ΥΠΟΙΚ: Ελπίζω η Βουλη να διευθετήσει το θέμα των εκποιήσεων

Την επιθυμία του για διατήρηση της θετικής προοπτικής για διευθέτηση του θέματος των εκποιήσεων από τη βουλή τις επόμενες εβδομάδες, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η 2α Απριλίου θα είναι η ημερομηνία μιας νέας αρχής.

«Έχουμε την ανάγκη ενός αξιόπιστου νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου το οποίο θα διευκολύνει την ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και του κύκλου του χρήματος σε ένα τραπεζικό σύστημα», ανέφερε, ο κ. Γεωργιάδης. Απαντώντας σε ερώτηση για τις καταγγελίες

βουλευτών πως η καθυστέρηση στην ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας οφείλεται στην Κυβέρνηση, η οποία έστειλε νέο αναθεωρημένο κείμενο επί των πέντε νομοσχεδίων, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να μπει σε αυτή τη συζήτηση.«Έχω απάντηση και είναι οι αλλαγές που οι ίδιοι ζήτησαν και οι οποίες σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν ικανοποιηθεί, αλλά θέλω να διατηρήσω την θετική προοπτική ότι αυτό το ζήτημα θα ρυθμιστεί με θετικό τρόπο τις επόμενες εβδομάδες και δεν με απασχολεί να λάβω μέρος σε ένα δημόσιο παιχνίδι αντιπαράθεσης γύρω από αυτό το ευαίσθητο ζήτημα», ανέφερε.Ερωτηθείς κατά πόσον η 2α Απριλίου μπορεί να θεωρηθεί ημερομηνία μιας νέας αρχής, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε μονολεκτικά «ελπίζω».Σημείωσε την ανάγκη οι καταθέσεις να προσελκύονται στη βάση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, δανειοδότησης προς αξιόπιστες επιχειρήσεις και ιδιώτες- νοικοκυριά και αποπληρωμής των δανείων. Όπως είπε, για αυτό χρειάζεται και το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για να υπάρχει δυνατότητα παραχώρησης και νέων δανείων.«Αυτό το θετικό κύκλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι που πρέπει να διασφαλίσουμε μέσω και τέτοιων ρυθμίσεων και ελπίζω πως πολύ σύντομα πρέπει αυτό το σύστημα να λήξει», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ήδη έχει υπάρξει πρόοδος και υπάρχει πλέον δυνατότητα εκ μέρους των τραπεζών να ξεκινήσουν να προσφέρουν δανεισμό. Αφού παραδέκτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, ανέφερε, ωστόσο, πως θεωρεί ότι τα πράγματα σιγά – σιγά βελτιώνονται και σε αυτό το ζήτημα.Απαντώντας σε ερώτηση ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι όντως «έχουμε πάει από το ένα άκρο, του αλόγιστου υπερδανεισμού, ο οποίος δινόταν με τη μεγαλύτερη ευκολία και χωρίς διαδικασίες τα προηγούμενα χρόνια, στο άλλο άκρο, όπου ουσιαστικά οι πηγές δανεισμού έχουν κλονιστεί».Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι κινήσεις που έχουν μεσολαβήσει την τελευταία διετία, οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, η αναδιοργάνωσή τους, τους επιτρέπει τώρα να ξεκινήσουν να προσφέρουν χρηματοδότηση στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, όχι με τον τρόπο που δινόταν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά όταν η πρόταση είναι αξιόπιστη και επιβεβαιώνεται η δυνατότητα της επιχείρησης, μικρής ή μεγάλης, να αποπληρώσει το χρέος της.

ΠΗΓΗ - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα