έναντι της Τουρκίας.

Σε συναντήσεις με διάφορους εκπροσώπους του κοινοβουλίου και των Κυβερνήσεων της Τουρκίας, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου "άκουσαν τις ανανεωμένες φιλοδοξίες για ενίσχυση των δεσμών της Τουρκίας με την ΕΕ", αναφέρει ανακοίνωση της υποεπιτροπής.

"Παρά το βαθιά πολωμένο πολιτικό τοπίο, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών συμφώνησαν με τους Τούρκους αξιωματούχους που δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να δουν την Τουρκία να απομακρύνεται από την Ευρώπη", σημειώνει το ίδιο ανακοινωθέν.

Οι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην Τουρκία και δήλωσαν ότι: "ενώ αναγνωρίζουμε το δικαίωμα προσαγωγής των δραστών της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του 2016 στη δικαιοσύνη, τονίζουμε το τεκμήριο της αθωότητας και την ανάγκη σεβασμού των κανόνων δίκαιης δίκης".

"Ενώ κατανοούμε την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καλούμε την Τουρκία να το πράξει, τηρώντας παράλληλα τα καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελευθερία του Τύπου και οι εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων", τονίζουν.

"Εκτιμώντας το καταφύγιο που προσφέρει η Τουρκία, κυρίως με την ενεργό συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, στους πρόσφυγες της Συρίας, υπογραμμίζουμε την ανάγκη πρόληψης της εκμετάλλευσης των παιδιών", σημειώνουν και αναφέρουν ότι "ο σεβασμός του κράτους δικαίου θα συμβάλει επίσης στην άμβλυνση της διοολίσθησης της λίρας".

Οι βουλευτές τόνισαν περαιτέρω ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της ΕΕ όσον αφορά τις σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία:

"Δεν είναι μυστικό ότι ο σεβασμός του κράτους δικαίου από την Τουρκία μειώνεται. Για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες. Παρά τις σημαντικές προκλήσεις της σχέσης, υπάρχει η αντίληψη ότι τόσο η Τουρκία όσο και η ΕΕ χρειάζονται ο ένας τον άλλον", ανέφεραν τα μέλη της αντιπροσωπείας.

"Μόνο συγκεκριμένες βελτιώσεις όσον αφορά το σεβασμό του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορούν να μας πείσουν ότι υπάρχει μια πραγματική δέσμευση", αναφέρει το ανακοινωθέν.

"Η προδικαστική κράτηση ατόμων χωρίς ισχυρισμούς εναντίον τους, η μαζική απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων με περιορισμένες δυνατότητες αποζημίωσης ή η άμβλυνση του λόγου είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και πρέπει να αντιμετωπιστούν γρήγορα και επαρκώς", σημειώνουν.

"Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της κοινότητας LGTBI και άλλων μειονοτήτων. H Τουρκία πρέπει να βελτιώσει το σεβασμό του κράτους δικαίου προς όφελός της, πρωτίστως και κατά κύριο λόγο, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις που συνάπτει", καταλήγουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υποεπιτροπή ΕΚ, Ζητούν, Τουρκία,ypoepitropi ek, zitoun, tourkia