Υπ.Παιδείας: Οι μηχανές έχουν ήδη ανάψει για τη νέα χρονιά

Την ικανοποίησή του για τις δύο αποφάσεις που έλαβε χθες η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ, εξέφαρσε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδή.

Οι μηχανές του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού έχουν ήδη ανάψει, δουλεύουν, προετοιμάζονται για την εφαρμογή της νέας πρότασης για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα από την επόμενη σχολική χρονιά, ανέφερε, προσθέτοντας ότι με την συνεργασία των εκπαιδευτικών και τη συνεργασία των στελεχών του Υπουργείου θα φτάσουν σε μια ομαλή εφαρμογή των νέων διαδικασιών από την ερχόμενη

χρονιά.

Η πρώτη απόφαση, συμπλήρωσε, αφορά το θέμα του συστήματος διορισμών των εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση, όπου ουσιαστικά έγινε αποδεκτή η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Πίσω από αυτή την απόφαση, ανέφερε, υπάρχει πάρα πολλή δουλειά και από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το οποίο μέσα από υπερβάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις διατυπωμένες θέσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων αλλά και όλων των εκπαιδευτικών εταίρων διαμόρφωσε ακριβώς μια πρόταση, η οποία να έρχεται πιο κοντά στις θέσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων, αλλά παράλληλα να απαντά στις απαιτήσεις της κοινωνίας”.

“Ικανοποιούμε, δηλαδή, το πάγιο αίτημα για διορισμό τουλάχιστον της πλειονότητας των μη μόνιμων εκπαιδευτικών, αλλά παράλληλα υιοθετούμε σε μια τριετία ένα νέο σύστημα το οποίο θα διασφαλίζει την ένταξη των ικανότερων, των καταλληλότερων, των πιο προσοντούχων εκπαιδευτικών μέσα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, διότι ακριβώς η πρόταση μας προνοεί ότι οι εκπαιδευτικοί, πλέον, από το 2018 θα εντάσσονται στο εκπαιδευτικό σύστημα στη βάση των εμπειριών τους, των προσόντων τους και των γνώσεων τους. Είναι αυτό που περιμένει η κοινωνία, είναι αυτό που γίνεται με κριτήριο το όφελος των παιδιών μας», πρόσθεσε.

Ανάλογη ήταν η απόφαση για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα στη Μέση Εκπαίδευση, είπε ο κ. Καδής και ανέφερε επιπρόσθετα ότι ήταν γενική διαπίστωση ότι το ενιαίο λύκειο με τον τρόπο που λειτουργούσε δημιουργούσε προβλήματα, έχριζε συνολικού εκσυγχρονισμού και αυτό επιχείρησε να κάνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μέσα από την πρόταση που κατέθεσε στο τραπέζι του διαλόγου.

«Πάνω στην πρόταση αυτή εκφράστηκαν απόψεις από τους εκπαιδευτικούς εταίρους και η άμεση ενδιαφερόμενη οργάνωση, η οργάνωση των καθηγητών, η ΟΕΛΜΕΚ, υπέβαλε μια βελτιωμένη πρόταση η οποία όμως πρέπει να σημειώσω ότι κινήθηκε στη φιλοσοφία της δικής μας πρότασης, της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Ναι, αυτή η πρόταση που κατέθεσε η ΟΕΛΜΕΚ έχει επιπρόσθετο κόστος, αλλά αυτό το κόστος η πολιτεία θα το αναλάβει για να βελτιώσει το εκπαιδευτικό σύστημα και να προσφέρει ποιοτικότερη εκπαίδευση στα παιδιά μας. Θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι υπερψηφίστηκε καταρχήν η πρόταση», συμπλήρωσε.

Η ΟΕΛΜΕΚ θα καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα τις τελικές της εισηγήσεις πάνω στην πρόταση, η οποία έχει εγκριθεί «και θα διαμορφώσουμε μαζί, θέλω να πιστεύω, την τελική πρόταση που θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό, αν είναι δυνατό και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ούτως ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις και να ξεκινήσει η προετοιμασία για την υλοποίηση των αποφάσεων αυτών από την επόμενη σχολική χρονιά», όπως είπε ο Υπουργός.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα