Υπόθεση Κιζίλγιουρεκ: Τι προβλέπει ο νόμος - «Πολύ προσβλητική η δήλωση του»

Στο Ράδιο Πρώτο φιλοξενήθηκε ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ο οποίος μίλησε για την πρόωρη συνταξιοδότηση του ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Αρχικά ανέφερε ότι το κυπριακό σύνταγμα θέτει ασυμβίβαστο στην κατοχή πολιτειακών αξιωμάτων, δηλαδή δεν μπορεί να είναι κάποιος Προέδρος, Υπουργός, Βουλευτής και ταυτόχρονα να διατηρεί θέση στο δημόσιο τομέα. «Αυτό είναι ένα κατοχυρωμένο ασυμβίβαστο το οποίο στηρίζεται στη

λογική του ότι δεν μπορεί κάποιος ο οποίος είναι δημόσιος λειτουργός να έχει ταυτόχρονα πολιτειακό αξίωμα».

Διαβάστε επίσης: Νιαζί: Δεν αντέχουν ούτε ένα Τ/κ καθηγητή στο ΠΚ, ούτε ένα Τ/κ ευρωβουλευτή

Πρόσθεσε ότι μπορεί να θέτει υποψηφιότητα, αλλά σε ενδεχόμενο εκλογής πρέπει να παραιτηθεί. Συμπλήρωσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο το ονομάζει διάκριση πολιτικής εξουσίας και δημόσιας διοίκησης. «Πάρα πολλοί εκλέγηκαν κατά τη διάρκεια των ετών και παραιτήθηκαν από το δημόσιο όπως ο Κώστας Μαυρίδης».
Επεσήμανε ότι ήταν ανεξήγητο γιατί το Πανεπιστήμιο Κύπρου αρνείτο να υποχρεώσει τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ να παραιτηθεί.

Διευκρίνισε ότι σε κάποιες χώρες οι πανεπιστημιακοί παίρνουν άδεια άνευ απολαβών ή τίθενται σε ανατολή λειτουργίας, αλλά το κάθε κράτος έχει διαφορετικούς κανόνες ως προς την αντίληψη περί διαχωρισμού πολιτικής εξουσίας και δημόσιας διοίκησης. «Η κυπριακή πολιτεία έχει ένα από τα αυστηρά σχήματα διαχωρισμού λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του συστήματος της».

Ο κ. Αιμιλιανίδης ανέφερε ότι στην περίπτωση του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο νόμος προέβλεψε ότι για τους ευρωβουλευτές, ισχύουν τα ίδια με τους βουλευτές, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε γκρίζα ζώνη. «Υπήρξε η απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου για τον Νίκο Χριστοδουλίδη», είπε.

Αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις Γιώργου Γεωργή και Ιωσήφ οι οποίοι διορίστηκαν Πρέσβεις, εξηγώντας ότι δεν πήραν πολιτειακά αξιώματα, αλλά ήταν με ειδικό συμβόλαιο.

Παράλληλα ανέφερε ότι δεν είναι αναχρονιστικός ο νόμος περί ασυμβίβαστου, προσθέτοντας ότι μπορούν να υπάρξουν πολλαπλά συστήματα, χωρίς να θεωρηθεί το σύστημα αναχρονιστικό. «Στην Κύπρο υπάρχει ένα πλήρες ασυμβίβαστο μεταξύ της δημόσιας διοίκησης με τα πολιτειακά αξιώματα».

Εξήγησε ότι ο κ. Κιζιλγιουρεκ μπορεί να προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο όπου υπάρχει και η πρόσφατη απόφαση για τον Νίκο Χριστοδουλίδη. «Βρήκα πολύ προσβλητική για τη λειτουργία της δημοκρατίας, τη δήλωση του κ. Κιζίλγιουρεκ για εθνικισμούς».

Διαβάστε ακόμη: Χριστοφίδης: Άλλοι δύο καθηγητές διορίστηκαν αλλά δεν τέθηκε θέμα ασυμβίβαστου

Ακούστε το απόσπασμα στο 51:00

Keywords
Τυχαία Θέματα