ΥΠΠΑΝ: Ανοικτή συζήτηση για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Ανοικτή συζήτηση με μαθητές και μαθήτριες Λυκείων, στο πλαίσιο του εν εξελίξει διαλόγου για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου, στο Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Δασούπολης, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συζήτηση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας,

Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και τη Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμη οι Πρεσβείες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Στόχος της εκδήλωσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ήταν να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές να εκφράσουν τις ιδέες, τις προσδοκίες και το όραμά τους και να συμβάλουν στη διαμόρφωση της Ευρώπης του μέλλοντος, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται σε τρία καίρια ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της: α) αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια, ευρωπαϊκή δημοκρατία, β) μετανάστευση και γ) η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο κόσμος.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης 40 μαθητές και μαθήτριες από 20 λύκεια από όλη την Κύπρο που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολεία Πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να αναπτύξουν τις θέσεις τους επί των τριών θεματικών ενώπιον του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομου Προδρόμου, της Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Μυρτούς Ζαμπάρτα, του Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ανδρέα Κεττή, καθώς και των Πρέσβειρων της Γερμανίας, Anke Schlimm, της Γαλλίας, Salina Grenet Catalano, και της Ολλανδίας Elke Paula Merks, με τη  δημοσιογράφο Βίβιαν Κανάρη να συντονίζει τη συζήτηση.

Τέλος, σημειώνεται πως την παραμονή της εκδήλωσης είχαν προηγηθεί προπαρασκευαστικές συναντήσεις, μέσω τηλεδιάσκεψης, μεταξύ των μαθητών και των μαθητριών των 20 συμμετεχόντων λυκείων και των Πρέσβειρων Γερμανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας, για συζήτηση και εξαγωγή συμπερασμάτων και ιδεών.

Φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος αποτίει σε χαιρετισμό του ο ΥΠΠΑΝ σε διαδικτυακή διάλεξη

«Αποτίνουμε φόρο τιμής στα θύματα και συνενώνουμε τη φωνή μας με όλο τον πολιτισμένο κόσμο που δεν ξεχνά τη μαζική γενοκτονία κατά των Εβραίων», 77 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα και το τέλος της θηριωδίας των ναζί στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας απευθύνοντας χαιρετισμό στη διαδικτυακή διάλεξη του επιζώντος του Ολοκαυτώματος Μωσέ Αελιών, που διοργανώθηκε την Τετάρτη για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου, Λυκείου και Τεχνικών Σχολών.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στα πογκρόμ, που έστειλαν έξι εκατομμύρια ανθρώπους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, από τους ναζί και τους κατά τόπους συνεργάτες τους.

Ανέφερε ότι έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος η 27η Ιανουαρίου. Γι’ αυτό, είπε, αυτές τις μέρες το Υπουργείο, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο και το Κέντρο Διδασκαλίας και Έρευνας του Ολοκαυτώματος Yad Yashem, με έδρα την Ιερουσαλήμ, διοργανώνει διάφορες δράσεις για να τιμήσει τη μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων που «χάθηκαν άδικα στα ναζιστικά στρατόπεδα».

«Καλλιεργούμε τη γνώση των ιστορικών γεγονότων και τη μνήμη, για να κλείσουμε τον δρόμο και να μην μπορεί να ξαναγίνουν τέτοιες φρικαλέες πράξεις κατά του ανθρώπου. Η μνήμη είναι μέρος της συνείδησης του πολιτισμένου ανθρώπου και του ενήμερου σύγχρονου δημοκρατικού πολίτη», πρόσθεσε, αφού η «λήθη είναι ταυτισμένη με τη σύγκρουση, τις συμφορές, το χάος».

«Εξάλλου, η ίδια η λέξη α-λήθεια, είναι το αντίθετο της λήθης, δηλαδή αλήθεια είναι εκείνο που δεν ξεχνιέται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον Μωσέ Αελιών, επιζώντα του Άουσβιτς, ανέφερε ότι «είναι από εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις ανθρώπων που μπορούν μέσα από την προσωπική μαρτυρία να μας συνδέσουν με την πικρή αυτή αλήθεια. Μπορεί οι ναζί να κατέστρεψαν όλα τα τεκμήρια από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Άνθρωποι όμως όπως ο Μωσέ Αελιών αναστυλώνουν τη μνήμη, μέσα από προσωπικές μαρτυρίες». Με τη βοήθειά του «κρατάμε ζωντανή τη μνήμη και αυτή μας καλεί σε στοχασμό και εγρήγορση. Έτσι θα σταθούμε όρθιοι και αποφασισμένοι ακόμα και απέναντι σε προσπάθειες αναθεωρητισμού ή και άρνησης ακόμα», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα κατεχόμενα που, όπως είπε, απειλούνται «από μια πραγματική εθνοκάθαρση», αλλά και στις «ιταμές πράξεις γενοκτονίας που έγιναν στον ευρύτερο χώρο του ελληνισμού.

«Κρατώντας ζωντανή τη μνήμη προσεγγίζουμε τον κόσμο με ενσυναίσθηση και δείχνουμε αλληλεγγύη, αλλά υπερασπιζόμαστε και τις οικουμενικές αξίες του ανθρώπου», κατέληξε, ευχαριστώντας τον Μωσέ Αελιών για τη βοήθεια που παρέχει στην προσπάθεια της ιστορικής μνήμης και της αλήθειας.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΠΠΑΝ, Ανοικτή, Διάσκεψη, Μέλλον, Ευρώπης,yppan, anoikti, diaskepsi, mellon, evropis