Ζητήματα που προέκυψαν στην εκπαίδευση συζήτησαν ΥΠΠΑΝ, ΠΣΕΜ &Παιδοβουλή

Ζητήματα που προέκυψαν στον τομέα της εκπαίδευσης το τελευταίο διάστημα, συζήτησαν ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, η ΠΣΕΜ και η Παιδοβουλή, σε σημερινή τηλεδιάσκεψη τους.  


«Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά δεν πήραμε απαντήσεις για ζητήματα μεγάλης σημασίας. Θέσαμε στον Υπουργό το ζήτημα των εξετάσεων για τα μαθήματα απόλυσης, οι ημερομηνίες των οποίων δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί. Με έκπληξη ακούσαμε τον Υπουργό να λέει ότι είναι έτοιμο το πρόγραμμα. Στην ερώτησή μας αφού είναι έτοιμο γιατί δεν έχει αναρτηθεί ακόμα στη σελίδα

του Υπουργείου, η απάντηση ήταν ότι θα αναρτηθεί τις επόμενες μέρες, κάτι το οποίο ακούγαμε για περίπου 2 εβδομάδες και για το πρόγραμμα των Παγκύπριων εξετάσεων», αναφέρει η ΠΣΕΜ, σε ανακοίνωσή της.

Η ΠΣΕΜ αναφέρει ότι σε ερώτηση με ποια κριτήρια θα γίνει η βαθμολόγηση του δεύτερου τετραμήνου, θέτοντας επίσης την άποψη ότι οι μαθητές πρέπει να βαθμολογηθούν με βάση τα διαγωνίσματα και το προφορικό μέχρι τις 13 Μαρτίου και να προαχθούν στην επόμενη τάξη, ο Υπουργός Παιδείας τους απάντησε ότι δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρο πλάνο για το πως θα γίνει η βαθμολόγηση, «γεγονός απαράδεκτο καθώς σε 2 βδομάδες οι τελειόφοιτοι θα ξεκινήσουν τις παγκύπριες εξετάσεις», όπως σημειώνει.

Προσθέτει, παράλληλα, ότι το Υπουργείο Παιδείας για ακόμα μια φορά βάζει στο περιθώριο τους μαθητές με αναπηρίες, λέγοντας πως οι μαθητές αυτοί λόγω έλλειψης προσωπικού δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο.

«Τα παιδιά με αναπηρίες κατά την άποψη μας είναι τα πρώτα που έπρεπε να επιστρέψουν σχολείο, γιατί αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες να παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως μαθήματα. Αν όντως το πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, τότε έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία μόνο για τα παιδιά με αναπηρίες και τα υπόλοιπα να συνεχίσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση επιλέγουν για άλλη μια φορά όμως, να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα αγνοώντας τους μαθητές με αναπηρίες. Ως ΠΣΕΜ, στεκόμαστε δίπλα στους συμμαθητές μας με αναπηρίες και καλούμε την Κυβέρνηση να πράξει ότι είναι δυνατόν για να συμμετέχουν ισότιμα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Να μην στερηθεί κανένας συμμαθητής μας τη μόρφωση του», σημειώνει.

Η ΠΣΕΜ αναφέρει ότι η προσπάθεια εξυπηρέτησης συμφερόντων γίνεται ακόμα πιο φανερή από το γεγονός ότι το Υπουργείο και η Κυβέρνηση επιλέγουν να δώσουν την άδεια στα ιδιωτικά φροντιστήρια να ανοίξουν, αλλά δεν ανοίγουν τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης και πάλι για λόγους έλλειψης προσωπικού.

«Για ακόμα μια φορά, δηλαδή, θα την πληρώσουν οι μαθητές που προέρχονται από τα πιο φτωχά στρώματα και επέλεξαν τα ΚΙΕ για ενισχυτική διδασκαλία, καθώς δεν έχουν τα χρήματα για να παρακολουθήσουν ενισχυτικά μαθήματα στα ιδιωτικά φροντιστήρια. Σε ερώτησή μας γιατί δεν ανοίγουν τα ΚΙΕ τουλάχιστον για τους τελειόφοιτους μαθητές που θα παρακαθίσουν παγκύπριες εξετάσεις και χρειάζονται αυτή την ενισχυτική διδασκαλία, η απάντηση του Υπουργού ήταν «δεν αξίζει τον κόπο». Με την στάση της, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ενισχύει τις ανισότητες και δημιουργεί μαθητές δύο ταχυτήτων», προσθέτει.

Τα πιο πάνω, συνεχίζει η ΠΣΕΜ, αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

Η ΠΣΕΜ απαιτεί να γίνουν άμεσες διευθετήσεις και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για επιστροφή των μαθητών με αναπηρία στα σχολεία, να αναρτηθεί άμεσα το πρόγραμμα εξετάσεων για τα μαθήματα απόλυσης, να ανακοινωθεί άμεσα ο τρόπος βαθμολόγησης για το δεύτερο τετράμηνο, να γίνουν άμεσες διευθετήσεις και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για να ανοίξουν τα ΚΙΕ, τουλάχιστον για τους τελειόφοιτους μαθητές.

«Ως ΠΣΕΜ δεν θα επιτρέψουμε να αδικηθεί κανένας μαθητής. Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία μαθητών δύο ταχυτήτων. Δεν παζαρεύουμε τη μόρφωση μας – Δεν παζαρεύουμε το μέλλον μας», καταλήγει η ΠΣΕΜ, στην ανακοίνωσή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα