ΥΠΟΙΚ: Σημαντική εξέλιξη η ψήφιση του πλ. αφερεγγυότητας

Ικανοποίηση για την ψήφιση από τη Βουλή του πλαισίου αφερεγγυότητας, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στο ΚΥΠΕ από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται και χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη που θα έχει τόσο άμεσο, όσο και έμμεσο όφελος για την κυπριακή οικονομία.

«Το άμεσο όφελος σχετίζεται πλέον με τη δημιουργία ενός βελτιωμένου νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα ενθαρρύνει τις βιώσιμες αναδιαρθρώσεις προσφέροντας προστασία

και διευκόλυνση εκεί που πρέπει, αλλά και μέτρα συμμόρφωσης εκεί που επιβάλλεται», είπε.

Σε σχέση με τα έμμεσα οφέλη, που χαρακτήρισε εξίσου σημαντικά, είπε πως σχετίζονται με την προοπτική της συμμετοχής της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και την αποκατάσταση της χρηματοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο από τους θεσμούς όσο – κυρίως – κι από τις αγορές. «Συνεπώς, αποτελεί ένα σημαντικό εκσυγχρονιστικό βήμα, το οποίο παράλληλα επιτρέπει την διευκόλυνση της πορείας ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την επίσπευση του χρονοδιαγράμματος για προετοιμασία σ’ ένα μήνα από την Κυβέρνηση του νόμου για τα ακίνητα που είναι υποθηκευμένα από developers, είπε πως «θα πρέπει να προσδιοριστεί μία λογική και αξιόπιστη ρύθμιση, για ένα κατά τα άλλα περίπλοκο ζήτημα».

Σε σχέση με τα επόμενα βήμα, μετά την ψήφιση του πλαισίου, ανέφερε ότι το σημαντικό είναι ότι δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις για συνέχιση της διαδικασίας αξιολόγησης. «Εκτιμώ ότι στις αμέσως επόμενες μέρες θα διευθετηθεί η κάθοδος των κλιμακίων για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μπροστά μας έχουμε την ευκαιρία και την πρόκληση, συνεργαζόμενοι με τους θεσμούς να χαράξουμε μια στρατηγική ολοκλήρωσης του μνημονιακού προγράμματος, μέσα στους επόμενους μήνες».

Πρόθεση της Κυβέρνησης, συμπλήρωσε, είναι στο πλαίσιο της προώθησης της ολοκλήρωσης στους επόμενους λίγους μήνες του κυπριακού προγράμματος, να προωθηθούν κάποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες σχετίζονται με την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, του τομέα της υγείας και με την προώθηση συγκεκριμένων αποκρατικοποιήσεων.

Παρότι ο κ. Γεωργιάδης δεν είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αξιωματούχους του ΔΝΤ μετά την ψήφιση από τη Βουλή του πλαισίου αφερεγγυότητας, διαπίστωσε την ύπαρξη προσδοκίας πως αυτό το ζήτημα θα είχε ρυθμιστεί, ώστε ανεμπόδιστα να ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες το κυπριακό πρόγραμμα και να διευκολυνθεί η πορεία ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας.

«Υπήρχε από τη μια ξεκάθαρη ικανοποίηση και θετικό αντίκρισμα των προσπαθειών και της προόδου της Κύπρου, για σταθεροποίηση, εξυγίανση και μεταρρύθμιση της κυπριακής οικονομίας. Εξελίξεις όπως η πρόσφατη της άρσης όλων των περιοριστικών μέτρων έχουν καταγραφεί με ιδιαίτερα θετικό τρόπο από όλους, θεωρώντας ότι η κίνηση αυτή αποτελούσε μια χειροπιαστή επιβεβαίωση της σταθεροποίησης, αλλά και των προοπτικών πλέον της κυπριακής οικονομίας» σημείωσε.

Ο Υπουργός Οικονομικών επισήμανε ταυτόχρονα ότι η σημερινή εξέλιξη συμβάλλει στην εδραίωση αυτής της θετικής εικόνας για την Κύπρο.

Στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, ο κ. Γεωργιάδης συναντήθηκε με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, αλλά και με διευρυμένη ομάδα στελεχών του ΔΝΤ, με τους οποίους συζήτησε λεπτομερώς και σε έκταση τα δεδομένα, την πρόοδο αλλά και τους κοινούς σχεδιασμούς για τους επόμενους λίγους μήνες, εντός των οποίων θα ολοκληρωθεί το κυπριακό πρόγραμμα.

Είχε επίσης συναντήσεις με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως τον Υφυπουργό Οικονομικών Ράμιν Τουλούι, επαφές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συναντήσεις με τον σύμβουλο οικονομικών θεμάτων του Λευκού Οίκου και ομάδα αξιωματούχων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Στις συνομιλίες με τους Αμερικανούς επισήμους συζητήθηκε η περαιτέρω διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας ΚύπρουΗΠΑ και προσέλκυσης νέων αμερικανικών επενδύσεων, πέραν των σημαντικών που έγιναν τελευταία, στον τραπεζικό τομέα με την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα και την συμμετοχή αμερικανικών συμφερόντων στον τομέα της ενέργειας.

«Διαβλέπουμε σημαντικές προοπτικές για νέες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του καζίνο», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων κι η πραγματοποίηση τέτοιων επενδύσεων από την Αμερική, «συμβάλλει καθοριστικά στην παραπέρα ενίσχυση και εδραίωση της στρατηγικής σημασίας σχέσης μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ».

Στη διάρκεια των επαφών του στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Σύνοδο του ΔΝΤ, ο κ. Γεωργιάδης δεν είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη.

Στο ερώτημά πως βλέπει να διαμορφώνεται το κλίμα για την Ελλάδα, τόνισε πως είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει στο αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξει κατάληξη και συμφωνία σε μία διευθέτηση που να επιτρέπει την συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, μ’ ένα τρόπο που να αποτρέπει τους όποιους κινδύνους.

«Θεωρώ πως η Ελλάδα έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια σημαντική πρόοδο και πρέπει να ληφθούν από όλους εκείνες οι αποφάσεις που θα διαφυλάξουν την πρόοδο και την προοπτική και θα αποτρέψουν τους όποιους κινδύνους».

Στο ερώτημά πως σχολιάζει την ένταση με την οποία ακούγονται τελευταία λέξεις όπως Grexit, IOU, διπλό νόμισμα κλπ, είπε πως είναι μία προοπτική την οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει με ξεκάθαρο τρόπο απορρίψει κι ο ίδιος τις θεωρεί ενδεχόμενο «το οποίο δεν θέλει καν να συζητά».

«Πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι κινήσεις που θα διασφαλίσουν την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και θα αποτρέψουν κινδύνους, αλλά αντιθέτως θα δημιουργήσουν προοπτική για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα