Ξαναζήτησε κατάργηση αργίας ο Αρχιεπίσκοπος αλλά αγνοήθηκε από όλους

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ζήτησε να καταργηθεί η ονομαστική του εορτή, ως αργία, ωστόσο φαίνεται να αγνοήθηκε από όλους.

Κατά την περσινή χρονιά, και συγκεκριμένα στη διάρκεια της κρίσης που είχε ξεσπάσει στην Παιδεία, ο Αρχιεπίσκοπος έλαβε θέση δημόσια κατά της απόφασης των εκπαιδευτικών να κατέλθουν σε απεργία.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την

έντονη δυσαρέσκεια των εκπαιδευτικών, ενώ είχε στηθεί διαδικτυακό ψήφισμα για κατάργηση της σχολικής αργίας της γιορτής του Αρχιεπισκόπου.

Ωστόσο, ο ίδιος τους πρόλαβε, αφού, τον Αύγουστο του 2018, με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη, ζήτησε την κατάργηση πέντε θρησκευτικών αργιών έτσι ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για την εκπαιδευτική διαδικασία. Ανάμεσα σ' αυτές και η ονομαστική εορτή του.

Στην τότε ανακοίνωσή του έγραφε ότι «ουδέποτε ζητήσαμε όπως τηρείται ως αργία». «Η κατάργηση των αργιών αυτών θα ωφελήσει καλύτερα τον σκοπό για τον οποίο είχαν θεσπισθεί ως αργίες, γιατί οι εκπαιδευτικοί θα παίρνουν αυτές τις μέρες κάποιους μαθητές, τουλάχιστον, για εκκλησιασμό. Θα δώσει, επίσης, επιπλέον διδακτικό χρόνο στα σχολεία μας».

Την ίδια άποψη εξέφρασε για πολλοστή φορά και σε χθεσινή ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, στην οποία σημείωνε πως «όσον δε αφορά στο θέμα της σχολικής αργίας κατά την ημέρα της ονομαστικής εορτής του Προκαθημένου της Εκκλησίας Κύπρου, δηλώνουμε για πολλοστή φορά ότι η επιθυμία μας είναι να καταργηθεί η εν λόγω αργία».

Σημειώνεται πως το θέμα είχε βρεθεί ενώπιον της Μεικτής Επιτροπής Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας(ΜΕΠΕΥ), τον Απρίλιο του 2019, όπου συζητήθηκαν τα σοβαρά ζητήματα της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν να μην γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για κατάργηση αργιών, ωστόσο οι ίδιοι έχουν διαφορετική άποψη.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, είπε πως «οι εκπρόσωποι του Υπουργείου είπαν ότι το ζήτημα των αργιών διέπεται από νομοθεσία και είναι θέμα κανονισμών των σχολείων, οι οποίοι ήδη στην Δημοτική Εκπαίδευση είχαν αλλάξει και στην Μέση Εκπαίδευση ήταν υπό συζήτηση και έτσι έκριναν ότι δεν είναι ώρα να το συζητήσουμε».

Πάντως, σήμερα(13/11), με πανό στα χέρια που έγραφαν: «τι 30, τι 300.000 αργύρια», «Βίτσα, Βίζα, Μίζα, δεν έχετε τσίπα» και «Όχι στον εκκλησιαστικό δεσποτισμό», μερίδα εκπαιδευτικών και όχι μόνο πραγματοποίησαν έξω από την Αρχιεπισκοπή εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του θρησκευτικού χαρακτήρα των σχολείων, κατά του ρόλου της Εκκλησίας και κατά των τελευταίων εξελίξεων με την εμπλοκή του Αρχιεπισκόπου στην παραχώρηση διαβατηρίων.

Ο Αρχιεπίσκοπος, για άλλη μια φορά, δεν έμεινε αμέτοχος και σε δηλώσεις του είπε μεταξύ άλλων, ότι «είναι πολύ μικροί για να σηκώσουν το αδύνατο ανάστημά τους έναντι της Εκκλησίας. Και εν πολλοίς, λυπούμαι που το λέω, είναι κράχτες της Αριστεράς. Και να παύσουν από το να είναι κράχτες κάποιου κόμματος. Και οι Αριστεροί… Ποιοι είναι εκείνοι που δεν έχουν καλές σχέσεις με την Εκκλησία; Πέντε – δέκα, πενήντα το πολύ, δεν είναι παραπάνω. Αυτοί που είναι άθεοι».

Keywords
Τυχαία Θέματα