Ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες τ/κ περιουσιών συζήτησε η Επ. Προσφύγων

Η Κυβέρνηση να βρει τρόπους για να αποτραπεί το κλείσιμο των σταδίων των προσφυγικών σωματείων, είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων Νίκος Κέττηρος.


Η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής συζήτησε σήμερα τα προβλήματα που δημιουργούνται σε κατόχους/ χρήστες Τουρκοκυπριακών κλήρων και κατοίκων που βρίσκονται κτισμένα σε τουρκοκυπριακή ιδιοκτησία/ γη, η οποία διεκδικείται από τους Τουρκοκύπριους ιδιοκτήτες στη κοινότητα Κιβισιλίου,

την κατάργηση του ομαδικού κτηνοτροφικού κλήρου στα Κλαυδιά, στον οποίο μετέχουν περί τους 20 κτηνοτρόφους, καθώς και την πολιτική χορηγιών σε προσφυγικά σωματεία από  τα Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και τον ΚΟΑ.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Προσφύγων, ο κ. Κέττηρος είπε ότι στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων επέστρεψε σήμερα η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Λάρνακας μετά από την εκπνοή του χρονοδιαγράμματος των 14 ημερών «που τους δώσαμε για να εξετάσουν και να δώσουν λύσεις στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες τουρκοκυπριακών περιουσιών στο Κιβισίλι και στα Κλαυδιά».

Στην πρώτη περίπτωση, στο Κιβισίλι, συνέχισε ο κ. Κέττηρος, οι τρεις από τους τέσσερις γεωργοκτηνοτρόφους θα μετακινηθούν εντός του ευρύτερου τεμαχίου που έχουν και θα αποδεσμεύσουν το κομμάτι, το οποίο έχει πλέον αποκτηθεί από Ελληνοκύπριο.

«Σε άλλη μια περίπτωση που επηρεάζεται το σύνολο του τεμαχίου έχει εξευρεθεί χώρος και θα μετακινηθούν οι εγκαταστάσεις. Στα πλαίσια της ίδιας περίπτωση επηρεάζεται κατοικία στην οποία θα υπάρξει προσπάθεια να αγοραστεί από το κράτος η γη και να αποδοθεί στους εκτοπισμένους που κατοικούν εκεί», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τα Κλαυδιά, ο κ. Κέττηρος είπε ότι δεν υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη πέραν από το γεγονός ότι η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών περιουσιών θα ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις από εκτοπισμένους για τους συγκεκριμένου γεωργικούς κλήρους.

«Έχουμε δώσει οδηγίες ως Επιτροπή στην Υπηρεσία Διαχείρισης να έρθει σε επαφή τις αμέσως επόμενες μέρες με τις αγροτικές οργανώσεις, ούτως ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα, το οποίο παρακολουθούμε και θα ξανά έχουμε στην Επιτροπή και την Υπηρεσία Διαχείριση και τις αγροτικές οργανώσεις μέχρι να λυθεί το ζήτημα», σημείωσε.

Προσφυγικά Σωματεία

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής είπε ότι το δεύτερο θέμα που συζήτησαν ήταν η κατάσταση που προκύπτει με τα προσφυγικά σωματεία.

«Πρέπει επιτέλους και η ίδια η Κυβέρνηση να κατανοήσει ότι η στήριξη των προσφυγικών σωματείων δεν μπορεί να γίνεται υπό τον μανδύα φιλανθρωπίας και ότι τα στάδια και κατ΄ επέκταση η ύπαρξη των σωματείων δεν μπορεί να επιτευχθεί με ευχολόγια και υποσχέσεις. Υπάρχει η νομοθεσία που πρέπει να εφαρμοστεί, υπάρχουν κριτήρια σε ότι αφορά τις υποδομές που τα στάδια πρέπει να πληρούν και υπάρχει τεράστια και επιτακτική ανάγκη κεφαλαίων τα οποία δεν έχουν τα προσφυγικά σωματεία», πρόσθεσε.

Όπως είπε, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι έχουν στερηθεί τα γήπεδα, τις εγκαταστάσεις, τις κοινότητες τους, τις πόλεις τους και η προσφυγιά επηρεάζει δυσανάλογα αυτά τα αθλητικά σωματεία.

«Το θέμα πηγαινοέρχεται στην επιτροπή εδώ και αρκετά χρόνια. Έφτασε η στιγμή να δοθούν λύσεις άμεσες που να θέτουν σε προτεραιότητα την ασφάλεια των φιλάθλων από την μια και την ανάγκη να κρατηθούν στη ζωή τα ίδια τα σωματεία. Για αυτό το λόγο δώσαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες 6 εβδομάδες, να συναντηθούν να κοστολογήσουν τις ανάγκες που υπάρχουν και να μας παρουσιάσουν ένα συγκεκριμένο πλάνο πως θα στηριχθούν τα σωματεία να προχωρήσουν σε εργασίες συντήρησης και επιδιόρθωσης των γηπέδων», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν κάποια στάδια λόγω της ασφάλειας, ο κ. Κέττηρος είπε ότι η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων τους έχει αναφέρει στην Επιτροπή ότι υπάρχουν δομικά προβλήματα που αφορούν είτε τις κολώνες κάποιων σωματείων είτε τα κιγκλιδώματα είτε τις κάμερες οι οποίες έχουν τοποθετηθεί από την Αστυνομία για ζητήματα ασφάλειας και είναι πεπαλαιωμένες και κάποιες δεν λειτουργούν πλέον.

«Υπάρχον ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν. Υπάρχει ένα κόστος για αυτά τα θέματα και για αυτό είναι που αναφέραμε ότι πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση», πρόσθεσε.   

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων είπε ότι τα αθλητικά προσφυγικά σωματεία λαμβάνουν πλέον από το 2021, θεσμοθετημένη προσφυγική χορηγία από τον προϋπολογισμό του ΚΟΑ, η οποία δικαιωματικά αυξήθηκε από τις €750.000. σε 1,5 εκ.

«Παραμένει βεβαίως το κόστος κάλυψης των εργασιών που απαιτούνται για την αναβάθμιση και την αδειοδότηση των γηπέδων των προσφυγικών μας Σωματείων», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο περιορισμός τμημάτων των σταδίων, κιγκλιδώματα οξειδωμένα, τσιμέντα αποσαρθρωμένα, καθίσματα αποχρωματισμένα, δεν τιμούν την εικόνα των δημόσιων και ιδιόκτητων σταδίων ποδοσφαίρου.

«Ορθά η πολιτεία έχει ιεραρχήσει την λειτουργική και κτιριολογική αξιολόγηση των αναγκών και της ασφάλειας των σταδίων μας προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τον κόσμο που εισέρχεται σε αυτά. Αναπόφευκτα τα προσφυγικά σωματεία επηρεάζονται λόγω της έλλειψης των αναγκαίων οικονομικών πόρων για την επιβίωση τους. Είναι η ώρα της πολιτείας να στηρίξει τα προσφυγικά μας σωματεία, τα όποια από το 1978 με ζήλο πρωτοστατήσαν στη δημιουργία ιδιόκτητων γηπεδικών εγκαταστάσεων για να αποτελούν πόλο συσπείρωσης του προσφυγικού μας κόσμου, συντηρώντας την ιστορική μνήμη των κατεχομένων μας», πρόσθεσε.

Όπως είπε, πολιτική βούληση υπάρχει, για αναβάθμιση των σταδίων και στήριξης των προσφυγικών  σωματείων όπως εκφράστηκε στο πιο ψηλό επίπεδο από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Χρειάζεται επομένως έγκαιρος προγραμματισμός, καθορισμός χρονοδιαγραμμάτων και άμεση ιεράρχηση υλοποίησης αναγκαίων έργων έτσι ώστε τα στάδια των προσφυγικών μας σωματείων να αναβαθμιστούν και να αδειοδοτηθούν», σημείωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης, σε δηλώσεις του είπε ότι στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων συζητήθηκε, σήμερα, η οφειλόμενη στήριξη της Πολιτείας στα προσφυγικά αθλητικά σωματεία, στα σωματεία που αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές στον διαχρονικό αγώνα για διεθνοποίηση του Κυπριακού προβλήματος.

«Ένα σημαντικό οικονομικό βάρος στους ώμους των σωματείων, μεταξύ άλλων, είναι οι ετήσιες επιδιορθώσεις των σταδίων, που πρέπει να γίνονται για να παίρνουν την έγκριση από την Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων. Ενώ υπάρχει πολιτική απόφαση από το 2020 στο ανώτατο επίπεδο, για την κάλυψη από την Πολιτεία των επιδιορθώσεων των σταδίων των προσφυγικών σωματείων, με ορίζοντα πενταετίας, παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση από τα διάφορα αρμόδια τμήματα για υλοποίησής της, με αποτέλεσμα κάθε νέα σεζόν τα στάδια των προσφυγικών σωματείων να κινδυνεύουν να μη λάβουν τη σχετική άδεια», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ως Επιτροπή όρισαν νέα συζήτηση στις 30 Νοεμβρίου για να ενημερωθούν ακριβώς για την πρόοδο της υλοποίησης της συγκεκριμένης απόφασης.

Ο Βουλευτής της ΔΗ.ΠΑ Μιχάλης Γιακουμή, σε δηλώσεις του είπε ότι στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων συζήτησαν για την κρατική χορηγία σε προσφυγικά σωματεία.

«Τα Προσφυγικά Σωματεία είναι αυτά τα οποία κρατούν ψηλά τη σημαία της Επιστροφής και είναι για όλους εμάς ο φάρος που δείχνει προς τις κατεχόμενες περιοχές μας. Η κρατική χορηγία είναι συνεισφορά, βοήθεια, αλλά και υποχρέωση της Πολιτείας σε όλα τα Προσφυγικά Σωματεία και σε όλους τους Πρόσφυγες Φίλαθλους αλλά και παράγοντες των Σωματείων που προσπαθούν με τόσο κόπο να διατηρήσουν τις μνήμες ζωντανές και την φλόγα της επιστροφής αναμμένη», πρόσθεσε.

Όπως είπε, μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες «που ζήσαμε το τελευταία δύο χρόνια ένεκα της πανδημία του Covid-19, τα σωματεία είχαν να αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα κάποια εξ΄ αυτών να μην μπορούν να καλύψουν βασικές του υποχρεώσεις ενώ παράλληλα αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις δράσεις τους άρα και τα έσοδα τους».

Ο κ. Γιακουμή είπε ότι ως Βουλευτής Αμμοχώστου και ως μέλος της Επιτροπής Προσφύγων «θέση μου είναι ότι η περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση των Προσφυγικών σωματείων είναι επιβεβλημένη».

«Αυτά τα Σωματεία είναι η ναυαρχίδα μέσω του Αθλητισμού, στη διατήρηση της μνήμης για τα κατεχόμενα εδάφη μας και δίψα για επιστροφή», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα