ΥΠΟΙΚ:Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγοράς δανείων από δανειολήπτη

Την πρόταση του ΔΗΚΟ, σύμφωνα με την οποία ο δανειολήπτης και ο εγγυητής θα έχουν το δικαίωμα πριν από την πώληση του δανείου σε τρίτους να υποβάλλουν δική τους πρόταση στην τράπεζα για αγορά του με έκπτωση, συζητεί υπό προυποθέσεις το Υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα, ο Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο, ότι η πρόταση του ΔΗΚΟ παραμένει στο τραπέζι εισηγήσεων του Υπουργείου.

Ο

Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε, ότι με την εν λόγω πρόταση θα αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του υψηλού επιπέδου ιδιωτικού δανεισμού.

"Εάν εφαρμοστεί η εισήγηση, πάρα πολλά δάνεια θα γίνουν βιώσιμα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να παράγουν πλούτο για τη κυπριακή οικονομία".

Υπέρ της περίληψης πρόνοιας βάσει της οποίας θα δίνεται το δικαίωμα στον δανειολήπτη να εξαγοράζει το δάνειο του τάχθηκε και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικαλαΐδης.

Ωστόσο, ο Διευθυντής του Τμήματος Εποπτείας της ΚΤΚ, Γιάγκος Δημητρίου είπε πως η εποπτική αρχή έχει αρκετές επιφυλάξεις επί της πρότασης.

Η διαδικασία πρόσκλησης του δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειο του θα μπορούσε να γίνει έξι μήνες πριν την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Παράλληλα, το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κρατικής επιχείρησης διαχείρισης κόκκινων δανείων επανήλθε στη Βουλή.

Την πρόταση στήριξαν η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων, το οποίο υπέβαλε και επίσημα πρόταση για εξέταση του θέματος στην Επιτροπή Οικονομικών.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως, Θα πρέπει να γίνει δεκτή η εισήγηση μας για αξιοποίηση 1δις από το μνημόνιο, για τη δημιουργία κρατικού ταμείου που θα αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου είπε πως η πρόταση όπως διατυπώνεται είναι αρκετά αόριστη και διερωτήθηκε ποιος θα είναι ο φορέας που θα αναλάβει αυτή τη διαδικασία.

Τέλος, ο Διευθυντής του τμήματος εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου, δήλωσε ότι κατά τη συζήτηση του προγράμματος στήριξης της Κύπρου με την Τρόικα, η ΚΤ είχε προβεί σε μελέτες γι' αυτό το ενδεχόμενο αλλά είχαν απορριφθεί από τους δανειστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα