ΥΠΟΙΚ: Όχι στις εγκληματικές πρακτικές του παρελθόντος

Θα ήταν εγκληματικό εάν την στιγμή που η οικονομία μας ανακάμπτει επιστρέφαμε ξανά στις πρακτικές και τις νοοτροπίες εκείνες που ευθύνονται για τον εκτροχιασμό της οικονομίας, διαμήνυσε την Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης από το βήμα του 15ου συνεδρίου της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ.

Οι αναφορές του κ. Γεωργιάδη έγιναν ενώ λίγο νωρίτερα ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως είχε αναφέρει στο δικό του χαιρετισμό πως ενόψει της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων βασικός άξονας της πολιτικής

είναι η επαναφορά των μισθών και των ωφελημάτων στην περίοδο πριν την οικονομική κρίση.

Άρχισαν να φαίνονται τα αποτελέσματα

Στην ομιλία ενώπιον του συνεδρίου, ο κ. Γεωργιάδης είπε τα αποτελέσματα της πορείας διόρθωσης και της δημοσιονομικής εξυγίανσης της οικονομίας, «άρχισαν να φαίνονται».

Λέγοντας πως η παρουσία της Τρόικας και η ανάγκη συμμόρφωσης σε ένα μνημόνιο συναντίληψης «δεν είναι καθόλου ευχάριστη, αλλά αναγκαία για ένα προσωρινό διάστημα μέχρι που να μπορέσει ξανά η χώρα μας να σταθεί στα πόδια της», ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «ξέραμε από την αρχή ότι η ταχύτερη οδός που θα μας οδηγούσε σε έξοδο από το μνημόνιο ήταν αυτή που περνούσε μέσα από την εφαρμογή του».

«Και είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω πως μέσα στους επόμενους μήνες αυτή η ανεπιθύμητη αλλά αναγκαία κατάσταση θα τερματιστεί, καθώς η οικονομία μας αποκτά ήδη την αναγκαία σταθερότητα και θετική προοπτική», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του προγράμματος μεταρρύθμισης και εξυγίανσης, ο ΥΠΟΙΚ, υπενθύμισε πως εδώ και δύο χρόνια δεν επιβλήθηκε κανένας νέος φόρος κάτι που επιτεύχθηκε λόγω περικοπών στις κρατικές δαπάνες, ενώ κανένας υπάλληλος του δημοσίου τομέα δεν έχει απολυθεί.

«Η χρονική συγκυρία που διανύουμε παρά τη σημαντική βελτίωση εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από προκλήσεις», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε: «Θα ήταν εγκληματικό εάν σε αυτό το καθοριστικό στάδιο, τη στιγμή δηλαδή που η οικονομία μας ανακάμπτει, επιστρέφαμε ξανά στις πρακτικές και τις νοοτροπίες εκείνες που ευθύνονται για τον εκτροχιασμό της οικονομίας μας, ή εάν αντικρίζαμε τις πρώτες θετικές ενδείξεις ως ευκαιρία για πρόωρο τερματισμό των προσπαθειών για τη δημιουργία μιας νέας ανταγωνιστικής οικονομίας».

Μωϋσέως: Βασικός άξονα η επαναφορά των μισθών

Ο ΓΓ της ΣΕΚ τόνισε πως στις κρίσιμες ώρες της κρίσης, η συντεχνία στάθηκε αλληλέγγυα στην κυβέρνηση «και συνειδητά μέσα από θυσίες των μελών μας βοηθήσαμε εκατοντάδες επιχειρήσεις να κρατηθούν όρθιες και ζωντανές».

Τόνισε όμως πως αυτή η υπευθυνότητα δεν αντικρίστηκε με τη δέουσα σοβαρότητα από το σύνολο του εργοδοτικού κόσμου, αφού, όπως είπε, όλοι προσπαθούν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στους ώμους των εργαζομένων, είτε παραβιάζοντας τις συλλογικές συμβάσεις, είτε ενεργώντας μονομερώς και αυθαίρετα σε βάρος των συμφερόντων των χιλιάδων μελών μας».

«Πρέπει επιτέλους», είπε, «να γίνει κατανοητό πως, οι εργαζόμενοι δεν έχουν απεριόριστες δυνατότητες και ότι η εργατική τάξη, δεν μπορεί να σηκώσει μονόπλευρα το πελώριο βάρος του οικονομικού φορτίου που βαρύνει τις πλάτες των ήδη βαριά φορολογούμενων πολιτών».

Ο κ. Μωϋσέως αναγνώρισε ότι πρέπει να επέλθει εκσυγχρονισμός και αλλαγές στη δημόσια υπηρεσία, οι οποίες να γίνουν μέσα από κοινωνικό διάλογο και με απόλυτο σεβασμό στα εργασιακά θέσμια και στα δικαιώματα και ωφελήματα των εργαζομένων στη Δημόσια Υπηρεσία.

Ασφαλώς, τόνισε, «ο εκσυγχρονισμός δεν είναι συνώνυμος με τη μείωση των μισθών και του εργατικού κόστους. Το κύριο κλειδί για επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου είναι η παραγωγικότητα, η βελτίωση της οποίας, δυστυχώς, αφέθηκε στα αζήτητα και από την προηγούμενη και από την νέα κυβέρνηση».

Με αφορμή την ανανέωση πολλών συλλογικών συμβάσεων, ο κ. Μωϋσέως είπε ότι «η ΣΕΚ με κάθε τρόπο θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των μελών της».

«Βασικός άξονας πολιτικής είναι η επαναφορά των μισθών και των ωφελημάτων στην περίοδο πριν από την οικονομική κρίση. Αυτή η προσπάθεια άρχισε να στέφεται με αρκετή επιτυχία, αφού πολλές συμβάσεις ανανεώνονται με πολύ καλά αποτελέσματα», είπε.

Εξάλλου, εξαπέλυσε επίθεση στην ΟΕΒ για την ετοιμασία σχεδίου νόμου για την ποινικοποίηση του δικαιώματος απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες. «Η απαράδεκτη αυτή κίνηση της ΟΕΒ πέραν του ότι στερείται σοβαρής τεκμηρίωσης, παρακάμπτει σκανδαλωδώς το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα στο οποίο κατά κανόνα συζητούνται τέτοια κρίσιμα και κορυφαία ζητήματα», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα