Ζωντανή σύνδεση CERN στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη

Ζωντανή σύνδεση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο πλαίσιο των εγκαινίων του «Science café» στη Λευκωσία στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Απριλίου 2016 η Κύπρος εντάχθηκε στο μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο του κόσμου, το CERN,

υπό την ιδιότητα του συνδεδεμένου μέλους.

Στη διάρκεια της ζωντανής σύνδεσης, οι Καθηγητές Πάρης Σφήκας και Εμανουήλ Τσεσμελής από το CERN έκαναν λόγο για ένα νέο κεφάλαιο που ανοίγει στη συνεργασία της Κύπρου με το CERN, το οποίο σημειώνεται ότι βρίσκεται στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, ενώ ο κυκλικός Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) όπου γίνονται τα πειράματα, είναι σε βάθος 100 μέτρων κάτω από τη Γη και έχει μήκος 27 χιλιόμετρα.

Οι Καθηγητές Σφήκας και Τσεσμελής εξήραν τη συμβολή της Κύπρου και κυρίως του Πανεπιστημίου Κύπρου στα πειράματα που διεξάγονται στο ερευνητικό αυτό κέντρο και σημείωσαν ότι η ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό τον Καθηγητή Φυσικής και Επικεφαλής της Κυπριακής Πειραματικής Ομάδας Φυσικής Υψηλών Ενεργειών Πάνο Ραζή συνέβαλε στην ανάλυση γεγονότων που οδήγησαν στην ανακάλυψη του μποζονίου του Higgs, που έγινε γνωστό και ως σωματίδιο του Θεού και οδήγησε στην κατάκτηση του Νόμπελ Φυσικής. Επίσης, όπως είναι γνωστό, ο παγκόσμιος ιστός (www) αναπτύχθηκε στο CERN.

Οι δύο Καθηγητές εξέφρασαν την ελπίδα το CERN να αποτελέσει χώρο έλξης για Κύπριους και Κύπριες είτε φυσικούς, είτε μηχανικούς, τεχνικούς, καθηγητές και φοιτητές.

Είπαν επίσης ότι και η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από τις καινοτόμες τεχνολογίες που ανακαλύπτονται μέσω των πειραμάτων στο CERN.

Λαμβάνοντας το λόγο από τη Λευκωσία, ο Καθηγητής Πάνος Ραζής είπε ότι το CERN ψάχνει απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στη δημιουργία και την εξέλιξη του σύμπαντος αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο και την παρουσία του στο σύμπαν, τις δυνάμεις που επενεργούν στο σύμπαν, κατά πόσον υπάρχουν πολλαπλά σύμπαντα κτλ.

Πρόσθεσε ότι από το CERN προκύπτουν ανακαλύψεις και εφαρμογές μέσω της πυρηνικής φυσικής και της φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων από τις οποίες μπορεί να επωφεληθεί η Κύπρος όπως στον τομέα της ιατρικής και της ηλεκτρονικής.

Είπε ότι πέρασαν ήδη περισσότερο από 30 χρόνια από τότε που οι πρώτοι Κύπριοι συμμετείχαν στο CERN αρχικά σε ατομικό επίπεδο και μετά μέσω του Πανεπιστημίου Κύπρου και ότι με τη βοήθεια συναδέλφων στο CERN και πολλών άλλων “καταφέραμε να δυναμώσουμε την φωνή της Κύπρου και την επιστημονική της παρουσία σε διεθνές επίπεδο”.

“Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε που μας κάνατε την τιμή να εντάξουμε την Κύπρο στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια που ονομάζεται CERN” είπε, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, έγινε μέσω της ζωντανής σύνδεσης περιήγηση στο CERN από τον Δρ. Άγγελο Αλεξόπουλο.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι φέτος για πρώτη φορά η Διεθνής Ημέρα Αστρονομίας θα εορταστεί και στο Προεδρικό Μέγαρο προσθέτοντας ότι φιλοδοξεί αυτό να καταστεί θεσμός.

Διεθνής Ημέρα Αστρονομίας στο Προεδρικό Μέγαρο

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πολύ πρόσφατα υιοθέτησε την εισήγηση μίας 17χρονης μαθήτριας, της Στέφανης Διάκου Πετροπούλου, η οποία με επιστολή της εισηγήθηκε να τιμηθεί και στην Κύπρο η 14η Μαΐου ως Διεθνής Ημέρα Αστρονομίας.

“Είναι κάτι που έκανα με διπλή χαρά διότι πρώτα από όλα είναι θέση μου πως πρόκειται για κάτι που συμβάλλει στη διεύρυνση των οριζόντων μας ως κοινωνία και δεύτερον διότι είναι μία ωραία εισήγηση που προέρχεται από ένα νέο άνθρωπο” είπε.

Ετσι, στις 18 Μαΐου το βράδυ, για πρώτη φορά θα διοργανωθεί στο Προεδρικό Μέγαρο μία εκδήλωση την οποία, όπως είπε, “ φιλοδοξώ να καταστήσουμε θεσμό”.

“Όσοι παρευρεθούν, θα έχουν την ευκαιρία να δουν τους πλανήτες μέσα από επαγγελματικά τηλεσκόπια τα οποία θα τοποθετηθούν στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, για να δώσουμε την ευκαιρία σε μεγάλο αριθμό νέων, αλλά και όσων ασχολούνται με την αστρονομία να δουν τους πλανήτες” ανέφερε.

Αστεροσκοπείο στο Τρόοδος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην προοπτική ανέγερσης αστεροσκοπείου στην περιοχή του Τροόδους.

“Επισημαίνω πως η προσπάθεια να ανεγερθεί ένα σύγχρονο αστεροσκοπείο στο Γεωπάρκο Τροόδους ξεκίνησε από αυτόν το χώρο όταν τον επισκέφθηκε πέρσι το καλοκαίρι ο διάσημος Ελληνοαμερικανός πυρηνικός επιστήμονας της NASA Θανάσης Οικονόμου, ο οποίος μαζί με την ομάδα του εντόπισαν το κατάλληλο σημείο στο Τρόοδος για ανέγερση του αστεροσκοπείου, ενώ η ομάδα του Science café μαζί με ειδικούς επιστήμονες ετοίμασαν μια ολοκληρωμένη πρόταση” είπε.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε τη θέση ότι η δημιουργία αστεροσκοπείου στο Τρόοδος θα έχει ευεργετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της περιοχής, αφού θα καταστεί επίκεντρο τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και εσωτερικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μας.

Πρωτοβουλίες, είπε, που έχουν άμεσο στόχο την εκλαΐκευση της επιστήμης δεν μπορούμε παρά να τις στηρίζουμε και να τις ενισχύουμε με κάθε δυνατόν τρόπο.

Στην εκδήλωση έγινε και παρουσίαση του σχεδιασμού για ανέγερση αστεροσκοπείου και πλανητάριου στο χωριό Αγρίδια στην περιοχή του Τροόδους.

Όπως λέχθηκε, το αστεροσκοπείο θα αποτελέσει μέρος ενός δικτύου αστεροσκοπείων που στηρίζει η ΝΑΣΑ και θα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Science cafe

Εγκαινιάζοντας το Science Cafe, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η πληροφορία πως η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιέρωσε ένα πρόγραμμα με την ονομασία Science Café ενθουσίασε τους ανθρώπους που δημιούργησαν “αυτόν το μοναδικό χώρο”.

“Ο πάντα ανήσυχος Γιώργος Τζίβας, με μια μικρή ομάδα συνεργατών, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο ανακαίνισαν το χώρο και πραγματοποίησαν μέχρι σήμερα 20 επιστημονικές δραστηριότητες. Δραστηριότητες που, όπως πληροφορούμαι, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί το κυπριακό science café στα μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα που ξεκινούν το Σεπτέμβριο” πρόσθεσε.

Είπε ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά χαιρετίζουν την πρωτοβουλία “η οποία επίσημα ξεκινά από σήμερα” και υπογράμμισε ότι “η δημιουργία αυτού του χώρου και άλλων προγραμμάτων που συνδέονται με αυτόν αποτελεί ένα παράδειγμα πως όταν υπάρχει το όραμα και η θέληση πολλά τα οποία φαίνονται αδύνατα μπορούν να υλοποιηθούν”.

Στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων παρόντες ο Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης και ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Τα εγκαίνια οπτικογραφήθηκαν από drone του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα