Ζάεφ-Euronews:Τα Βαλκάνια δεν είναι πλέον ωρολογιακή βόμβα

Σε συνέντευξή του στο euronews, λίγο μετά την επίσκεψη Γιούνκερ στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ τονίζει ότι τα Βαλκάνια δεν είναι πλέον «ωρολογιακή βόμβα» και έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ενώ αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, πέραν του ονόματος, τονίζει ότι «διαπραγματευόμαστε μέτρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που μας βοηθάνε πάρα πολύ. Υπάρχει μία πραγματικά

φιλική ατμόσφαιρα και πιστεύω πάρα πολύ στην ειλικρινή αφοσίωση της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω, επίσης, ότι και στην ελληνική πλευρά, όπως συμβαίνει στη χώρα μας, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα επικεντρωθούν σε μία λύση».

Ο κ. Ζάεφ εκφράζει την άποψη ότι «οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι για διεθνή χρήση και θα είναι εγγύηση και για τις δύο πλευρές», εφόσον θα έχει την «υψηλότερη δυνατή εγγύηση μέσω των Ηνωμένων Εθνών», ενώ, παράλληλα, αναφέρει ότι δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του Συντάγματος, καθώς «το Σύνταγμα είναι ένα βιβλίο εσωτερικών κανόνων» χωρίς επιπτώσεις εκτός της χώρας, το οποίο, μάλιστα, κάποιος άλλος, στο μέλλον, θα μπορούσε να το αλλάξει και πάλι.

«Τροποποιήσαμε το Σύνταγμα το 1993», υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, «εξαιτίας των συναισθημάτων των Ελλήνων φίλων μας. Όλα τα βήματα που κάναμε μέχρι τώρα, είναι προς την κατεύθυνση πλήρους εξάλειψης του αλυτρωτισμού. Σίγουρα, οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις ή οτιδήποτε σχετικό».

Ως προς το erga omnes, εκφράζει την άποψη ότι «σημαίνει εφαρμογή για τον υπόλοιπο κόσμο, για όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αυτή την εφαρμογή, γιατί γνωρίζω ότι είναι πολύ σημαντική για την ελληνική πλευρά». Ερωτηθείς σχετικά με την ταυτότητα και τη γλώσσα, ο κ. Ζάεφ αναφέρει ότι «δεν υπάρχει συζήτηση για την ταυτότητα (identity)». Και προσθέτει: «Αυτό σημαίνει όχι για την εθνικότητα (ethnicity). Υπάρχει μία παράγραφος για την ιθαγένεια (nationality), δηλαδή για την υπηκοότητα (citizenship)», αποσαφηνίζοντας ότι «πρόκειται για τη σχέση μεταξύ πολίτη και κράτους, χωρίς να εμπλέκεται το εθνικό συναίσθημα». Αναφορικά με το θέμα της γλώσσας, επισημαίνει ότι είναι ευκολότερο από αυτό του ονόματος και εκφράζει την πεποίθηση ότι θα βρεθεί κοινός τόπος.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «Το θέμα του ονόματος είναι πραγματικά η ουσία του προβλήματος. Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και 25 χρόνια. Πρέπει να βρούμε μία λύση που θα κάνει τον διαχωρισμό μεταξύ της περιοχής της Ελλάδας και της χώρας μας».

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει από πλευράς των Σκοπίων εναλλακτικό σενάριο στην περίπτωση μη συμφωνίας με την Ελλάδα και οι πόρτες Ε.Ε. και ΝΑΤΟ να παραμένουν κλειστές, ο κ. Ζάεφ αναφέρει ότι προσδοκία της χώρας του είναι να γίνει μέλος της ΕΕ, μολονότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή και για τη χώρα του από τη Ρωσία και την Κίνα για τα ενεργειακά. «Έτσι, αν δεν υπάρξει ένταξη για εμάς στο ΝΑΤΟ ή στην Ε.Ε., και δεν θέλω καν να το σκέφτομαι αυτό, αλλά αν γίνει, θα πρέπει να φέρουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα μας».

Ελληνικές διπλωματικές πηγές για τη σκοπιμότητα των επαναλαμβανόμενων δηλώσεων

Ελληνικές διπλωματικές πηγές, πάντως, αναρωτήθηκαν σήμερα ως προς τη σκοπιμότητα των επαναλαμβανόμενων δημοσίων αναφορών της σκοπιανής πλευράς σε ζητήματα τα οποία βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση, υπενθυμίζοντας με νόημα και την πρόσφατη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Μέρκελ ότι

«αυτή είναι η τέχνη της διπλωματίας και δεν πρέπει να συζητείται σε συνεντεύξεις Τύπου, αλλά πίσω από κλειστές πόρτες. Πιστεύω ότι οι δημόσιες δηλώσεις περισσότερο μπορούν να ζημιώσουν παρά να ωφελήσουν τη διαδικασία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα