ΥΠΥΓ: «Ξέρουμε τι πάει λάθος στα ΤΑΕΠ» - Καταχρήσεις και προσωπικές ατζέντες

Στη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Αντιπροσώπων βρέθηκε σήμερα, για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος προέβη σε απολογισμό.

Μιλώντας για την πανδημία, ανέφερε πως το Υπουργείο έχει ένα δύσκολο έργο μπροστά του, ενώ στάθηκε και στην τρομερή έξαρση κρουσμάτων που είχε σημειωθεί εξαιτίας της μετάλλαξης «Δέλτα», αλλά και στην αύξηση των νοσηλειών και δη στις Εντατικές Μονάδες Θεραπείας, εξαιτίας αυτής.

Το Υπουργείο Υγείας μαζί με τον ΟΚΥπΥ και

τον ΟΑΥ, όπως σημείωσε, πραγματοποίησαν συσκέψεις προσπαθώντας να ελέγξουν την κατάσταση, ενώ σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι είχε «δοθεί το μήνυμα για lokdown», η οικονομία δεν ήταν σε θέση να το «αντέξει» γι΄ αυτό τον λόγο έγινε προσπάθεια να αυξηθούν οι μονάδες Εντατικής. 

Όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ο Υπουργός την χαρακτήρισε καλή, σημειώνοντας, ωστόσο, πως ο χειρότερος εχθρός είναι ο εφησυχασμός. 

Εάν δεν υπάρξει εφησυχασμός, συνέχισε, τότε δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα την περίοδο των Χριστουγέννων, κάτι που είναι στόχος της Κυβέρνησης.

Τα προβλήματα στα Δημόσια Νοσηλευτήρια 

Ο κ. Χατζηπαντέλας μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, αναγνώρισε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα. 

Όπως είπε, τα δημόσια νοσηλευτήρια αναγκάστηκαν να επικεντρωθούν στα της πανδημίας, με αποτέλεσμα αυτό να τα «αποσυντονίσει», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ενώ τώρα, είπε, βρίσκονται στην προσπάθεια να επανέλθουν. 

Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΑΕΠ, ο Υπουργός σημείωσε πως θα δοθεί ένα διάστημα περίπου δύο μηνών, ούτως ώστε να διαφανεί πόσο θα δουλέψει το πρωτόκολλο το οποίο δόθηκε και εφαρμόζεται, ενώ συζητούνται και άλλοι τρόποι επίλυσης των ζητημάτων.

«Έχουμε υπόψη τι πάει λάθος στα ΤΑΕΠ», ανέφερε.

Κληθείς να απαντήσει για το πρόβλημα με την υπερεπισκεψιμότητα στα ΤΑΕΠ ο Υπουργός επεσήμανε ότι το πρόβλημα παρατηρείται «επειδή κάποιοι Προσωπικοί Ιατροί δεν απαντούν τα τηλέφωνα ή στέλνουν τους ασθενείς στα ΤΑΕΠ. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι κάποιοι ηλικιωμένοι μας σε κλειστές δομές, όταν έχουν πρόβλημα, δεν τους βλέπει ο γιατρός τους, αλλά έρχονται στα ΤΑΕΠ. Και ένας άλλος λόγος είναι ότι έπρεπε να δημιουργήσουμε κάποια εφημερεύοντα ιατρεία, τα οποία δεν λειτουργούν και τώρα θα το εξετάσουμε σε συνεργασία με τον ΟΑΥ για να λειτουργήσουν εάν χρειαστεί».

Όσον αφορά τον ΟΚΥπΥ και την οικονομική του κατάσταση, ο κ. Χατζηπαντέλας ανέφερε πως εάν υπάρξει συνεργασία όλων των πλευρών χωρίς προσωπικές ατζέντες, «μπορούμε να αντεπεξέλθουμε, υπάρχουν εξαιρετικοί ιατροί στα δημόσια νοσηλευτήρια». 

Διαβάστε επίσης: ΥΠΥΓ: Σύντομα στη Δικαιοσύνη υποθέσεις για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

ΟΑΥ και καταχρήσεις 

Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ο Υπουργός ανέφερε πως  έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη Διεύθυνση του ΟΑΥ και τη Διοίκηση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και συμφωνήθηκε ένας κοινός δρόμος για το «πώς θα προσχωρήσουμε στο μέλλον», ενώ αναμένεται να προωθηθούν κανονισμοί στη Βουλή προς ψήφιση, σχετικά με το θέμα. 

Ο Υπουργός τόνισε πως, όσον αφορά τον ΟΑΥ, θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος δαπανών, ενώ ανέφερε πως πιθανόν να γίνονται «ανεξέλεγκτα claims» από γιατρούς και στόχος, είπε, είναι να μειωθούν οι καταχρήσεις.  

Αναφέρθηκε επίσης σε συνεδριάσεις οι οποίες πραγματοποιούνται με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τον ΟΑΥ, για την ένταξη περισσότερων φαρμάκων στο ΓεΣΥ.

Ελλείψεις φαρμάκων

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, όσον αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται, σημείωσε πως ανάμεσα στις αιτίες, είναι το γεγονός πως παρατηρούνται ελλείψεις σε κάποια σκευάσματα της εταιρείας Pfizer , καθώς είχε επικεντρωθεί στην παραγωγή εμβολίων κατά της νόσου COVID19, και για το ζήτημα είχε συνάντηση με τον εκπρόσωπο της εταιρείας και ασκούνται πιέσεις για να φτάσουν στην Κύπρο τα εν λόγω φάρμακα. 

Επιπλέον, τόνισε, υπάρχουν ελλείψεις και λόγω Brexit, ωστόσο, στόχος είναι και η συνεργασία με άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, σε περιπτώσεις που παρατηρούνται ελλείψεις να προμηθεύεται η Κύπρος από αυτές. 

Keywords
Τυχαία Θέματα