Ζαχάροβα: Απειλή για ελληνική ομογένεια ο εξοπλισμός που στέλνει η Αθήνα

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως επιστήσει την προσοχή της ελληνικής Κυβέρνησης στο θέμα της απειλής για τον άμαχο πληθυσμό, επομένως και για την ελληνική Ομογένεια στο Ντονμπάς της Ουκρανίας, από την αποστολή οπλικών συστημάτων και πολεμοφοδίων, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, αναφέρει το ΚΥΠΕ

«Έχουμε πει ότι η έμμεση συμμετοχή

στην ουκρανική σύγκρουση, δηλαδή μέσω της αποστολής εξοπλισμού και πολεμικών μέσων στο καθεστώς του Κιέβου, δημιουργεί απειλή για τον άμαχο πληθυσμό. Καταλαβαίνετε βέβαια ότι τα όπλα αυτά και οι οβίδες δεν ρωτούν εθνικότητα και δεν ζητούν να δείξεις ταυτότητα. Σκοτώνουν απλώς τους ανθρώπους και τέλος. Από όλες τις εθνικότητες. Αυτό αφορά το Ντονμπάς, την Αζοφική και άλλες περιοχές, όπου ιστορικά διαμένει πολυάριθμη ελληνική κοινότητα. Υπεύθυνη για αυτό είναι η ελληνική ηγεσία, η οποία θα χρειαστεί να λογοδοτήσει ενώπιον του λαού της», είπε η Μαρία Ζαχάροβα, η οποία υποστήριξε ότι τα δεδομένα των επιθέσεων αυτών με δυτικά όπλα καταγράφονται, «βεβαίως και υπάρχουν στο Υπουργείο Άμυνας της χώρας μας, αναμφίβολα».

Ερωτηθείσα εάν έχουν υπάρξει κάποιες διαβουλεύσεις μεταξύ ελληνικής και ρωσικής κυβέρνησης σχετικά με τη μεταβίβαση ή μη στην Ουκρανία των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, που σταθμεύουν στην Κρήτη, η κ. Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Μόσχα καταγράφει χωρίς εξαίρεση «όλες τις εχθρικές ενέργειες, είτε πρόκειται για την Ελλάδα, είτε για οποιαδήποτε άλλη χώρα και δίνουμε σε αυτές σαφή απάντηση, πολιτική, διπλωματική, στρατιωτική. Γνωρίζετε ότι όλο τον εξοπλισμό, που μεταφέρεται από τους ΝΑΤΟϊκούς, όπως λένε οι στρατιωτικοί μας, τον “αλέθουμε” με επιτυχία κι έτσι θα συνεχίσουμε. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για αυτό. Εμείς υπό αυτή την έννοια έχουμε κάνει την επιλογή μας».

Κατά τη Ρωσίδα υψηλόβαθμη διπλωμάτη η Μόσχα «πολλές φορές προειδοποίησε» την Αθήνα «για (σ.σ. να αποφευχθεί) τυχόν παραβίαση της ελληνορωσικής διακυβερνητικής συμφωνίας για τη στρατιωτική τεχνική συνεργασία» από 30 Οκτωβρίου 1995, «όπου υπάρχουν αυστηρές υποχρεώσεις να μην παραδίδονται σε τρίτες χώρες χωρίς αμοιβαία γραπτή συνεννόηση εξοπλισμός και στρατιωτικά μέσα, που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας».

«Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε από την Ελλάδα, όπως και από όλες τις άλλες χώρες, στις οποίες είχαν εξαχθεί ρωσικά οπλικά συστήματα και τεχνικά μέσα, να τηρούν απαρέγκλιτα αυτό το διμερές σημαντικότατο έγγραφο», κατέληξε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Keywords
Τυχαία Θέματα