Υποψήφιες βουλευτίνες μίλησαν για το μέλλον της Κύπρου
Παρουσίασαν τις απόψεις τους για την οικονομία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις αλλά συμφώνησαν πως δεν υπάρχει κανείς που να μη θέλει λύση στο Κυπριακό. Τέσσερις υποψήφιες για το βουλευτικό αξίωμα στις επερχόμενες εκλογές, παρουσίασαν τις προσωπικές αλλά και τις κομματικές τους απόψεις για την οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση που προκύψει λύση,
Με συντονίστρια της εκδήλωσης την κα. Αννα Κουκκίδη-Προκοπίου, επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου, οι κυρίες Σάβια Ορφανίδου, οικονομολόγος, υποψήφια βουλευτής Λευκωσίας (ΔΗΣΥ), Σκεύη Κουκουμά–Κούτρα, βουλευτής, υποψήφια βουλευτής Αμμοχώστου (ΑΚΕΛ), Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, νομικός, υποψήφια βουλευτής Λευκωσίας (ΔΗΚΟ), και Άννα Θεολόγου, οικονομολόγος, υποψήφια βουλευτής Αμμοχώστου (Συμμαχία Πολιτών), μίλησαν για τα υπέρ και τα κατά της οικονομικής πτυχής μιας λύσης στο Κυπριακό.
«Η ενοποίηση δύο κομματιών στην ίδια πατρίδα θα έχει θετικό αποτέλεσμα», τόνισε η κυρία Ορφανίδου, επισημαίνοντας πως μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσει η ασφάλεια που θα χρειαστεί να δοθεί στους μελλοντικούς επενδυτές για την πορεία της χώρας μέσα από ένα σύστημα Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. «Θα γίνουν μεγάλα έργα στον Βορρά και στο λιμάνι της Αμμοχώστου, που θα απαιτήσουν νέες θέσεις εργασίας», υπέδειξε. Αναφέρθηκε επίσης στην τεράστια αγορά της Τουρκίας και στα προσδοκώμενα κέρδη από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, τονίζοντας πως θα είναι προς το συμφέρον της Κύπρου, σε περίπτωση επίτευξης λύσης και εξομάλυνσης των σχέσεων της με την Τουρκία, να κατασκευαστούν αγωγοί μεταφοράς του φυσικού αερίου στο Τουρκικό έδαφος. Μίλησε για τα κονδύλια που θα απαιτηθούν και που θα ζητηθούν από διεθνείς Τράπεζες, επισήμανε την εξάρτηση των Τ/Κ από την Τουρκία, δέχθηκε πως θα χρειαστεί μια περίοδος χάριτος για τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα, και ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων αφορά στην Τουρκία. Ολοκλήρωσε λέγοντας πως ήδη εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ μελετούν την οικονομική πτυχή μιας ενδεχόμενης λύσης και ετοιμάζουν τις προτάσεις τους.
Η κυρία Κουκουμά-Κούτρα, τόνισε πως σε πολλά σημεία συμφωνεί με την κυρία Ορφανίδου, ενώ το βιβλίο του καθ. Θεοφάνους θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στην πορεία για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. «Σε περίπτωση λύσης η οικονομία μας θα έχει πολλά θετικά αποτελέσματα. Η Τουρκική εισβολή κόστισε στην Κύπρο περισσότερα από 3 δις ευρώ και αυτό το ποσό πρέπει να το επωμισθεί η Άγκυρα», υπέδειξε. Η βουλευτής του ΑΚΕΛ υπενθύμισε πως είναι απαραίτητο να ιδρυθεί αρχείο προσφύγων, ενώ αναφερόμενη στα οφέλη που θα προκύψουν μίλησε για τον τουρισμό και το εμπόριο, καθώς επίσης για την υποχρεωτική κατάργηση του εμπάργκο από τους Τούρκους και για την αποστρατιωτικοποίηση του νησιού. Για τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν είπε ότι αυτά θα αναζητηθούν από τη διεθνή κοινότητα, η οποία «θα έχει επίσης μεγάλο όφελος στην περίπτωση λύσης», υπέδειξε, προειδοποιώντας όμως πως «θα είναι λάθος η προσφυγή σε μνημονιακές λύσεις, γιατί αν πάμε σε αυτές τότε θα καταρρεύσουμε».
Η κυρία Ερωτοκρίτου, τόνισε πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασιστεί σε μια καλή λύση. «Μια κακή λύση θα μας αποτελειώσει», υπέδειξε. Μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ασφαλούς περιβάλλοντος, καθώς αυτοί που θα κληθούν να επενδύσουν θέλουν να νοιώθουν πως δε θα χάσουν τα λεφτά τους. «Πως όμως θα συμβεί αυτό, αν για κάθε απόφαση που θα λαμβάνεται θα υπάρχει ο φόβος άσκησης βέτο από την άλλη πλευρά, η οποία θα διαφωνεί;», αναρωτήθηκε. Η ομιλήτρια αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του σχεδίου που προβλέπει την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού από «ειδική πλειοψηφία», λέγοντας πως «αυτό θα μας βάλει λουκέτο». Δέχθηκε πως στη περίπτωση μιας λύσης με το «σωστό περιεχόμενο» θα κερδίσουν οι τομείς του τουρισμού, της παιδείας και των κατασκευών, αλλά επισήμανε και αυτή με τη σειρά της το γεγονός ότι οι Τ/Κ εξαρτώνται σήμερα από την Τουρκία, ενώ μίλησε για τη δεινή κατάσταση του Τραπεζικού Συστήματος στα κατεχόμενα. Αναφέρθηκε στο περιουσιακό, αναρωτήθηκε από πού θα προέρθουν τα κονδύλια, ενώ μίλησε για φοβερή γραφειοκρατία στα κατεχόμενα, που μοιάζει με αυτήν στην Τουρκία. Σχετικά με το φυσικό αέριο διαφώνησε με την άποψη της κατασκευής αγωγών στην Τουρκία, γιατί «τον έλεγχο της στρόφιγγας πρέπει να τον έχουμε εμείς οι Κύπριοι, όχι οι Τούρκοι, ή άλλοι τρίτοι», όπως τόνισε.
«Πρέπει να γνωρίζουμε καλά την οικονομική πλευρά του ζητήματος, πριν αρχίσουμε να μιλάμε για λύση του Κυπριακού», επισήμανε η κυρία Θεολόγου, η οποία προειδοποίησε εναντίον του ενδεχόμενου να ζητηθεί από τους Ε/Κ να πληρώσουν τα χρέη των Τ/Κ προς την Τουρκία. «Η άσκηση βέτο είναι επίσης μεγάλο πρόβλημα», συμφώνησε, προσθέτοντας πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς της το οικονομικό κόστος μιας λύσης θα ξεπεράσει τα 70 δις ευρώ, δηλαδή το 450% του ΑΕΠ. «Από ποιους θα δανεισθούμε; Δε μας έφτανε η οικονομική καταστροφή που την πληρώνει ο Κυπριακός λαός; Θα του προσθέσουμε και άλλα βάρη;» αναρωτήθηκε. Είπε επίσης πως καμία αγορά της Τουρκίας δε θα ανοίξει γιατί απλούστατα η Άγκυρα είναι ανταγωνίστρια σε πολλά από τα προϊόντα που παράγει η Κύπρος. Τέλος, η ομιλήτρια πρότεινε το σχεδιασμό εναλλακτικού σεναρίου στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί λύση.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Ανδρέας Θεοφάνους, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προειδοποίησε εναντίον των υψηλών προσδοκιών για λύση στο Κυπριακό. Επισήμανε τους ενδοιασμούς του για την λειτουργικότητα ενός τρικέφαλου συστήματος, ενώ υπέδειξε ότι οι Τ/Κ δεν έχουν αποτινάξει την εξάρτηση τους από την Τουρκία.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Έφυγε» η Μαρία
- Θρήνος στην οικογένεια του Θοδωρή Ρουσόπουλου
- Άγριο κράξιμο στα social media για πασίγνωστο ζευγάρι: "Δεν μπορείς να αφήνεις το μωρό σου για να γυρνάς βόλτες..." [photos]
- Θείος έριχνε υπνωτικό στο γάλα των ανιψιών του και ασελγούσε στα κορμάκια τους
- Η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου για τα λεφτά στις ΗΠΑ
- Οι γονείς που έχασαν τα τρία παιδιά τους στην πτήση MH17 καλωσόρισαν το νέο τους μωρό!
- Φιλοζωική για τα Ροτβάιλερ: Δεν υπάρχει πιο άθλιο πλάσμα απ' τον άνθρωπο!
- Έλληνας τραγουδιστής ομολογεί: «Είχα πάρα πολλά λεφτά. Τα έφαγα και τώρα ζω με...»!
- Μπροστά στα μάτια του συναδέλφου του αυτοκτόνησε ο αστυνομικός στην Τροχαία Αθηνών
- Θρήνος για τον πρώην υπουργό Θοδωρή Ρουσόπουλο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Νέα επιστημονικά δεδομένα για τον πλανήτη 2007 OR10
- Πάει Euro ο Μπεργκ!
- Η μπουνιά του τρομοκράτη (βίντεο)
- ΑΕΚ: Ποδοτένις στην προπόνηση
- Κέρδισε Κρίστιανσεν και Μιλόγεβιτς ο Πέδρο Εμάνουελ
- Συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες για τις μίζες γιατρών
- Σε αυτές τις περιοχές επιτρέπεται η εκπαίδευση/άσκηση σκύλων
- Το σχόλιο του Μουρίνιο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- Καδής:Θα καρποφορίσουν οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού
- «Ενθάρρυνση των Γυναικών στην Επιστήμη της Προπονητικής»
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Υποψήφιες βουλευτίνες μίλησαν για το μέλλον της Κύπρου
- ΑΕΚ: Ποδοτένις στην προπόνηση
- Τερματισμό αποκοπών από χαμηλοσυνταξιούχους ζητά η ΕΚΥΣΥ
- «Η σεζόν ακόμα δεν έχει τελειώσει»
- Καδής:Θα καρποφορίσουν οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού
- Συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες για τις μίζες γιατρών
- Πάει Euro ο Μπεργκ!
- ΔΗΚΟ: 40 χρόνια αγώνων, δράσης και προσφοράς
- Νέα επιστημονικά δεδομένα για τον πλανήτη 2007 OR10
- «Ενθάρρυνση των Γυναικών στην Επιστήμη της Προπονητικής»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιάννης Βαρδής για τη διαμάχη με τη Φιλοθέη Μωβ: «Φρίκαρα, δεν υπήρχε άλλος τρόπος να φύγει αυτή η γυναίκα»
- Δύο καταπληκτικές ταινίες με το ΘΕΜΑ (στην έκδοση των 2 ευρώ)
- Κιρσοί: ανώδυνη θεραπεία με LASER
- WSJ: The Greek drama is the reforms not the debt
- Καυστικό σχόλιο του Πολ Μέισον για τα #PanamaPapers και το... Κολωνάκι
- «Σώματα που έχουν ακόμη σημασία»: Φωτογραφίες του left.gr από τη διάλεξη της Τζούντιθ Μπάτλερ
- Αύξηση 8,3% του όγκου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Φεβρουάριο
- Ετήσια Διάσκεψη Αρχηγών ΕΔ Βαλκανικών Χωρών
- Β.Θάνου: Αθλιότητες οι κατηγορίες Βγενόπουλου