ΥΠΟΙΚ: Θα διερευνηθούν οι κατάλογοι της φοροδιαφυγής

Δελτίο τύπο αναφορικά με τους καταλόγους οι οποίοι βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν κρούσματα φοροδιαφυγής μέσω ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων, εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σε σχέση με την εγκυρότητα ή τον τρόπο απόκτησης αυτών των καταλόγων. Παρόλα αυτά, προσθέτεται, νεώτερες πληροφορίες σχετικά με τέτοιους καταλόγους, θα διερευνηθούν με προοπτική απόκτηση τους.

Παράλληλα το Υπουργείο Οικονομικών, διευκρινίζει ότι το Τμήμα

Φορολογίας είναι πλήρως εναρμονισμένο με την Ευρωπαϊκή Οδηγία Αποταμιεύσεων, και ανταλάσσει πληροφόρηση με άλλα κράτη μέσω μιας θεσμοθετημένης διαδικασίας, σύμφωνα με τις πρόνοιες της εν λόγω Οδηγίας.

«Σύμφωνα με το άρθρο 11 της Οδηγίας, συγκεκριμένος αριθμός χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελβετίας, προβαίνει στην παρακράτηση φόρου από τους τόκους των αποταμιεύσεων κατοίκων Κύπρου και αποστέλλει το ανάλογο χρηματικό ποσό με έμβασμα στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.Τα υπόλοιπα κράτη μέλη που εφαρμόζουν την Οδηγία Αποταμιεύσεων, είναι υποχρεωμένα να αποστέλλουν στο Τμήμα Φορολογίας αναλυτική πληροφόρηση σχετικά με το εισόδημα από τόκους κατοίκων Κύπρου. Τα στοιχεία ταυτοποίησης που αποστέλλονται περιλαμβάνουν το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης και τη διεύθυνση του καταθέτη», αναφέρει το δελτίο τύπου.

Διευκρινίζεται επίσης ότι παρόλο που η διατήρηση τραπεζικού λογαριασμού στο εξωτερικό δεν είναι παράνομη, η εν λόγω πληροφόρηση τυγχάνει ενδελεχούς ανάλυσης και επεξεργασίας και συχνά καταλήγει στην έκδοση φορολογιών, όταν το ποσό που παρουσιάζεται στον τραπεζικό λογαριασμό δεν είναι φορολογικά δικαιολογημένο. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για κατόχους τραπεζικών λογαριασμών εντός της Δημοκρατίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, αναφέρει το δελτίο τύπου, το Τμήμα Φορολογίας διατηρεί Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με περίπου 50 χώρες και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ζητήσει και να παραλάβει πληροφόρηση από κάθε μια από αυτές τις χώρες για Κύπριους Φορολογούμενους.

Keywords
Τυχαία Θέματα