Ζαχάροβα: «15 Φεβρουαρίου 2022 - Η ημέρα ταπείνωσης της Δυτικής προπαγάνδας»

«Η 15η Φεβρουαρίου 2022 θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που απέτυχε η δυτική πολεμική προπαγάνδα. Ταπεινώθηκε και καταστράφηκε χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο Τelegram.

 Επίσης, σε συνέντευξή της σε ιταλικό κανάλι, η Ζαχάροβα ισχυρίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν πανικό γύρω από την κατάσταση στην Ουκρανία, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να βγάλουν τη Ρωσία από την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Σϋμφωνα με το πρακτορείο TASS,  η συνέντευξη της Ζαχάροβα προβλήθηκε τη Δευτέρα στον αέρα του προγράμματος Fourth Republic στο κανάλι Rete4 της  τηλεοπτικής εταιρείας Mediaset

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε επίσης ότι οι αρχές του Κιέβου δεν έχουν τη δύναμη και το θάρρος να αρνηθούν δημόσια να εκπληρώσουν τις συμφωνίες του Μινσκ, καθώς κατανοούν πώς θα το αντιληφθεί η παγκόσμια κοινότητα.

«Αυτή είναι μια ολοκληρωτική φάρσα που χρησιμοποιούν οι αρχές του Κιέβου για να αντικαταστήσουν την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Δεν έχουν τη δύναμη και το θάρρος να πουν ότι δεν είναι πλέον προσηλωμένοι στις [συμφωνίες του Μινσκ] και δεν σκοπεύουν να τις εκπληρώσουν , αφού καταλαβαίνουν ότι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, αντίθετα, τονίζει τη συνάφεια [των συμφωνιών] καθώς και την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων και μετά αρχίζουν να κάνουν το αγαπημένο τους πράγμα - να αλλάζουν δεδομένα», δήλωσε η κ. Ζαχάροβα.

Διαβάστε επίσης: Τι θα συμβεί στην περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία-Τι εκτιμούν ειδικοί

Η Ρωσίδα εκπρόσωπος του Υπουργρίου Εξωτερικών σημείωσε ότι κατά τις συνομιλίες με τους δυτικούς εταίρους σκιαγραφήθηκαν ορισμένα σχέδια για περαιτέρω εργασία. "Δηλώθηκε ότι οι εργασίες θα ξαναρχίσουν. Οι απαντήσεις θα υποβληθούν με διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με αυτές που δόθηκαν από τους δυτικούς εταίρους μας", τόνισε, μιλώντας για τα αποτελέσματα της συνάντησης μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι. Λαβρόφ.

Σχετικά με το μήνυμα του Λαβρόφ για το αδιαίρετο της ασφάλειας,  η κα. Ζαχάροβα  υπενθύμισε ότι «οι απαντήσεις σε αυτό δεν δόθηκαν από αυτούς στους οποίους απευθυνόταν». "Στον σύγχρονο κόσμο μας, αυτό μπορεί να συμβεί - απευθύνεστε στη μία [πλευρά], αλλά οι απαντήσεις δίνονται από μία άλλη", πρόσθεσε η Ζαχάροβα. «Απευθυνθήκαμε σε κάθε κράτος μέλος και στους κορυφαίους διπλωμάτες του, αλλά για κάποιο λόγο [ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς] Στόλτενμπεργκ και ο [Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Josep] Borrell απάντησαν για όλους. Αυτή η κατάσταση είναι ανήκουστη », σημείωσε ο διπλωμάτης.

Τη Δευτέρα, ο Πούτιν και ο Λαβρόφ συζήτησαν τις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις προτάσεις της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας. 

Αποσύρονται ρωσικά στρατεύματα

Κάποια ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την ώρα που η Δύση ανησυχεί ότι επίκειται μια ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας.

“Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει (…) να επιστρέφουν στους στρατώνες τους”, δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί την πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021.

Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει από τον Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Ουκρανία, εγείροντας φόβους στο Κίεβο για το ενδεχόμενο επικείμενης εισβολής. Η Μόσχα διαψεύδει αυτό το σενάριο, αλλά ζητεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, όπως μια δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Δυτικοί απορρίπτουν.

Η Ρωσία πραγματοποιεί αυτό το διάστημα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ζαχάροβα, 15 Φεβρουαρίου 2022 #45, Δυτικής,zacharova, 15 fevrouariou 2022 #45, dytikis