ΥΠΟΙΚ: Στη Βουλή την Πέμπτη το νομοσχέδιο για ειδικό δικαστήριο ΜΕΔ

Το νομοσχέδιο για την δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για εξέταση χρηματοοικονομικών διαφορών δανειοληπτών θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη για έγκρισή του και κατάθεσή του στη Βουλή, δήλωσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής η οποία ξεκίνησε τη συζήτηση των τεσσάρων προτάσεων νόμου για το πλαίσιο εκποιήσεων, ο κ. Παντελή είπε πως έχει τελειώσει ο νομοτεχνικός

έλεγχος του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Δικαστηρίου ειδικής δικαιοδοσίας και θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη με σκοπό την κατάθεσή του στη Βουλή την ίδια μέρα. Είπε ακόμη ότι έχουν αποσταλεί στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν το σχέδιο «Ενοίκιο έναντι δόσης» και «θεωρώ ότι είμαστε στα τελικά στάδια για να αποσταλεί η έγκριση του σχεδίου και ακολούθως θα προωθηθούν κάποια τροποποιητικά νομοσχέδια για την εφαρμογή του σχεδίου».

Ωστόσο, τόσο ο κ. Παντελή όσο η Κεντρική Τράπεζα και ο Σύνδεσμος Τραπεζών προειδοποίησαν με σειρά κινδύνων για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση εφαρμογής της πρότασης νόμου που θα επιτρέπει στους δανειολήπτες να εξασφαλίζουν δικαστικό διάταγμα παραμερισμού της διαδικασίας εκποίησης.

«Η εν λόγω πρόταση δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για την οικονομία και θεωρούμε ότι δεν πρέπει να προχωρήσει, καθώς οι προτεινόμενες τροποποιήσεις είναι ευρείες και παρέχουν την δυνατότητα παρακώλυσης της διαδικασίας μέσω των Δικαστηρίων και αφορά όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (τόσο εντός όσο και εκτός του τραπεζικού συστήματος) που ανέρχονται περί τα στα €25 δισ», είπε.

Εξάλλου, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου είπε πως μια τροποποίηση του πλαισίου των εκποιήσεων, που θα επιτρέπει την έκδοση διατάγματος παραμερισμού δεν θα απαλλάξει τις υποχρεώσεις ενός δανειολήπτη, ενώ τάχθηκε υπέρ της εξέτασης εφαρμογής του νόμου αυτού στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεως, οι οποίες δεν υπόκεινται σε κεφαλαιακές απαιτήσεις, ενώ στις εταιρείες αυτές εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά τις εκποιήσεις.

Διαβάστε επίσης: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές των απολαβών αδείας για το 2022

Keywords
Τυχαία Θέματα