Υπ.Υγείας: Γιατί έμειναν ανοικτά mall, γιατί σπίτι απ'τις 21.00 και εκκλησίες

Ερωτήσεις σε καθημερινές ερωτήσεις δίνει το Υπουργείο Υγείας. Μεταξύ άλλων δίδονται απαντήσεις σε ερωτήματα που άπτονται της φιλοσοφίας των νέων μέτρων που επιβλήθηκαν από τις 30/11/20. 

1. Γιατί παραμένουν ανοικτά εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και άλλα μεγάλα καταστήματα, ενώ οι χώροι εστίασης λειτουργούν μέχρι τις 7 το βράδυ;

Στα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, ο κόσμος δεν παραμένει συγχρωτισμένος και σταθερός σε ένα σημείο, αλλά μετακινείται και μένει στο ίδιο σημείο για σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπρόσθετα, εντός των εμπορικών κέντρων/πολυκαταστημάτων, η χρήση μάσκας

από τους πολίτες είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια που βρίσκονται εντός των υποστατικών.

Δείτε εδώ: Καραγιάννης: Που οφειλόταν ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων- Σκέψεις για νέα μέτρα

Μετά τον εντοπισμό συρροών κρουσμάτων σε χώρους εστίασης, προκλήθηκε δυσκολία στον εντοπισμό των στενών επαφών των κρουσμάτων, τον περιορισμό και την ιχνηλάτησή τους. Επιπλέον, σύμφωνα και με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ECDC, οι χώροι εστίασης έχουν αυξημένη επικινδυνότητα ως προς τη μετάδοση του ιού, ενώ παράλληλα η λειτουργία τους εμπίπτει στη γενική φιλοσοφία των μέτρων για περιορισμό της κινητικότητας και των επαφών.

2. Γιατί αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 9 το βράδυ και όχι αργότερα, ώστε να παραμένουν ανοικτοί οι χώροι εστίασης;

Η ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας αποφασίστηκε στη βάση της ευρύτερης προσέγγισης για μείωση των μετακινήσεων και κατ’ επέκταση των επαφών. Κρίθηκε ότι η έναρξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 9 το βράδυ δίνει το περιθώριο στην κοινωνία να λειτουργεί κατά το δυνατό φυσιολογικά.

3. Γιατί ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται στις εκκλησίες/χώρους θρησκευτικής λατρείας καθορίστηκε στα 75 πρόσωπα;

Η λειτουργία των εκκλησιών/χώρων θρησκευτικής λατρείας διέπεται ήδη από πρωτόκολλο και συγκεκριμένες οδηγίες. Συγκεκριμένα και μεταξύ άλλων, οι πιστοί είναι καθήμενοι και χρησιμοποιούν μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στον ναό/χώρο θρησκευτικής λατρείας.

Σε ό,τι αφορά στο μέγιστο όριο προσώπων που μπορεί να βρίσκεται σε έναν ναό αυτό καθορίστηκε στα 75 άτομα. Διευκρινίζεται ότι το μέγιστο όριο των 75 ατόμων αφορά στους εσωτερικούς χώρους των ναών, αφού τα προαύλια των χώρων θρησκευτικής λατρείας θεωρούνται δημόσιοι χώροι, όπου με βάση το Διάταγμα, απαγορεύεται η συνάθροιση προσώπων. Παράλληλα, ο αριθμός των παρευρισκόμενων εξαρτάται και από τα τετραγωνικά μέτρα ενός ναού/χώρου θρησκευτικής λατρείας. Συγκεκριμένα, εάν μια εκκλησία διαθέτει 60 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να παρευρεθούν είναι 20 πρόσωπα. Εάν ένας χώρος θρησκευτικής λατρείας είναι 450 τ.μ., ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα, ο επιτρεπόμενος αριθμός παρευρισκόμενων είναι τα 75 πρόσωπα.

4. Ποιο είναι το ανώτατο όριο ατόμων που μπορούν να παρευρεθούν σε κηδεία τόσο στην εκκλησία όσο και στην ταφή;

Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να παρευρεθούν σε μια κηδεία είναι 10 άτομα. Το όριο των συνολικά 10 ατόμων εφαρμόζεται τόσο στο τελετουργικό μέρος της κηδείας στην εκκλησία (εσωτερικά και εξωτερικά) όσο και στην ταφή στο κοιμητήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα