ΥΠΟΙΚ: Οι αγορές θα μας τιμωρήσουν αν δεν πορευθούμε με σύνεση

Η ανάγκη συνετούς διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, προκειμένου να υπάρχουν τα αποθέματα για περαιτέρω στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, αναδείχθηκε στο απογευματινό σκέλος του συνεδρίου του Economist, με τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη να προειδοποιεί ότι «οι αγορές θα μας τιμωρήσουν αν δεν πορευθούμε με σύνεση».

«Στη νέα εποχή την οποία ζούμε και στην οποία έχουμε ήδη μπει χρειάζεται να πάρουμε πάρα πολύ

σοβαρά τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Για ποιο λόγο; Γιατί σε αυτή τη νέα εποχή θα χρειαστούν πρώτα από όλα δαπάνες για στήριξη των ευάλωτων ομάδων οι οποίες πλήττονται πολύ από την ενεργειακή κρίση», ανέφερε ο κ. Πετρίδης μιλώντας ενώπιον του συνεδρίου.

Όπως είπε, αν δράσουμε αποσπασματικά θα τιμωρηθούμε, η οικονομία τιμωρεί. «Είδαμε λανθασμένες πολιτικές θα πω εμπλουτισμένες και εμβολιασμένες από λαϊκισμό σε άλλες χώρες», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας τι συνέβη πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Και πλέον πρέπει να περιμένουμε ακραίες αντιδράσεις των αγορών οι οποίες θα μας τιμωρήσουν αν δεν πορευθούμε με σύνεση και συνέπεια», τόνισε.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών, ο κ. Πετρίδης είπε ότι η κυβέρνηση αύξησε «κατακόρυφα» τις αναπτυξιακές δαπάνες, στήριξε τους ευάλωτους με την κυβέρνηση την ίδια ώρα να παραδίδει δημοσιονομικά πλεονάσματα, δημόσιο χρέος κάτω του 90% και να είναι μόνη χώρα που έλαβε αναβαθμίσεις.

«Λίγους μήνες πριν τις εκλογές το πιο εύκολο πράγμα για τον ΥΠΟΙΚ και την κυβέρνηση θα ήταν να διοχετεύσει κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για χάριν λαϊκισμού και προεκλογικής εκστρατείας», είπε και συνέχισε: «Δεν το κάναμε, στηρίζουμε εκεί που χρειάζεται παραδίδοντας μια εύρωστη οικονομία και το κύριο εργαλείο στην επόμενη κυβέρνηση το οποίο είναι το δημοσιονομικό και ελπίζουμε να το διαχειριστεί με την ίδια σύνεση με την ίδια προοπτική».

Ο κ. Πετρίδης είπε πως η ανάπτυξη που καταγράφεται στην Κύπρο «δεν είναι τυχαία».

«Είναι γιατί πλέον η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από στρατηγική και προγραμματισμό», είπε, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν άλματα.

«Έχουμε αρχίσει να γινόμαστε αυτό που λέγαμε παλιά ως ρητορική, κέντρο επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης ξένων εταιρειών στο τομέα της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας», συνέχισε.

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως η πολιτική πρέπει να χαρακτηρίζεται από συνέπεια από όραμα ανάπτυξης αλλά και από σύνεση στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, «διότι τα επόμενα χρόνια θα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Έχουμε μπει σε μια νέα εποχή κάποια πράγματα τα οποία ήταν δεδομένα δεν είναι πλέον και όλοι θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος και πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποιες πολιτικές».

Διαβάστε επίσης: Συνέδριο Economist: Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα

Δεν θα επιβληθεί «πράσινη φορολογία»

Ο κ. Πετρίδης τόνισε πως δεν είναι η ώρα να επιβληθούν νέοι φόροι στα καύσιμα και ζήτησε την αναθεώρηση της πράσινης μετάβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω των προκλήσεων.

«Και είναι για αυτό που ως κυβέρνηση έχουμε καθυστερήσει και δεν υποβάλουμε μέχρι το τέλος του χρόνου τη νέα πράσινη φορολογία», είπε, προσθέτοντας πως «όπως κάνουμε εμείς πιστεύω ότι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η πράσινη μετάβαση πρέπει να αναθεωρηθεί ούτως ώστε να αμβλύνει όσο το δυνατό περισσότερο τις συνέπειες στους πολίτες που δικαίως διαμαρτύρονται ειδικά για την αύξηση της τιμής της ενέργειας».

Και ο Βιν φαν Άκεν, επικεφαλής της αποστολής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την Κύπρο, επεσήμανε την ανάγκη συνέχισης της συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής.

Στην τρέχουσα κρίση της ενέργειας και του κόστους διαβίωσης η κυβέρνηση παραχώρησε στήριξη περιορισμένη σε εύρος, είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η προσεκτική χρήση των εργαλείων στήριξης οδήγησε σε μια σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Κύπρου φέτος.

«Και η συνέχιση σε αυτή την πορεία με επικέντρωση σε στοχευμένη και προσωρινή στήριξη για τους πιο ευάλωτους της κοινωνίας θα διασφαλίσει ότι υπάρχουν επαρκή δημοσιονομικά αποθέματα για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της αναμενόμενης οικονομικής επιβράδυνσης και των μελλοντικών οικονομικών κλυδωνισμών τις οποίες ακόμη δεν γνωρίζουμε», είπε.

Ο κ. φαν Άκεν εξήρε την πρόοδο που καταγράφηκε στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη και ειδικά από τους οίκους αξιολόγησης, προσθέτοντας πως η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας από όλους τους κύριους οίκους αξιολόγησης θα ήταν επωφελής.

Εξάλλου, η Σελίν Γκάουερ, επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα είπε πως στο τρέχον περιβάλλον η υλοποίηση των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι κλειδί για τη ανάκαμψη στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πολύ δύσκολο πλαίσιο η υιοθέτηση των σχεδίων είναι το καλύτερο περιουσιακό στοιχείο που έχουμε συλλογικά για να αντιμετωπίσουμε την κρίση.

Υπενθυμίζοντας ότι η εκταμίευση της πρώτης δόσης από το κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης είναι στο τελικό στάδιο, η κ. Γκάουερ είπε πως το κυπριακό σχέδιο «είναι καλής ποιότητας και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος».

Εξάλλου, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της PwC Φίλιππος Σώσειλος παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι η Κύπρος ως μικρή εξωγενής οικονομία μπορεί να αντιμετωπίσει και αυτή τη κρίση, όπως αντιμετώπισε την χρηματοπιστωτική κρίση του 2013, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και την πανδημία.

Το ερώτημα είναι αν είναι αρκετές οι μέχρι τώρα επιδόσεις για την επίτευξη της ανθεκτικότητας, είπε, προσθέτοντας πως πρέπει να έχουμε ένα όραμα, μια στρατηγική και ένα σχέδιο. Αναφέρθηκε στο όραμα 2035, το οποίο στοχεύει στην μετατροπή της Κύπρου ως μια από τις καλύτερες χώρες να ζει και να δραστηριοποιείται κάποιος. «Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να γίνουμε αυτή η χώρα», κατέληξε.

Ο Διευθυντής Λιανικής της Ελληνικής Τράπεζας και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Ανδρέας Ασσιώτης τόνισε πως καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού «μόνο κράτη με μακροχρόνιο σχεδιασμό που στοχεύουν σε μεταρρυθμίσεις που εξασφαλίζουν ανθεκτικότητα και προσαρμογή σε απρόσμενα γεγονότα μπορεί να εξέλθουν με επιτυχία τέτοιων άνευ προηγουμένων εποχών», προσθέτοντας ότι αυτός ήταν ο στόχος του Συμβουλίου.

Αναφέρθηκε στην μακροχρόνια στρατηγική που εκπόνησε το Συμβούλιο, υπό τον τίτλο Όραμα 2035, λέγοντας ότι αυτή στοχεύει να ενισχύσει την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ανοίγοντας το δρόμο για μια πιο βιώσιμη πορεία ανάπτυξης.

Τονίζοντας πως «η στρατηγική δεν είναι θεωρητική άσκηση», ο κ. Ασσιώτης είπε πως υπάρχουν τρεις λόγο για αυτό. Το ότι η στρατηγική είναι συνδεδεμένη με τον προϋπολογισμό, συνοδεύεται από σχέδιο δράσης με χρονοδιαγράμματα και έχει ιδιοκτησία.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα