Υπ.Υγείας: Πρόθεση η αποστολή ιατρών στη Γερμανία για εξειδίκευση ηπατολογίας

Την επίτευξη συμφωνίας για αποστολή δύο ιατρών για εξειδίκευση στον τομέα ηπατολογίας σε πανεπιστημιακή κλινική της Γερμανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη, το Υπουργείο Υγείας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, με τους Βουλευτές της Επιτροπής, οι οποίοι συζήτησαν το θέμα της δημιουργίας ηπατολογικής κλινικής για ενήλικες, να χαιρετίζουν τη συμφωνία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, μετά το πέρας της Επιτροπής δήλωσε ότι «επιτέλους ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο αντιμετώπιζαν οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς ήπατος, φαίνεται πως πλέον οδεύει

προς επίλυση». Όπως είπε, χάρη στις προσπάθειες της Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνας Γιαννάκη, αλλά και με τη στήριξη του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Δαμιανού, επετεύχθη συμφωνία με εξειδικευμένο κέντρο, και συγκεκριμένα με πανεπιστημιακή κλινική στη Γερμανία, για να αποσταλούν δύο ιατροί, τους οποίους θα καθορίσει o Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), προκειμένου να εκπαιδευτούν εκεί για περίπου ένα χρόνο στον τομέα της ηπατολογίας.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε ο κ. Δίπλαρος, αναμένεται και η νομική συμφωνία ούτως ώστε με την εκπαίδευσή τους οι δύο ιατροί να εργάζονται και στο συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο και μετέπειτα να έρθουν πίσω στην Κύπρο, όπου θα παρακολουθούν τους ασθενείς.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας επεσήμανε ότι οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς ήπατος χρειάζονται και πριν την μεταμόσχευση, αλλά κυρίως μετά τη μεταμόσχευση, παρακολούθηση, σημειώνοντας ότι «αυτή η παρακολούθηση δυστυχώς δεν υπήρχε και δεν υπάρχει στο βαθμό που θα θέλαμε στην Κύπρο».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι έχει γίνει σαφές προς τον ΟΚΥπΥ ότι «δεν θα δεχθούμε αυτοί οι δύο ιατροί, οι οποίοι θα έρθουν στην Κύπρο να μην τύχουν της στήριξης που θα πρέπει να τύχουν έτσι ώστε να είναι εκεί αυτή η κλινική και να συνεχίσει την περαιτέρω εξειδίκευση».

Ερωτηθείς για τον χώρο που θα δημιουργηθεί η ηπατολογική κλινική, ο κ. Δίπλαρος απάντησε ότι υπάρχει αυτή η κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και υπάρχουν συγκεκριμένα κρεβάτια -περίπου οκτώ-, και δύο εξ αυτών χρησιμοποιούνται για τους μεταμοσχευμένους ασθενείς ήπατος.

Δυστυχώς, είπε ο κ. Δίπλαρος, «έχουμε ακούσει συγκεκριμένες καταγγελίες, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ότι ασθενείς οι οποίοι χρειάστηκαν να νοσηλευτούν αντί να ήταν σε εκείνη την συγκεκριμένη κλινική ήταν οπουδήποτε αλλού και συγκεκριμένα σε θάλαμο της χειρουργικής πτέρυγας και δεν έτυχαν της απαραίτητης ιατρικής περίθαλψης».

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ τάχθηκε από την αρχή αυτής της συζήτησης υπέρ της δημιουργίας ηπατολογικής κλινικής για ενήλικες στη βάση διεθνών πρακτικών και ασφαλώς εντός των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Πρόσθεσε ότι εφόσον σημειώθηκε ήδη σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη της υλοποίησης αυτού του μακρόπνοου πλάνου «χαιρετίζουμε την αποστολή ιατρών των δημόσιων νοσηλευτηρίων σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού για να πάρουν εξειδίκευση στη μεταμοσχευτική ηπατολογία, κάτι που απουσιάζει από τον τόπο».

Όπως εξήγησε με αυτό τον τρόπο οι ιατροί θα μπορούν αποτελεσματικά να περιθάλψουν αυτές τις περιπτώσεις ασθενών έτσι ώστε να παρέχονται ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας προς τον κάθε Κύπριο και μη πολίτη.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι με την πρωτοβουλία που έλαβε η Επιτροπή Υγείας «τελειώνει ένας Γολγοθάς που υπήρχε σε αυτούς τους ασθενείς, οι οποίοι μετά την εγχείρηση που έκαναν στο εξωτερικό αντιμετώπιζαν το πρόβλημα περίθαλψης και της συνεχούς παρακολούθησης από ειδικό ιατρικό κέντρο».

Πρόσθεσε ότι μετά από πρωτοβουλίες του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Δαμιανού και της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου, είναι πραγματικότητα η δημιουργία αυτού του κέντρου, σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ, στο οποίο θα παρακολουθούνται όλοι αυτοί οι πολίτες οι οποίοι έχουν ηπατικά προβλήματα.

Επεσήμανε ότι τα θέματα υγείας είναι πρώτιστο θέμα για το ΔΗΚΟ προσθέτοντας ότι «τα θέματα υγείας είναι το αγαθό, εκείνο το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε όσο το δυνατό περισσότερο για τον άνθρωπο».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, δήλωσε από πλευράς του ότι το Υπουργείο Υγείας για πρώτη φορά ενημέρωσε την Επιτροπή Υγείας ότι έχουν παρθεί συγκεκριμένες αποφάσεις προς δύο κατευθύνσεις, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια προσπάθεια εξειδίκευσης ιατρών και στήριξης των μεταμοσχευμένων ασθενών ήπατος στην Κύπρο.

Όπως εξήγησε το πρώτο αφορά την απόφαση του Υπουργείου για σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας με πανεπιστημιακή κλινική στη Γερμανία για αποστολή δύο ιατρών για εξειδίκευση και το δεύτερο αφορά τη δημιουργία πρωτοκόλλων έτσι ώστε όταν ένας μεταμοσχευμένος ασθενής χρειάζεται νοσηλεία στην Κύπρο να μπορεί να παραπέμπεται σε εξειδικευμένη κλινική.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Ασθενών Οικογενούς Αμυλοειδικής Πολυνευροπάθειας και Φίλων Κύπρου, Σταύρος Κυπριανού, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας για αποστολή δύο ιατρών στην Γερμανία για εξειδίκευση στη μεταμοσχευτική ηπατολογία εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ανησυχίες του για το πως η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) θα αντικρύσει αυτή την πρωτοβουλία.

«Θέλουμε η ιατρική κοινότητα να φροντίσει να 'στρώσει το χαλί' σε νεότερους ιατρούς που επιθυμούν να αποκτήσουν αυτή την υποειδίκευση, που απουσιάζει από τον τόπο μας, και την έχουν ανάγκη μερικές εκατοντάδες ασθενών να το κάνει και στην πράξη, όπως το κάνει όταν, για παράδειγμα, διεκδικεί μισθολογικές ή άλλες αναβαθμίσεις», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα