Ζωή σε ένα ιταλικό χωριό έδωσαν μετανάστες
Σε αυτό το μικρό χωριό στην Καλαβρία της νότιας Ιταλίας, γιορτάζουν το πανηγύρι των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, των γιατρών των φτωχών. Είναι οι προστάτες του Ριάτσε και των τσιγγάνων …Στην έναρξη των εορτασμών δίπλα στο δήμαρχο υπήρχε ένα τιμώμενο πρόσωπο, ο 9χρονος Ηβεν ο οποίος ήρθε από την Αιθιοπία πριν από τρεις ημέρες.
«Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός κατάγονταν από τη Συρία.Σήμερα η Συρία είναι κατά πολλούς τρόπους στο επίκεντρο των προβλήματων του κόσμου. Γίνεται μια βιβλική έξοδος άνευ προηγουμένου στην ιστορία της ανθρωπότητας.Από το Ριάτσε, στέλνουμε την εικόνα ενός παιδιού ως σύμβολο
Τελευταία φορά που το μικρό αγόρι είδε τη μητέρα του ήταν πριν από 4 χρόνια οταν εφυγε από την Ερυθραία.
Η Χαρέγκου μόλις είχε επανενωθεί με το γιο της, όταν τη συναντήσαμε στο εργαστήρι υαλουργίας όπου κερδίζει τα προς το ζην.
Ως πολιτικός πρόσφυγας, ήταν σε θέση να πάρει το γιο της στο Ριάτσε, σύμφωνα με τους νόμους της οικογενειακής επανένωσης.
«Ήταν δύσκολο να πάρω τα παιδιά μου έξω από τη χώρα . Η αδελφή μου πήρε το γιο μου και πήγε στην Αιθιοπία. Εφυγε από την Ερυθραία σαν κι εμένα, με τα παιδιά.Και εγώ έστειλα χρήματα στην αδελφή μου για το γιο μου. Αν δεν είχα αυτή τη δουλειά, τίποτα δεν θα είχε γίνει. Αυτή η δουλειά με βοήθησε πολύ».
Η Χαρέγκου εργάζεται σε ένα από τα εργαστήρια χειροτεχνίας που έχουν συσταθεί από την ΜΚΟ Citta Futura η οποία διαχειρίζεται από κοινού ένα πρόγραμμα προστασίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο, που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εσωτερικών.
Εδώ, στους πρόσφυγες εκτός από επαγγελματική κατάρτιση προσφέρεται στέγαση, οικονομική ενίσχυση και μαθήματα Ιταλικών΄.
Το Ριάτσε περιγράφεται ως το χωριό όπου οι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι. Όλα ξεκίνησαν το 1998, όταν ένα πλοίο με 300 Κούρδους πρόσφυγες έφθασε στα παράλια. Ετσι δημιουργήθηκε η οργάνωση Citta Futura, από τον άνθρωπο που αργότερα έγινε ο δήμαρχος του Ριάτσε: τον Ντομένικο Λουκάνο τον οποίο όλοι εδώ αποκαλούν χαϊδευτικά Mimmo.
Εκτός από ένα ανθρωπιστικό καθήκον να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες ήταν κι ένας τρόπος για να δώσουμε ζωή σε ένα ετοιμοθάνατο χωριό τονώνοντας παράλληλα και την οικονομική δραστηριότητα, μας λέει.«Η στρατηγική αυτή,τόνισε την κοινωνική δυναμική που έχει οδηγήσει στην ανάκτηση των βασικών υπηρεσιών, όπως τα σχολεία. Από οικονομική άποψη, επέτρεψε την επαναλειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων που είχαν σχεδόν εξαφανιστεί. Η άφιξη αυτών των ανθρώπων εστίασε στη δυναμική που παράγει ελπίδα. Τόσο για τους ανθρώπους που έφτασαν, όσο και για τους μόνιμους κατοίκους».
Έκτοτε ο πληθυσμός του Ριάτσε υπερτριπλασιάστηκε και ανήλθε σε 2.800, μεταξύ των οποίων 400 μετανάστες από 20 διαφορετικές χώρες. Πρόκειται για μια ευπρόσδεκτη συμβίωση λένε οι κάτοικοι. Αρκετοί εκ των οποίων είχαν ξενιτευτεί τα προηγούμενα χρόνια για να βρουν δουλειά. Ο Φρανσέσκο επιστρέφει στο Ριάτσε μόνο για διακοπές.
Για τον Φραντσέσκο Καπερέ: «Έφυγα για να βρω δουλειά. Πήγα στο Τορίνο το 1996. Επειδή εδώ δεν υπάρχει τίποτα Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, δεν μπορείς να κάνεις οικογένεια, δεν υπάρχει μέλλον. Υπήρξε μια εποχή που είχε πολλή δουλειά, αλλά τώρα δεν υπάρχει τίποτα. Μόνο οι μετανάστες. Και χάρη σ ‘αυτούς το χωριό έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω του».
Ο Λεοναρντο Σκουιλάτσε δήλωσε: «Το χωριό κατοικήθηκε εκ νέου. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν και γίναμε φίλοι. Τους στέλνουν εδώ και είμαστε πολύ χαρούμενοι».
Αλλά το νέο κλίμα στο χωριό παραμένει εύθραυστο. Λίγες από τις οικογένειες προσφύγων εγκαθίσταται στο Ριάτσε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το τοπικό σχολείο τώρα έχει 11 μαθητές, μεταξύ των οποίων έξι αλλοδαπούς.«Χωρίς τα παιδιά των αλλοδαπών, αυτό το σχολείο θα παρέμενε κλειστό. Αλλά ο αριθμός των μαθητών αλλάζει συνεχώς. Επειδή τα παιδιά των αλλοδαπών έρχονται και φεύγουν»,λέει η δασκάλα Μαρία Γκρατσιά Μιτίκα.
Ο Ντάνιελ ήρθε από την Γκάνα πριν από 6 χρόνια. Είναι υπεύθυνος για την αποκομιδή των απορριμμάτων στο χωριό.
Λέει ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, αλλά ότι ελπίζει να μείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στο χωριό που τον υιοθέτησε αυτόν και την οικογένειά του.«Αυτή η πόλη σημαίνει πολλά για μένα. Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ καλοί . Είναι ευγενικοί με όλους,δεν κάνουν διακρίσεις. Είμαι πολύ χαρούμενος εδώ».
Τα δύο παιδιά του Ντάνιελ γεννήθηκαν στο Ριάτσε. Τους ονόμασε Κόσιμο και Ντομένικο προς τιμήν του Αγίου Κοσμά και του δημάρχου του Ριάτσε. «Θέλω να το χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αν αποφασίσουν να βοηθήσουν τους ξένους αυτό σημαίνει ότι και εμείς είμαστε έτοιμοι να τους προσφέρουμε τη βοήθειά μας.
Ο Μπάχραμ έφτασε εδώ πριν από 20 χρόνια, με το σκάφος των Κούρδων προσφύγων που άλλαξε το πρόσωπο του Ριάτσε. Απέκτησε την ιταλική υπηκοότητα και έχει γίνει ο παλαιότερος ξένος κάτοικος του χωριού.
Μάλιστα ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση – έως ότου η κρίση τον ανάγκασε να βάλει λουκέτο. Βρήκε δουλειά ως εργάτης σε οικοδομή. Αισθάνεται καλά στο Ριάτσε, αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους. Όλη η Ιταλία έχει πληγεί από την κρίση. Η Καλαβρία είναι μία από τις περιοχές που έχει πληγεί πολύ, γιατί δεν είναι βιομηχανική περιοχή. Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια υπάρχει λίγη δουλειά. Για 5-6 μήνες το χρόνο δουλεύω σε ένα πρόγραμμα της οργάνωσης Citta Futura. Διαφορετικά, αν βρούμε άλλη εργασία πάμε, και αν δεν βρούμε ,τότε μένουμε σπίτι».
Στα στενά δρομάκια του Ριάτσε, πολλά σπίτια είναι άδεια.
Για πολλούς, το χωριό δεν σημαίνει κάτι σπουδαίο.
Ο Αγκάλι, ο οποίος ήρθε από το Μάλι, δεν έχει πλέον καμία οικονομική υποστήριξη, εκτός από κάποιες γενναιόδωρες προσφορές χωρικών. Δεν μπορεί να βρει καμία εργασία. Σχεδιάζει να δοκιμάσει την τύχη του αλλού. «Πρέπει να πάρω άδεια παραμονής. Στη συνέχεια θα προσπαθήσω να πουλήσω κάτι, δεν ξέρω … ίσως τα ρούχα μου … Ή θα προσπαθήσω να βρω κάποιον να με βοηθήσει να πληρώσει για ένα εισιτήριο για να πάω κάπου αλλού.»
Ακούμε την ίδια αγωνία από τους αιτούντες άσυλο που συναντάμε στο χωριό. Ακόμη και με την υποστήριξη των οργανώσεων,αισθάνονται ότι έχουν κολλήσει στο πουθενά. Το Ριάτσε δεν είναι τελικά η ουτοπία που όλοι φαντάζονται.
«Είναι δύσκολο να ζήσουμε καλά εδώ. Δεν αισθανόμαστε πραγματικά άνετα. Και όσοι από εμάς δεν έχουν τα σωστά έγγραφα, μας αντιμετωπίζουν πολύ άσχημα. Για παράδειγμα, εργάστηκα για τρεις μήνες κάπου και ακόμα δεν έχω πληρωθεί. Υπάρχουν φορές όταν πάμε σπίτι που είμαστε έτοιμοι να βάλουμε τα κλάματα. Νοιώθουμε σαν να κλαίμε. Επειδή τα πράγματα είναι πολύ άσχημα».
Πηγή ΚΥΠΕ-Euronews
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανείπωτη τραγωδία στο Μενίδι: Νεκρά δύο παιδιά 17 και 13 ετών - Σε κρίσιμη κατάσταση άλλοι 3
- Αρμαγεδδών σε παλιές και νέες συντάξεις
- Γερμανικό χουνέρι στο Αιγαίο
- Απειλή για 300,000 νοικοκυριά
- Δεκάδες τζιχαντιστές νεκροί σε αεροπορικό βομβαρδισμό
- Ηράκλειο: Η μοίρα δεν άφησε 17χρονο να κρατήσει την υπόσχεση του...
- Κάμερες μπαίνουν στους συρμούς του μετρό
- Μήπως έχεις οξειδωτικό στρες; Τι είναι και πώς θα το αντιμετωπίσεις
- Σε χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Η Καθολική Εκκλησία αγιοποίησε πρώτη φορά παντρεμένο ζευγάρι
- Η έκθεση Νικολαϊδη για το ντέρμπι
- Ομόνοια: Σημασία έχει η ουσία
- Τα αποτελέσματα του Cyprus Open Brazilian Jiu Jitsu 2015
- Ο Χριστοφόρου πλήρωσε το μάρμαρο
- Η απόκρουση του Παναγή
- Η ώρα του κρατικού προϋπολογισμού 2016 στη Βουλή
- Χετάφε: 3η φετινή νίκη (Βίντεο)
- Σήμερα χαρά, αύριο δουλειά
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Ζωή σε ένα ιταλικό χωριό έδωσαν μετανάστες
- Εδειξαν 'πόρτα' στους Αραβες εργαζόμενους στο Ισραήλ
- Οι συνένοχοι του «αγωγού της ειρήνης»
- Η Καθολική Εκκλησία αγιοποίησε πρώτη φορά παντρεμένο ζευγάρι
- Αίγυπτος: Η πλειοψηφία αρνείται να ψηφίσει στις βουλευτικές
- Εντοπισμός και σύλληψη προσφύγων και διακινητών τους
- Η ώρα του κρατικού προϋπολογισμού 2016 στη Βουλή
- Ο Χριστοφόρου πλήρωσε το μάρμαρο
- Τα αποτελέσματα του Cyprus Open Brazilian Jiu Jitsu 2015
- Η έκθεση Νικολαϊδη για το ντέρμπι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γυναίκες καμικάζι σκόρπισαν τον θάνατο στη Νιγηρία
- Άρση κυρώσεων προς το Ιράν και από την Ε.Ε.
- Διασώθηκαν 400 πρόσφυγες σε Χίο, Μυτιλήνη, Κω, Φαρμακονήσι, Καστελόριζο
- Εντός της εβδομάδας έρχονται οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων. Διερευνητικές οι προθέσεις πριν τις πιέσεις
- Συγκρούσεις ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς
- Πως θα προστατεύσουμε το παιδί από τη διαφήμιση
- Σε τροχιά αξιολόγησης εισέρχεται η Αθήνα. Με άγριες διαθέσεις καταφθάνουν οι επικεφαλής των δανειστών
- Αρμαγεδδών σε παλιές και νέες συντάξεις