Υπόθεση 46χρονης: «Παράνομα κατείχαν τα ροντβαιλερ»

Το εξαιρετικά τραγικό γεγονός, με τον θάνατο της Πετρούνας Μίλκοβα, από επίθεση σκύλων, στα δημοτικά όρια Γεροσκήπου, πρέπει να αφυπνίσει όλους ως συντεταγμένη πολιτεία και σε όλα τα επίπεδα, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δήμος Γεροσκήπου , προσθέτοντας πως μπορούμε να προλάβουμε μόνο αν ενεργούμε συλλογικά και η τοπική αυτοδιοίκηση αποκτήσει πραγματικά το νομικό πλαίσιο και τα εργαλεία για να παρεμβαίνει και να επιλύει προβλήματα.

Από το τραγικό συμβάν, προστίθεται στην ανακοίνωση, φάνηκε ξεκάθαρα ότι πρέπει όλοι μας να κάνουμε περισσότερα.

Στην ανακοίνωση του ο Δήμος Γερσκήπου

παραθέτει όλες τις ενέργειες, στις οποίες είχε προβεί εκ των προτέρων ο Δήμος , με τις οποίες καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να λειτουργήσουμε προληπτικά, εξαντλώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις εξουσίες που είχε με βάση τη Νομοθεσία (Περί Δήμων Νόμος και Περί Σκύλων Νόμος).

Όπως αναφέρει ο Δήμος Γεροσκήπου, με βάση τον Περί Σκύλων Νόμο, τηρεί μητρώο ιδιοκτητών σκύλων στο οποίο καταχωρούνται όλα τα αναγκαία στοιχεία.

Για το έτος 2017, ο Δήμος Γεροσκήπου έχει εκδώσει 400 άδειες διατήρησης σκύλων. Για τους συγκεκριμένους σκύλους που, με βάση τις νενομισμένες νεκροψίες, εμπλέκονται στο θλιβερό συμβάν, δεν έγινε καμία αίτηση από μέρους των ιδιοκτητών, για την έκδοση των σχετικών αδειών, αλλά και για εγγραφή τους στο μητρώο του Δήμου, όπως αναφέρεται ρητά στο άρθρο 3(1) και (2) του Νόμου.

Πέραν τούτου, συνεχίσει η ανακοίνωση, ο Δήμος Γεροσκήπου λειτουργεί από το 2012 Γραφείο Εξυπηρέτησης του Δημότη, στο οποίο, δεν έχει καταγραφεί κανένα παράπονο για την πρόκληση οποιουδήποτε προβλήματος από τη διατήρηση σκύλων στην εν λόγω περιοχή.

Στην περίπτωση που θα γινόταν γνωστή η παρουσία των εν λόγω σκύλων, η Υπηρεσία θα προχωρούσε στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη σωστή και κατάλληλη διατήρησή τους, αλλά και για την έκδοση των σχετικών αδειών. Οι Υπηρεσίες του Δήμου Γεροσκήπου δεν είχαν γνώση της ύπαρξης των σκύλων καθώς η περιοχή είναι περιφραγμένη και καλυμμένη με ψηλά και πυκνά δέντρα.

Ο Δήμος Γεροσκήπου, αναφέρει ακόμη πως μέσω των υπηρεσιών του, εφαρμόζει πιστά τόσο τον περί Σκύλων Νόμο όσο και τον Περί Δήμων Νόμο, και λαμβάνει μέτρα ή / και προωθεί υποθέσεις στο δικαστήριο, που αφορούν οχληρίες ή παρανομίες από τη διατήρηση σκύλων.

Επιπρόσθετα, ο Δήμος Γεροσκήπου έχει κατασκευάσει και λειτουργήσει εδώ και χρόνια, καταφύγιο αδέσποτων ζώων, όπου φυλάσσονται για αρκετό χρονικό διάστημα οι αδέσποτοι σκύλοι μέχρι να υιοθετηθούν από ενδιαφερόμενους, αποφεύγοντας έτσι την παράδοση τους στις κτηνιατρικές υπηρεσίες του Κράτους για ευθανασία [άρθρο 10 (1) (γ)].

Αντιλαμβανόμενοι τα σοβαρά προβλήματα και συχνά παράπονα των δημοτών μας, σχετικά με οχληρίες από σκύλους ή για ανεύθυνους ιδιοκτήτες σκύλων και ειδικά λόγω των ασαφειών και ελλείψεων που παρουσιάζει ο περί Σκύλων Νόμος, ο Δήμος Γεροσκήπου, σημειώνει πως έχει αποστείλει σχετικές επιστολές τόσο προς το αρμόδιο Υπουργείο όσο και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους, αλλά και σε κοινοβουλευτικά κόμματα, ζητώντας την καλύτερη δυνατή συνεργασία τους και κυρίως την επίσπευση του τροποποιημένου Νομοσχεδίου (το οποίο εκκρεμεί από το 2012) που θα βελτίωνε σημαντικά τον υφιστάμενο Νόμο και θα έδινε εξουσίες στις Τοπικές Αρχές, λύνοντας τα σοβαρά αυτά προβλήματα. (Επισυνάπτεται επιστολή ημερομηνίας 06.03.2017 που αποστείλαμε στον Αρμόδιο Υπουργό για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου Νόμου (Περί Σκύλων Νόμου).

Ενδεικτικά αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι σε απαντητική επιστολή (ημερομηνίας 12.10.2017) που έλαβε η Τοπική αρχή από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Κράτους, μεταξύ άλλων, εκφραζόταν η ικανοποίηση τους, για τη διαπίστωση ότι ο Δήμος Γεροσκήπου καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες όσον αφορά την εφαρμογή του περί Σκύλων Νόμου, αλλά επίσης τον επικροτούσαν για κάποιες από τις πρακτικές που εφαρμόζανε ως Τοπική Αρχή.

Ο Δήμος Γεροσκήπου επισημαίνει πως από την πρώτη στιγμή του περιστατικού, συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία Πάφου και παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια. Θα συνεχίσει την προσπάθειά του για πιστή εφαρμογή του Περί Σκύλων Νόμου αλλά και κάθε Νόμου και Κανονισμού, ο οποίος βοηθά στην πρόληψη και επίλυση σχετικών προβλημάτων.

Με την ευκαιρία αυτή, καλεί για ακόμη μια φορά, το κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως εξετάσουν με κάθε σοβαρότητα το θέμα, για τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, αλλά και για την δημιουργία ειδικού Σώματος / Υπηρεσίας (όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες π.χ. Αστυνομία των Ζώων) που θα επιλαμβάνεται των ζητημάτων αυτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα