ΥΠΟΙΚ: Λάβαμε μη δημοφιλείς αποφάσεις

Η Κυβέρνηση δεν δίστασε να λάβει δύσκολες και μη δημοφιλείς αποφάσεις για να διασφαλίσει ότι το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο θα λειτουργεί σωστά, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σε ομιλία του σε εκδήλωση για τα 50χρονα του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου (ΣΤΚ).

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο λειτουργεί σωστά αποτελεί βασικότατο πυλώνα

και  προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη κάθε οικονομίας. Πρόσθεσε ότι είναι η επίγνωση αυτού του γεγονότος που έχει καθορίσει τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια.

Όπως είπε, είναι εύκολο να καταγγέλλεται το τραπεζικό σύστημα για όλα τα δεινά των τελευταίων χρόνων και εύκολο να καταγγέλλονται οι πολιτικές που στηρίζουν τις τράπεζες αντί των εργαζομένων. Παραδεχόμενος ότι έχουν γίνει λάθη σε αυτό τον τομέα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα πρέπει «να συνειδητοποιήσουμε ότι οι τράπεζες διαχειρίζονται τις καταθέσεις των συμπολιτών μας», έχουν την ευθύνη και αποτελούν τους χρηματοδότες για τις ανάγκες των νοικοκυριών και επιχειρήσεων και διαδραματίζουν πολύ καθοριστικό ρόλο στην πορεία ανάπτυξης της οικονομίας.

«Για αυτό δεν διστάσαμε να πάρουμε δύσκολες, μη δημοφιλείς αποφάσεις, για να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο πυλώνας ανάπτυξης θα λειτουργήσει και στη χώρα μας σωστά», ανέφερε.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι όλοι πρέπει να έχουν επίγνωση ότι ο τραπεζικός τομέας λειτουργεί σε ένα διαφοροποιημένο ευρωπαϊκό εποπτικό περιβάλλον, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, που είναι η κοινή απάντηση των κρατών-μελών έναντι των λαθών και των παραλείψεων που είχαν οδηγήσει σε μια άνευ προηγούμενου κρίση.

Η κυπριακή Κυβέρνηση, είπε, στηρίζει την προσπάθεια για ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, ενώ σημείωσε ότι, παρόλο που η προσπάθεια της διαμόρφωσης του σχετικού πλαισίου είναι δύσκολη, γίνεται αντιληπτό ότι αν γίνει αυτή, κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην οριστική και πλήρη εξυγίανση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Όπως είπε, αν προσαρμοστεί ο τρόπος λειτουργίας και οργάνωσης των κυπριακών τραπεζών στα σύγχρονα, διεθνή και τεχνολογικά δεδομένα, θα διασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό η προοπτική για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Είπε, επίσης, ότι είναι δέσμευση της Κύπρου να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κινήσεις της οικονομικής πολιτικής, να μπορέσει να αφήσει πίσω τα κατάλοιπα της οικονομικής κρίσης και να ανεβάσει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά.

Αναφορικά με το σχέδιο ΕΣΤΙΑ για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) ανέφερε ότι η μορφή με την οποία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο το πιθανότερο στη μεθεπόμενη συνεδρία του και το σχέδιο θα ανοίξει για συμμετοχή προς τους ενδιαφερόμενους εντός Ιουλίου.  Εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΕΣΤΙΑ θα αποτελέσει άλλη μια προσθήκη που θα επιτρέψει πλήρως και οριστικά στην οικονομία να απαλλαγεί  από τα κατάλοιπα της περιόδου της αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης.

Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Υπουργείο θα έχει μια εξαιρετικά στενή συνεργασία με την ΚΤΚ υπό τη νέα της ηγεσίας και ότι θα έχουν μια στενή και παραγωγική συνεργασία, για να διαμορφώσουν από κοινού ένα αξιόπιστο πλαίσιο πολιτικής.  Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και η συνεργασία Κυβέρνησης και ΣΤΚ θα εξακολουθήσει να είναι στενή, χρήσιμη και ουσιαστική, για να διασφαλίσει σταθερότητα και εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να μην κινδυνέψουν ξανά οι καταθέσεις των πολιτών και για να είναι σε θέση να χρηματοδοτεί τις ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με χαμηλά επιτόκια, έλεγχο, αξιοπιστία, διαφάνεια και αντιμετώπιση του κάθε πολίτη με τρόπο ισότιμο και δίκαιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα