Ζητούν τους λόγους που έχει μπλοκάρει η επιστροφή Χαρίρι

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου ζήτησε σήμερα από τη Σαουδική Αραβία να διευκρινίσει τους λόγους που εμποδίζουν τον πρωθυπουργό Σαάντ αλ-Χαρίρι να επιστρέψει στη Βηρυτό, ανακοινώθηκε από το γραφείο του Προέδρου.

Ο Πρόεδρος Μισέλ Αούν δήλωσε πως "ο Λίβανος δεν δέχεται ο πρωθυπουργός του να βρίσκεται σε μια κατάσταση που αντιβαίνει στις διεθνείς συνθήκες και στους καθιερωμένους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ κρατών". Οι λιβανικές αρχές πιστεύουν πως ο Χαρίρι κρατείται στη Σαουδική Αραβία, απ` όπου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την παραίτησή του, έχουν

δηλώσει δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της λιβανικής κυβέρνησης, ένας ανώτερος πολιτικός που πρόσκειται στον Χαρίρι και μια τέταρτη πηγή.

Από το γραφείο του Αούν έγινε επίσης γνωστό πως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τηλεφώνησε σήμερα στον Λιβανέζο Πρόεδρο για να συζητήσει μαζί του τις εξελίξεις μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση που ανακοίνωσε ο Χαρίρι την περασμένη εβδομάδα ενώ βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία. Ο Μακρόν, ο οποίος πραγματοποίησε την Πέμπτη μια απρογραμμάτιστη επίσκεψη στο Ριάντ, υπογράμμισε την προσήλωση της Γαλλίας στην υποστήριξη του Λιβάνου, της ενότητας και της κυριαρχίας του, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Αούν.

Εξάλλου, στο Κάιρο έγινε γνωστό από το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών πως ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι έστειλε σήμερα τον Υπουργό του επί των Εξωτερικών για συνομιλίες σε αραβικές χώρες σχετικά με την περιφερειακή κρίση που έχει προκαλέσει η παραίτηση του Χαρίρι.

Η παραίτηση του Χαρίρι έχει βυθίσει τον Λίβανο σε κρίση, σπρώχνοντας αυτή τη μικρή αραβική χώρα στην πρώτη γραμμή της αντιπαλότητας ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν και αυξάνοντας τις περιφερειακές εντάσεις.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Ομάν και τη Σαουδική Αραβία για διμερείς συνομιλίες, αλλά και για να συζητήσει τις περιφερειακές εξελίξεις κομίζοντας ένα μήνυμα από τον Σίσι, αναφέρεται στη δήλωση του Υπουργείου.

"Η περιοδεία του Υπουργού Εξωτερικών εντάσσεται στο πλαίσιο των μόνιμων διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Αίγυπτο και Αραβες αδελφούς για τις αμοιβαίες σχέσεις και τις συνθήκες στην περιοχή, ιδιαίτερα στη σκιά των εξελίξεων που σημειώνονται στην πολιτική αρένα του Λιβάνου", αναφέρεται.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως ο Υπουργός θα επιβεβαιώσει τη θέση της Αιγύπτου σχετικά με την ανάγκη να υπάρξει αραβική αλληλεγγύη και να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια. Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει πως ο Χαρίρι παραιτήθηκε επειδή η Χεζμπολάχ, η οποία περιλαμβάνεται στην κυβέρνηση συνασπισμού του Χαρίρι, έχει καταλάβει το πολιτικό σύστημα του Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ, μια σιιτική οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν, έχει κατηγορήσει το Ριάντ ότι κρατεί τον Χαρίρι και τον υποχρέωσε να παραιτηθεί για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.

Ο Σίσι δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι κατά των στρατιωτικών πληγμάτων κατά του Ιράν ή της Χεζμπολάχ λέγοντας ότι υπάρχει αρκετή αναταραχή στη Μέση Ανατολή και υπογράμμισε τη σημασία της αποκλιμάκωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα