Υπ.Υγείας: Εντοπίστηκε και στην Κύπρο η ινδική και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Εντοπίστηκε και στην Κύπρο η ινδική και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοιού. Σε σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας αναφέρεται πως το ινδικό στέλεχος εντοπίστηκε σε 4 δείγματα ενώ το νοτιοαφρικανικό στέλεχος σε 2 δείγματα. Σε ό,τι αφορά στις περιπτώσεις όπου εντοπίστηκε το ινδικό και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, διευκρινίζεται ότι πρόκειται για άτομα με ταξιδιωτικό ιστορικό από χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας, οι οποίοι σύμφωνα με τα ισχύοντα Διατάγματα βρίσκονταν

σε καθεστώς υποχρεωτικής απομόνωσης σε ξενοδοχεία της Δημοκρατίας.

Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν ενημέρωσης που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ενημερώθηκε ότι σε εξειδικευμένες εξετάσεις που έγιναν σε δείγματα θετικών στον ιό SARS-CoV-2 για την ανίχνευση στελεχών του ιού, ανιχνεύθηκαν μεταλλάξεις του ιού ως ακολούθως:

1. Βρετανικό στέλεχος: Ανίχνευση σε 131 δείγματα
2. Ινδικό στέλεχος: Ανίχνευση σε τέσσερα δείγματα
3. Νοτιοαφρικανικό στέλεχος: Ανίχνευση σε δύο δείγματα.

Τα δείγματα αφορούν κρούσματα που είχαν εντοπιστεί κυρίως την περίοδο Απριλίου.

Σε σχέση με τα δείγματα όπου εντοπίστηκε το ινδικό και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, σημειώνεται ότι αφορούν πολίτες από χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας (τρίτες χώρες) που έφτασαν κατόπιν εξασφάλισης ειδικής άδειας. Στη βάση των μέτρων που λαμβάνονται στη Δημοκρατία, όλα τα άτομα που φτάνουν από χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας οφείλουν να παραμείνουν σε καθεστώς υποχρεωτικού περιορισμού 14 ημερών και υποβάλλονται σε τεστ PCR είτε 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους ή κατά την άφιξη τους στην Κύπρο. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, τα άτομα αυτά είχαν αφιχθεί από την Ινδία (3 άτομα), το Πακιστάν (1 άτομο), τις Φιλιππίνες (1 άτομο) και το Νεπάλ (1 άτομο) και είχαν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία της Δημοκρατίας για υποχρεωτικό περιορισμό 14 ημέρων. Με τη θετικοποίησή τους, μεταφέρθηκαν στον ειδικό χώρο απομόνωσης στην Τερσεφάνου και δεν είχαν επαφές με άλλα άτομα.

Παρά τα μέτρα που λαμβάνονται στις πύλες εισόδου και τις προϋποθέσεις για άφιξη επιβατών σύμφωνα με τη χώρα άφιξης (π.χ. διπλό αρνητικό τεστ, υποχρεωτικός περιορισμός, κοκ), υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα οι μεταλλάξεις να εισέλθουν στην κοινότητα. Δεδομένου ότι τα νέα στελέχη είναι πιο επιθετικά και προκαλούν αυξημένη μεταδοτικότητα και διασπορά του ιού, ο μοναδικός τρόπος που προτάσσει η επιστημονική κοινότητα για να αποτραπεί η εμφάνιση μεταλλάξεων και να αποκοπεί η επιθετική μετάδοση που προκαλούν, είναι η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Για τον σκοπό αυτό και για να επιτευχθεί η θωράκιση της Δημόσιας Υγείας, προτρέπονται οι πολίτες να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται θετικά και μαζικά στο κάλεσμα για εμβολιασμό, διασφαλίζοντας έτσι ότι θα περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού στην κοινότητα και, κατ’ επέκταση, θα αποφευχθεί η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας.

Διαβάστε επίσης

Τι γίνεται όταν κάποιος δεν κάνει τη 2η δόση-Ειδικός μιλά για τις παρενέργειεςΟΚΥπΥ: Στους 26 οι διασωληνωμένοι- «Η ΜΕΘ αδειάζει τελευταία»
Keywords
Τυχαία Θέματα