ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ: Ο πόλεμος ευθύνεται για την παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ευθύνεται για την επιδείνωση της «ήδη τρομερής» παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας, με τα σοκ τιμών και προσφοράς να ενισχύουν τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις, δήλωσε την Τρίτη η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, υπέφεραν από χρόνια επισιτιστική

ανασφάλεια, είπε Η Γέλεν. Οι εκτιμήσεις έδειξαν ότι οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων, και μόνο, θα μπορούσαν να ωθήσουν τουλάχιστον 10 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια, είπε.

Μιλώντας σε ένα πάνελ υψηλού επιπέδου, η Αμερικανίδα Υπουργός, είπε ότι οι χώρες πρέπει να αποφύγουν τις απαγορεύσεις εξαγωγών που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές, ενισχύοντας παράλληλα την υποστήριξη προς τους ευάλωτους πληθυσμούς και τους μικροκαλλιεργητές, ένα μήνυμα που υποστήριξε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ.

«Θέλω να είμαι σαφής: οι ενέργειες της Ρωσίας ευθύνονται για αυτό», είπε η Γέλεν, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται επειγόντως με εταίρους και συμμάχους για να «βοηθήσουν στον μετριασμό των επιπτώσεων του απερίσκεπτου πολέμου της Ρωσίας, στους πιο ευάλωτους του κόσμου».

Ο Λίντνερ, μιλώντας εκ μέρους της Ομάδας των Επτά περισσότερο προηγμένων οικονομιών (G7), είπε ότι απαιτείται στοχευμένη και συντονισμένη δράση, αλλά κάλεσε όλες τις χώρες να «διατηρούν ανοιχτές τις γεωργικές αγορές, να μην αποθηκεύουν και να μην παρακρατούν αποθέματα και να μην επιβάλλουν αδικαιολόγητους περιορισμούς εξαγωγών σε γεωργικά προϊόντα ή θρεπτικά συστατικά ».

Είπε ότι η G7 έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ομοϊδεάτες κυβερνητικούς οργανισμούς για να «δράσει με ευέλικτο τρόπο».

Η Γέλεν υπογράμμισε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον να εγκρίνει βασικά ανθρωπιστικά μέτρα και να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα τροφίμων και γεωργικών προϊόντων προς όφελος των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, παρόλο που συνεχίζει να κλιμακώνει τις κυρώσεις και άλλα οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας.

Είπε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα και κάλεσε τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συμβάλουν στον μετριασμό της παγκόσμιας έλλειψης λιπασμάτων και στην ομαλή διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού για τρόφιμα και κρίσιμες προμήθειες.

Είπε ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν τις επενδύσεις στη γεωργική ικανότητα και την ανθεκτικότητα για να τονώσουν την εγχώρια παραγωγή τροφίμων.

Η Υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας, Σρι Μουλγιάνι Ιντραουάτι, είπε στους συμμετέχοντες ότι η επισιτιστική ασφάλεια θα είναι βασικό θέμα στην πρώτη συνεδρίαση της συνάντησης των οικονομικών αξιωματούχων από την G20, της οποίας την προεδρία τώρα έχει η Ινδονησία. 

Προειδοποίησε ότι οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας θα μπορούσαν να «δημιουργήσουν τεράστια πολιτική και κοινωνική αναταραχή».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, είπε ότι η κρίση επισιτιστικής ασφάλειας συσσώρευσε περαιτέρω πίεση στο 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος που είναι υπερχρεωμένες και προέτρεψε την Κίνα και τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα να «εντείνουν επειγόντως τη συμμετοχή τους» στο κοινό πλαίσιο της G20 για τη διαχείριση των χρεών.

«Γνωρίζουμε ότι η πείνα είναι το μεγαλύτερο επιλύσιμο πρόβλημα στον κόσμο», είπε. «Και μια διαφαινόμενη κρίση είναι η ώρα να δράσουμε αποφασιστικά».

Διαβάστε ακόμη: Γκουτέρες για Ουκρανία: Ζητά ανθρωπιστική εκεχειρία για το ορθόδοξο Πάσχα

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ,ypoik ipa