Ζιμπάμπουε: Στους δρόμους οι κάτοικοι της Χαράρε

Χιλιάδες κάτοικοι της Ζιμπάμπουε πλημμύρισαν σήμερα τους δρόμους της Χαράρε για να γιορτάσουν την αναμενόμενη πτώση του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος σταδιακά εγκαταλείφθηκε και από τους πιο πιστούς συμμάχους του, μια κινητοποίηση υποστηρίζεται από το στρατό, ο οποίος αυτή την εβδομάδα πήρε τον έλεγχο της χώρας.

"Φτάνει πια, ο Μουγκάμπε πρέπει να φύγει", "Αναπαύσου εν ειρήνη Μουγκάμπε", "Όχι στην δυναστεία Μουγκάμπε", έγραφαν τα πλακάτ που ύψωναν οι διαδηλωτές,

μαύροι αλλά και λίγοι λευκοί, ζητώντας την άμεση αποχώρηση του 93χρονου ηγέτη.

Οι διαδηλώσεις κατά του Μουγκάμπε, οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα το πρωί ειρηνικά, κλείνουν μια εβδομάδα πρωτοφανούς πολιτικής κρίσης στη Ζιμπάμπουε, με τον στρατό να παίρνει τον έλεγχο και τον αρχηγό του κράτους που κυβερνά από το 1980 να τίθεται σε κατ 'οίκον περιορισμό.

Η παρέμβαση του στρατού αποτελεί καμπή στη μακραίωνη βασιλεία του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, που έχει σημαδευτεί από την καταστολή οποιασδήποτε αντιπολίτευσης και τη σοβαρή οικονομική κρίση. Περίπου το 90% του εργατικού δυναμικού είναι άνεργο.

Ο γηραιότερος εν ενεργεία αρχηγός του κράτους παγκοσμίως βρίσκεται όλο και πιο απομονωμένος, εγκαταλελειμμένος και από τους πιο στενούς τους συμμάχους: μετά τον στρατό και τους βετεράνους, το κυβερνών κόμμα ZANU-PF ζήτησε με τη σειρά του το βράδυ χθες, Παρασκευή την παραίτηση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

"Είμαι 30 ετών. Φανταστείτε. Ποτέ δεν έχω δουλέψει, και αυτό εξαιτίας του καθεστώτος Μουγκάμπε. Γι 'αυτό θέλουμε αλλαγή", δήλωσε σήμερα στο AFP ο Κέλβιν Σονχίουα, ένας διαδηλωτής που κρατούσε τη σημαία της Ζιμπάμπουε.

"Περιμέναμε πάρα πολύ γι' αυτή την ημέρα", δήλωσε η 37χρονη Έμα Μουτσέντζε την ώρα που κορναρίσματα αυτοκινήτων ηχούσαν ασταμάτητα στην πόλη.

Ο Στέφανους Κρινάου, λευκός αγρότης που εκδιώχθηκε στο πλαίσιο της αμφιλεγόμενης αγροτικής μεταρρύθμισης του Μουγκάμπε που άρχισε το 2000, ήταν επίσης στην κινητοποίηση: "Είναι πολύς καιρός που είχε να συμβεί κάτι τόσο σπουδαίο, να είμαστε μαζί", η μαύρη πλειονότητα και η λευκή μειονότητα που είναι απόγονοι των βρετανών αποίκων.

Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των βετεράνων της Ζιμπάμπουε --που έχουν βαρύνοντα λόγο στην πολιτική ζωή-- και της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του κινήματος ThisFlag του πάστορα Γιούαν Μαουαρίρε, βασικού στελέχους της κινητοποίησης διαμαρτυρίας κατά του Μουγκάμπε που κατεστάλη από τις δυνάμεις ασφαλείας το 2016.

Οι στρατιώτες ήταν σήμερα στους δρόμους της Χαράρε, αλλά αυτή τη φορά οι διαδηλωτές τούς χαιρετούσαν και τούς έσφιγγαν τα χέρια. Ορισμένοι κρατούσαν φωτογραφίες του αρχηγού του γενικού επιτελείου, στρατηγού Κονσταντίνο Τσιουένγκα, ο οποίος "στηρίζει πλήρως τις διαδηλώσεις".

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ο στρατός παρενέβη --χωρίς αιματοχυσία-- στη Χαράρε, έθεσε τον Μπουγκάμπε σε κατ΄οίκον περιορισμό και τη χώρα υπό τον έλεγχό του. Ωστόσο, επί του παρόντος, οι συνομιλίες καθυστερούν και ο Μουγκάμπε παραμένει στην εξουσία.

"Το παιχνίδι τελείωσε", δήλωσε χθες ο αρχηγός των βετεράνων του πολέμου της ανεξαρτησίας, Κρίστοφερ Μουτσβάγκουα, απευθυνόμενος στον Μουγκάμπε.

"Πρέπει να παραιτηθεί, εμείς μπορούμε να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκίνησε ο στρατός", είπε καλώντας σε κινητοποίηση κατά του Μουγκάμπε.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα