Υπουργικό:Ρυθμίζονται οι υπηρεσίες για Προεδρία, ΠτΒ και Υπουργούς

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει με απόφαση του το δεσμευτικό πλαίσιο που έτυχε νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία το οποίο ρυθμίζει την αγορά υπηρεσιών ειδικών συμβούλων της προεδρίας της Δημοκρατίας, των Υπουργών και του Προέδρου της Βουλής, δήλωσε ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πέτρος Δημητρίου.



Στη δήλωση, την οποία προέβη μετά τη συζήτηση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου των διαδικασιών που ακολουθούνται στην πρόσληψης συνεργατών από την Προεδρία της Δημοκρατίας

ή/και Υπουργούς, ο κ. Δημητρίου επεσήμανε πως η Προεδρία θα συμβάλει με κάθε τρόπο σε ενδεχόμενη πρωτοβουλία της Βουλής να ρυθμίζει με νόμο το θέμα των συνεργατών της προεδρίας, των Υπουργών, του Προέδρου της Βουλής και των Βουλευτών.

Ερωτηθείς σχετικά διευκρίνισε πως σε ό,τι αφορά την Κυβέρνηση το δεσμευτικό πλαίσιο κρίνεται επαρκές, αλλά εφόσον το νομοθετικό σώμα κρίνει ότι απαιτείται δια νόμου ρύθμιση, η Κυβέρνηση θα συμβάλει.

«Εκφράσαμε τη βούληση μας, όταν και εφόσον κατατεθεί στη Βουλή πρόταση (νόμου) για νομοθετική ρύθμιση της αγοράς υπηρεσιών, όπως συμβάλουμε με κάθε τρόπο, όπως στο σύνολο της πολιτικής ζωής που γίνεται αγορά υπηρεσιών, δηλαδή και στους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, και τους ειδικούς συμβούλους του Προέδρου ή των Υπουργών», είπε στη δήλωση του ο κ. Δημητρίου.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε περαιτέρω «πως οποιαδήποτε πρόσληψη έγινε, είναι σύννομη με τις διαδικασίες με τον περί προϋπολογισμού νόμο του 2015 και όταν διαπιστώθηκε κάτι διαφορετικό έγιναν διορθωτικές ρυθμίσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε πως είναι ένα ζήτημα που εκκρεμεί από το 2005 και μόλις πρόσφατα το παρόν Υπουργικό Συμβούλιο κατέθεσε τους δικούς του περιορισμούς, τη διαδικασία και συγκεκριμένες απαιτήσεις προκειμένου μια αγορά υπηρεσιών να μπορεί να καταστεί επιτρεπτή στην πράξη.

Αναφορικά με τη σύμβουλο της πρώτης κυρίας και τους σύμβουλους του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Γιαννάκη Παπαδούρη, που έγιναν κάποιες επισημάνσεις, ο κ. Δημητρίου είπε στην περίπτωση της συμβούλου της πρώτης κυρίας δεν υπήρχαν οι όποιοι περιορισμοί, όπως δεν υπήρχαν και στους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, οι περιορισμοί τέθηκαν αργότερα και ως εκ τούτου ουδέν πρόβλημα απορρέει από τη συγκεκριμένη σύμβαση.

Σε σχέση με τους συμβούλους του κ. Παπαδούρη, ο Δημητρίου είπε πως πρόκειται για ένα επίτροπο που αρνήθηκε την αντιμισθία του και έχει παραδώσει στοιχεία που προσεγγίζουν έξοδα μισού εκατομμυρίου για μελέτες που δωρίζει στο κράτος.

Πρόσθεσε πως μετά το διορισμό του ως Επιτρόπου ζήτησε όπως διατηρηθούν οι Σύμβουλοι του, τους οποίους προσέλαβε λίγους μήνες πριν και εκπαίδευσε ειδικά για να ασχοληθούν με τις αρμοδιότητες του γραφείου του ως Επιτρόπου.

Ο κ. Δημητρίου συμπλήρωσε πως μετά τις διευκρινίσεις αυτές φαίνεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν φάνηκε να επικαλείται οποιοδήποτε ζήτημα.

Σχολιάζοντας την παρατήρηση ότι ο Γενικός Ελεγκτής ανέγνωσε διαφορετικά την απόφαση πλαίσιο του Υπουργικού, ο κ. Δημητρίου διευκρίνισε πως η ανάγνωση που έκανε ο Γενικός Ελεγκτής ήταν επί του προσχεδίου και πριν αυτό τύχει νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη νομική υπηρεσία, η οποία το επέστρεψε στο Υπουργικό με τροποποιητικές εισηγήσεις για να επικυρωθεί εκ νέου.

Διευκρίνισε τέλος πως όταν οι υπηρεσίες προσφέρονται με αγορά υπηρεσιών δεν προκύπτει θέμα να καταστούν υπάλληλοι αορίστου χρόνου, οι σύμβουλοι που τις προσφέρουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα