ΥΠΟΙΚ: Ελπίζουμε η δόση προς την Ελλάδα να εκταμιευτεί

Την ελπίδα του για μια θετική έκβαση της έκθεσης συμβατότητας, που θα οδηγήσει στην απόφαση για εκταμίευση της υποδόσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε πως χρειάζεται μια "φιλόδοξη ατζέντα μεταρρύθμισης" για να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία, σημειώνοντας όμως την "ξεκάθαρη ανάγκη για σημαντική ελάφρυνση του χρέους".

"Ελπίζω ότι θα λάβουμε μια καλή έκθεση που θα καταγράφει επαρκή πρόοδο. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα, η ελληνική

οικονομία, θα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική, πιο παραγωγική και για αυτό χρειαζόμαστε μια φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων. Για μένα είναι επίσης σαφές ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Μέχρι να φτάσει σε αυτό το σημείο, η οικονομική βοήθεια θα συνεχιστεί και σήμερα, ελπίζω, ότι είμαστε σε θέση να κάνουμε μια πρόοδο προς αυτήν την κατεύθυνση", τόνισε ο Χάρης Γεωργιάδης, κληθείς να προβλέψει αν η εκταμίευση ή όχι της δόσης των €2,8 δισ. προς την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί.

Απαντώντας σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ ξεκαθάρισε πως αυτό έχει γίνει ήδη αρκετά σαφές από το ίδιο το ΔΝΤ που επιβεβαιώνει ότι το επίπεδο του ελληνικού χρέους δεν είναι βιώσιμο, "δεν νομίζω ότι μπορούμε να αγνοήσουμε την άποψη αυτή και θα πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε κάποια ελάφρυνση του χρέους, με τη μία ή την άλλη μορφή, με την προϋπόθεση ότι αυτό δεν πρόκειται να είναι το μόνο μέτρο, αλλά κυρίως κάτι που θα συμπληρώσει το φιλόδοξο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, για να καταστήσει την οικονομία πιο παραγωγική, πιο ανταγωνιστική και πιο αποτελεσματική", εξήγησε ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών.

Επίσης, επανέλαβε πολλές φορές ότι το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σε αυτό το επίπεδο και ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια ελάφρυνση του χρέους. "Σημειώνω αυτή τη θέση", δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος πραγματικά συμφωνεί με αυτή και είναι πρόθυμος να συζητήσει μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους με την προϋπόθεση ότι αυτά δεν πρόκειται να είναι τα μόνα μέτρα που θα συζητηθούν, αλλά "κάτι που θα συμπληρώσει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να καταστεί η ελληνική οικονομία παραγωγική και ανταγωνιστική", όπως ξεκαθάρισε.

Κληθείς εκ νέου στη συνέχεια να προβλέψει την έκβαση της έκθεσης συμμόρφωσης των ελληνικών προαπαιτούμενων απάντησε ότι "αυτό είναι κάτι που πρέπει θα γνωρίζουμε σε λίγο, περιμένουμε να ακούσουμε και ελπίζουμε να ακούσουμε για αρκετά καλή πρόοδο που θα μας επιτρέψει να λάβουμε μια απόφαση. Η Ελλάδα παραμένει σε δυσχερή θέση και έχει απόλυτη ανάγκη από μια φιλόδοξη ατζέντα. Η ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει αποτελεσματική και παραγωγική. Εν τω μεταξύ, για όσο διάστημα δεν έχει πρόσβαση στην αγορά, η βοήθεια πρέπει να συνεχιστεί. Ο Χάρης Γεωργιάδης υποστήριξε σθεναρά ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι μέρος του ελληνικού προγράμματος και δήλωσε ότι ελπίζει πως στο τέλος αυτό θα συμβεί "αν υπάρξει κάποια ελάφρυνση του χρέους, που θα πρέπει να είναι στην ατζέντα μας".

Ο Υπουργός διευκρίνισε μάλιστα πως "προφανώς αυτή είναι μια απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί συλλογικά" και εξήγησε ότι "πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι η καλή πρόοδος έχει επιβεβαιωθεί".

Σημείωσε ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να υπάρξει "εγχώρια πολιτική συναίνεση", η οποία όπως είπε "είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων".

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις συνομιλίες για Brexit, που είναι σε εξέλιξη στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Υπουργός είπε ότι πιστεύει πως «όλοι έχουν συμφέρον να εργαστούν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας νέας σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο στενή. "Νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό".

Διευκρίνισε όμως πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο στη βάση της αντίληψης ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένα όφελος χωρίς καμία υποχρέωση. Νομίζω ότι αυτό είναι το πώς όλοι λειτουργούν, πώς όλοι κατανοούν την κατάσταση και σε αυτή τη βάση, σε αυτή την κατανόηση, να κάνω δεν πιστεύουν ότι θα χρειαστεί μια αμφιλεγόμενη προσέγγιση. Πιστεύω σε μια συνεργατική προσέγγιση, η οποία θα οδηγήσει σε μια πολύ στενή σχέση με την ΕΕ”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα