Υπ.Υγείας: Πρέπει να αντιμετωπιστεί η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού

Η έλλειψη νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού στην Κύπρο είναι πλέον γεγονός, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός απευθύνοντας στις νέες και νέους, που βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία επιλογής των σπουδών τους, για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, αλλά και στους μαθητές και στις μαθήτριες της Μέσης Εκπαίδευσης, κάλεσμα να λάβουν σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο να επιλέξουν σπουδές στη νοσηλευτική και στη μαιευτική.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για την

έναρξη της Ενημερωτικής Εκστρατείας Προώθησης του Νοσηλευτικού Επαγγέλματος με κεντρικό μήνυμα «Επένδυσε στη ζωή με σπουδές στη νοσηλευτική και μαιευτική», ανέφερε πως είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας, παρατηρείται αισθητή μείωση του αριθμού των νεοεισερχόμενων προπτυχιακών φοιτητών νοσηλευτικής στα Πανεπιστήμια μας, στο ΤΕΠΑΚ και στα Ιδιωτικά,  τα οποία διαθέτουν Τμήματα/Σχολές Νοσηλευτικής.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, συνέχισε, ότι στην Κύπρο το ποσοστό της ανεργίας των νοσηλευτών είναι μηδενικό, ενώ παράλληλα το νοσηλευτικό επάγγελμα διαφαίνεται να παρουσιάζει σημαντική ζήτηση, και προβλέπεται ότι στα επόμενα χρόνια, οι ανάγκες για νοσηλευτές στο Σύστημα Υγείας της Χώρας μας θα παραμένουν μεγάλες.

Σύμφωνα με τα αρχεία της Εφόρου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, είπε ο κ. Δαμιανός, υπάρχουν νέα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια, τα οποία βρίσκονται στη διαδικασία για άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, κάποια από τα οποία έχουν εξασφαλίσει άδεια ίδρυσης και είναι στη διαδικασία για εξασφάλιση άδειας λειτουργίας.

Επισημαίνεται, συνέχισε, ότι στη διαδικασία για άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, βρίσκονται επίσης και υφιστάμενα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια, τα οποία θα προβούν σε μετατροπές/επεκτάσεις, που προϋποθέτουν αύξηση του αριθμού του νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι περισσότερες κλίνες, διευκρίνισε, αφορούν σε Γενικά Νοσηλευτικά Τμήματα και ένας μικρός αριθμός κλινών, αφορά σε ΤΑΕΠ και ΜΕΘ. Εκτιμάται ότι για την ορθή στελέχωση τους απαιτούνται 470 νοσηλευτές - νοσηλεύτριες. Επιπρόσθετα αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί (λόγω ηλικίας)  σημαντικός αριθμός νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού από τα Νοσηλευτήρια και Δομές του ΟΚΥπΥ.

Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες αυτές, το Υπουργείο Υγείας είπε, αποφάσισε για το έτος  2024, να διαθέσει το μεγαλύτερο ποσό από το Κονδύλι της Υγειονομικής Διαφώτισης, για την υλοποίηση επικοινωνιακής εκστρατείας προσέλκυσης των νέων, να επιλέξουν σπουδές στη νοσηλευτική και τη μαιευτική. Η εκστρατεία μας, σημείωσε, θα διαχυθεί σ’ όλα σχεδόν τα μέσα μαζικής προβολής όπως: τηλεόραση, ραδιόφωνο, πινακίδες εξωτερικού χώρου (billboards), portals, κοινωνικά δίκτυα (social media) σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Όπως είπε, η επικοινωνιακή εκστρατεία προσέλκυσης νέων, για σπουδές στη νοσηλευτική και στη μαιευτική, αποτελεί μόνο ένα μέρος των Δράσεων του Υπουργείου Υγείας για την προώθηση και ανάπτυξη του νοσηλευτικού και μαιευτικού επαγγέλματος.

«Με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, του Συμβούλιου Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρου, του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ) και των Πανεπιστήμιων (του ΤΕΠΑΚ και των Ιδιωτικών) που διαθέτουν Σχολές Νοσηλευτικής, αναπτύχθηκε ενημερωτική παρουσίαση για το Νοσηλευτικό και Μαιευτικό επάγγελμα, η οποία και παρουσιάστηκε διαδικτυακά από τον Διευθυντή Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, προς τους Συμβούλους της Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός είπε πως τα Συστήματα Υγείας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κύπρο, καλούνται να διαχειριστούν την πρόκληση που ανακύπτει και αφορά στη διαθεσιμότητα του εργατικού δυναμικού στον Τομέα της Υγείας.

«Αναμφισβήτητα η ικανότητα όλων των Συστημάτων Υγείας για να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, οι οποίες να διασφαλίζουν πρωτίστως την ασφάλεια των πολιτών και ταυτόχρονα να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες υγείας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαθεσιμότητα  του εργατικού δυναμικού, το οποίο επιβάλλεται  να κατέχει τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις και δεξιότητες», πρόσθεσε

H Κύπρος, συνέχισε ο κ. Δαμιανός, είναι από τις ελάχιστες χώρες παγκόσμια, που διατηρεί ένα ενιαίο πανεπιστημιακό επίπεδο νοσηλευτικής, το οποίο διασφαλίζει την ποιοτική νοσηλευτική φροντίδα και την καθιστά πρότυπο στη διεθνή Νοσηλευτική Κοινότητα. 

Είπε ότι η Νοσηλευτική είναι το σύνολο ενός επιστημονικού κορμού γνώσεων, έρευνας και απαραίτητων εξειδικευμένων πρακτικών- αποτελεί προσφορά υγείας, ως μια ξεχωριστή επιστήμη, με κοινωνική ευαισθησία, με σεβασμό στον  άνθρωπο,  σ’ όλα τα στάδια υγείας και ασθένειας, σ’ όλη την πορεία της ζωής του, πριν ακόμα από τη σύλληψη και τη γέννηση του, μέχρι τα γηρατειά και το θάνατο.

Ο κ. Δαμιανός σημείωσε ότι το νοσηλευτικό επάγγελμα, αποτελεί κορυφαίο παράγοντα που συμβάλλει σε συστήματα υγείας υψηλής ποιότητας, καθώς καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, που εκτείνεται από την πρόληψη, την εφαρμογή προγραμμάτων προαγωγής υγείας, τη νοσηλεία και αποκατάσταση του ασθενούς, ως την έρευνα. Ασκείται, είπε, σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κοινοτικής νοσηλευτικής, κοινοτικής μαιευτικής, κατ' οίκον νοσηλείας, σχολικής υγείας, σε δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, σε γηριατρεία, σε μονάδες αποκατάστασης, σε κλινικές ψυχικής υγείας, στην υπηρεσία ασθενοφόρων, στην εκπαίδευση και  έρευνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα