ΥΠΠΑΝ σε Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ: Πλήρης αντίθεση με την επίθεση στην Ουκρανία

Πλήρη αντίθεση με την ένοπλη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, κατά τη συμμετοχή του  στις 7-8 Μαρτίου, στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικού Τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία της Γαλλίδας Υπουργού Πολιτισμού, Ροσελίν Μπασελό - Ναρκίν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο κ. Προδρόμου επαναβεβαίωσε τη συμφωνία του με την

Κοινή Δήλωση των «27» για το θέμα της Ουκρανίας και παραλλήλισε τη ρωσική επίθεση με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας τη σταθερή προσήλωση της Κύπρου στο διεθνές δίκαιο, στον σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών και στις θεμελιώδεις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε διαδικτυακή σύνδεση, ο Υπουργός Πολιτισμού και Πολιτικής Πληροφόρησης της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τκατσένκο, ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την κατάσταση στη χώρα του, για τις δραματικές στιγμές του πολέμου που μαίνεται, για τις καταστροφές και ζημιές και γενικότερα τον αντίκτυπο της στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, με ειδική αναφορά και στα θέματα της λειτουργίας των Οπτικοακουστικών Μέσων και στις επιπτώσεις στην πολιτιστική κληρονομιά.

Ο Ουκρανός Υπουργός ευχαρίστησε τους ομολόγους του για τη σθεναρή στάση της ΕΕ και υπογράμμισε την ανάγκη για συνέχιση και κλιμάκωση της στήριξης. Η Γαλλίδα Υπουργός, ως Πρόεδρος της Υπουργικής Συνόδου, αντέδρασε εξ ονόματος όλων των Υπουργών, επαναβεβαιώνοντας για τη στήριξη και αλληλεγγύη, και υπογράμμισε τις θέσεις της ΕΕ σύμφωνα με τις γραμμές της κοινής δήλωσης που ετοιμάστηκε.

Όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, ο κ. Προδρόμου συζήτησε με τους ομολόγους του για το μέλλον των Μέσων Ενημέρωσης στην Ευρώπη και την προσβασιμότητα και ανιχνευσιμότητα του ευρωπαϊκού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ, εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών και της πανδημίας και την ανάγκη όπως τα κράτη μέλη σταθούν αρωγός στο έργο που αυτά επιτελούν, στη βάση αυστηρά αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων και συμφώνησε με την ανάγκη για δράσεις προκειμένου να προωθείται ευρωπαϊκό και πολιτιστικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο.

Παράλληλα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εκπαίδευσης ως προς τη σωστή προσέγγιση του περιεχομένου της ψηφιακής ενημέρωσης και της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης, των ψεύτικων ειδήσεων και της ρητορικής μίσους, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρότεινε τη δύναμη της παιδείας ως μοχλού για την ανάκαμψη της αξιοπιστίας των Μέσων. Απώτερος στόχος, όπως δήλωσε, είναι να διασφαλίζεται η ελευθερία της έκφρασης, η προστασία του πολίτη από παράνομο περιεχόμενο, αλλά και η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

Αναφορικά με την ανιχνευσιμότητα του ευρωπαϊκού πολιτιστικού περιεχομένου, ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι απαιτείται άμεσα η ανάπτυξη ενός ενιαίου πλαισίου στοχευμένων δράσεων και συνεργιών, στη βάση του μοντέλου της Ευρωπαϊκής Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης Europeana. Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι η χάραξη μιας πανευρωπαϊκής στρατηγικής επί του  θέματος αποτελεί μια φιλόδοξη πρωτοβουλία, η οποία όμως μπορεί να φέρει αποτελέσματα στον βαθμό που θα  είναι υλοποιήσιμη σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και θα περιλαμβάνει κίνητρα προς το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Στον πρώτο γύρο συζητήσεων για τον τομέα του Πολιτισμού, στις 8 Μαρτίου, ο οποίος επικεντρώθηκε στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, ο κ. Προδρόμου, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος είναι μια χώρα που εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην πολιτιστική της κληρονομιά, υποστήριξε πλήρως τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης στο πλαίσιο αυστηρών προνοιών, όπως καθορίζονται και στην Κυπριακή Νομοθεσία.

Ανέφερε, επίσης, ως προτεραιότητα την υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης της Λευκωσίας, από όλες τις ευρωπαϊκές, αλλά και άλλες χώρες, καθώς αυτή αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας, για την οποία περιλαμβάνει ποινικές ρυθμίσεις. Πρόσθεσε επίσης, ότι οι νέες τεχνολογίες στο πλαίσιο της πρόληψης, αλλά και της εξιχνίασης των υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας, είναι πλέον απαραίτητες.

Το Συμβούλιο ολοκληρώθηκε με τον δεύτερο γύρο συζητήσεων για τον τομέα του Πολιτισμού, που αφορούσε σε πολιτικές προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι σημαντική επιδίωξη πρέπει να είναι η πλήρης ψηφιοποίηση και ολοκληρωμένη τεκμηρίωση όλων των υλικών αγαθών της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην Ευρωπαϊκή Μνήμη. Απώτερος στόχος, σημείωσε, είναι η συνολική καταχώρησή τους στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Europeana, από την οποία η Κύπρος έχει πολύ θετικές εμπειρίες. Παράλληλα, εισηγήθηκε την άμεση εμπλοκή του European Heritage Label, σε συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη, στην κατάρτιση ευρωπαϊκών προτύπων.

Ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Κύπρο, όπως η Έδρα της UNESCO για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (μοναδική στην Ευρώπη), η οποία έχει αναπτύξει μια συνεχή διαδικασία ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και μεταφόρτωσης στην Europeana όλων των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων των  ελεύθερων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, πρότεινε: (α) άμεση σύνταξη και κατάρτιση πανευρωπαϊκών προτύπων στην τρισδιάστατη ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και (β) παροχή ελεύθερου και χωρίς οποιοδήποτε κόστος πανευρωπαϊκού χώρου υπολογιστικού νέφους (Cloud Memory) για την αποθήκευση του ψηφιακού αποθέματος από Ευρωπαϊκά Μουσεία, Βιβλιοθήκες και Αρχεία.

Καταληκτικά και αναφερόμενος στις δραματικές στιγμές του πολέμου που ζούμε, ανέφερε επιγραμματικά: «Ας κάνουμε τον πολιτισμό να ηχήσει πιο δυνατά από τα ταμπούρλα του πολέμου».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα