ΥΠΟΙΚ: Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο της οικονομίας

Παρά την έξοδο από την ύφεση και από το πρόγραμμα στήριξης τους επόμενους μήνες, οι προκλήσεις για την οικονομία παραμένουν και επιβάλλεται ένας ανασχεδιασμός των προτεραιοτήτων της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε στο επόμενο διάστημα, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη δημιουργίας ενός πολύ πιο υγιούς υπόβαθρου για την κυπριακή οικονομία με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα που θα οδηγήσουν σε μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη.

Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών με τον Πρόεδρο και το οικονομικό επιτελείο

του Ευρωπαϊκού Κόμματος, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο” σε σχέση με την οικονομία, η οποία έχει εξέλθει, όπως είπε, “από την ύφεση και ετοιμάζεται τους επόμενους μήνες να εξέλθει και από το πρόγραμμα στήριξης στις αρχές του 2016”.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι “οι προκλήσεις παραμένουν και επιβάλλεται ένας ανασχεδιασμός των προτεραιοτήτων της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε στο επόμενο διάστημα”.

Σε παρατήρηση κατά πόσον ο ανασχεδιασμός αυτός θα αφορά τα “κόκκινα δάνεια” και την ανεργία, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “χωρίς αμφιβολία πρόκειται για δυο από τα προβλήματα που παραμένουν και θα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο των προσπαθειών μας”.

“Το σημαντικό είναι πως οδεύουμε προς μια νέα φάση η οποία δεν θα αφορά την διαχείριση των άμεσων συνεπειών της οικονομικής κρίσης ή την εφαρμογή του προγράμματος αλλά μια νέα προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένα πολύ πιο υγιές υπόβαθρο στην κυπριακή οικονομία με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα ούτως ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς στρεβλώσεις και χωρίς τα βαρίδια που αποστερούν από την αναπτυξιακή μας προοπτική”, επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “υπάρχουν σημαντικοί επιμέρους τομείς που υπηρετούν αυτή τη στρατηγική και για αυτά τα θέματα είναι που θα έχουμε συστηματική συνεργασία και επαφή”.

Κληθείς να αναφέρει το σχέδιο της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των “κόκκινων δανείων”, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “ένα σημαντικό σκέλος είναι η συμπλήρωση των εργαλείων που χρειάζονται για τη διευθέτηση και αναδιάρθρωση δανείων”, προσθέτοντας πως “αυτά τα εργαλεία δεν πρέπει μόνο να θεσπίζονται, πρέπει να τυγχάνουν και αποτελεσματικής αξιοποίησης και από τράπεζες και από δανειολήπτες”.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι σε αυτό πλαίσιο, όπως είπε, συζήτησε με το ΕΥΡΩΚΟ και αποφάσισαν “να εγκαθιδρυθεί μια στενή επαφή και συνεργασία σε σχέση με αυτά τα βασικά ζητήματα τα οποία πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα”.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι “μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουμε συμφωνήσει να γίνει αυτή η επαφή με όλα τα υπουργεία”, προσθέτοντας ότι “στο Υπουργείο Οικονομικών δίνουμε έμφαση σε ένα ανασχεδιασμό για τις οικονομικές μας προσεγγίσεις από τούδε και στο εξής”.

Ανέφερε ότι το ΕΥΡΩΚΟ παρέθεσε προτάσεις και θα επανέλθει με περαιτέρω προτάσεις και πρόσθεσε ότι “αυτή η συνεννόηση θα βοηθήσει σε μια συνεννόηση που μπορεί να φέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για την οικονομία του τόπου”.

Πηγή - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα