ΥΠΟΙΚ: Τα επενδυτικά ταμεία «μέρος της νέας αρχής» για οικονομία

Η διαχείριση των επενδυτικών ταμείων αποτελεί μέρος της «νέας αρχής» για την κυπριακή οικονομία, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, καθώς ο τομέας των επενδυτικών ταμείων παρουσιάζει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος να αναφέρω ότι η διαχείριση επενδυτικών ταμείων, αποτελεί μέρος της νέας αρχής για την κυπριακή οικονομία», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης χαιρετίζοντας την έναρξη του 4ου International Funds Summit, εξηγώντας πως πέραν από τον τουρισμό, την ναυτιλία, τις επιχειρηματικές υπηρεσίες και

την κτηματαγορά, επέκταση παρουσιάζουν οι τομείς της ανώτερης εκπαίδευσης, της καινοτομίας, του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σημείωσε πως ο ίδιος επισημαίνει συχνά την άνοδο της Κύπρου ως ενός νέου προορισμού για τη διαχείριση επενδυτικών ταμείων ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα της συνεργασίας της κυβέρνησης, των εποπτικών αρχών και της βιομηχανίας για να διασφαλίσουν ότι όλα τα συστατικά στοιχεία της επιτυχίας βρίσκονται στη θέση τους.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην πορεία της οικονομίας πριν και μετά την κρίση, λέγοντας πως κατά την περίοδο 2009-2014 η Κύπρος έχασε 10,5% του ΑΕΠ της, ενώ την τετραετία μέχρι το τέλος του 2018 η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί σωρευτικά με ποσοστό 16%.

«Έχουμε υπερκαλύψει το χαμένο έδαφος και, αν όλα παν καλά, αναμένουμε η ανάπτυξη να παραμείνει πάνω του 3% σε ετήσια βάση για την επόμενη τριετία. Αυτοί οι ρυθμοί καθιστούν την Κύπρο ως μία από τις ταχύτερες οικονομίες στην ΕΕ», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στην τήρηση δημοσιονομικών πλεονασμάτων, μια πολιτική που θα συνεχιστεί λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους, που βρίσκεται στο 104% του ΑΕΠ και προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει στο 90% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020.

Ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι η Κύπρος δεν εξήλθε από την κρίση αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες. «Αυτή, πιστεύω, θα ήταν μια μη βιώσιμη επιλογή. Και αυτό για το οποίο εργαζόμαστε είναι μια σταθερή, βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη», τόνισε.

«Κατ’ ακρίβεια, μένουμε μακριά από πολιτικές τύπου αύξησης φορολογιών και δαπανών. Αυτό επιτρέπει μια φορολογική βεβαιότητα, τη συνέχιση της προώθησης φορολογικών κινήτρων και με αυτό τον τρόπο, να διασφαλίσουμε την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι υπάρχει η προοπτική περαιτέρω ανόδου της κυπριακής οικονομίας υπό την προϋπόθεση ότι κάνουμε περισσότερα σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις.

«Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην τεχνολογία και πρέπει να συνεχίσουμε την προώθηση κινήτρων για νέες επιχειρήσεις. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό ακριβώς είναι που σκοπεύουμε να πράξουμε ως κυβέρνηση», κατέληξε.

Στοιχεία για την άνοδο του τομέα των επενδυτικών ταμείων έδωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Δήμητρα Καλογήρου.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε μια τεράστια αύξηση από το 2013 μέχρι και το 2018, με τα επενδυτικά ταμεία που έχουν συσταθεί στην Κύπρο να αυξάνονται από 13 σε 172, με την ρυθμό αύξησης να φτάνει το 69% τα τελευταία τρία χρόνια.

Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση ανήλθαν στα €5,7 δισεκατομμύρια σε σύγκριση με €3 δισεκατομμύρια στο τέλος του 2017, καταγράφοντας μια αύξηση 90%.

Αναφέρθηκε επίσης στις νομοθετικές ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας το εποπτικό πλαίσιο αλλά και τα κίνητρα για ανάπτυξη του τομέα.

«Πιστεύουμε ότι με αυτές τις εποπτικές αλλαγές και βελτιώσεις, σε συνδυασμό με τα φορολογικά κίνητρα, που είναι ειδικά σχεδιασμένα για τους διαχειριστές κεφαλαίων, έχουμε δημιουργήσει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την υγιή ανάπτυξη του τομέα των συλλογικών επενδύσεων», είπε.

Ο Πρόεδρος του CIFA Άγγελος Γρηγοριάδης αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις αναταραχές που αντιμετωπίζει ο τομέας λόγω της τεχνολογίας αλλά και των εποπτικών κανόνων.

«Τα κυπριακά επενδυτικά ταμεία πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να ακολουθήσουν με ταχύτητα τις νέες τάσεις στην αγορά», είπε.

Ο κ. Γρηγοριάδης επεσήμανε πως δεν είναι όλες οι εποπτικές ρυθμίσεις δεν είναι επαρκείς, φέρνοντας για παράδειγμα την FATCA, η επέφερε σημαντικό διοικητικό φόρτο στη βιομηχανία.

«Μια μεγάλη πρόκληση είναι η προσαρμογή στο νέο κύμα κανονισμών, που έρχεται προς το μέρος μας χωρίς να χάνουμε το μομέντουμ αναφορικά με τη δημιουργία νέων προϊόντων που να πληρούν τις προσδοκίες των πελατών», είπε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων και Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (EFAMA), Πέτερ ντερ Προφτ εξήρε την αποφασιστικότητα που επέδειξε η Κύπρος για την ανάπτυξη της βιομηχανία των επενδυτικών ταμείων τόσο σε τοπικό, όσο και ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, υιοθετώντας ένα σύγχρονο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο στη βάση των ευρωπαϊκών οδηγιών.

«Η Κύπρος», είπε, «έκανε πολύ καλή δουλειά», είπε, σημειώνοντας ότι η EFAMA συνεχίζει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα