10+1 προτάσεις για τη στήριξη και τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ

Του Σταύρου Ν. Καπάκου*

Απο την πρώτη στιγμή, που εκλέχθηκα στο Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ ως εκπρόσωπος της «Συσπείρωσης», δεσμεύτηκα απεναντί σας οτι θα καταθέτω αναλυτικές και επεξεργασμένες προτάσεις σε τα μείζονα προβλήματα του κλάδου μας. Την υπόσχεση αυτή θα την τηρήσω ως κόρη οφθαλμού. Δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω απο τα προβλήματα ούτε να πετροβολώ εκ του ασφαλούς αφήνοντας τους άλλους να βγάζουν τα κάστανα απο τη φωτιά. Οι συνάδελφοι πρέπει να γνωρίζουν τις θέσεις του καθενός μας έτσι ώστε να μπορούν να τις κρίνουν

και να επιλέγουν έπειτα απο ώριμη σκέψη. Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων και των συζητήσεων για τον ΕΔΟΕΑΠ κατέληξα στις προτάσεις, που ακολουθούν, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν την βάση για την στήριξη και την βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ. Οι προτάσεις αυτές δεν είναι βεβαίως «οι πλάκες του Μωϋσή», μπορούν να εμπλουτιστούν ή και να τροποποιηθούν στο πλαίσιο ενός σοβαρού διαλόγου των ανθρώπων της ενημέρωσης, με επιχειρήματα και διάθεση συγκλίσεων. Οι προτάσεις είναι οι εξής:

1.Στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ για την παροχή υπηρεσιών υγείας και την χορήγηση επικούρησης και εφάπαξ. Διεύρυνσή του με ολους τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης.

2.Χορήγηση στον ΕΔΟΕΑΠ της κρατικής επιχορήγησης, η οποία του αντιστοιχεί και την οποία χορηγεί ετησίως το δημόσιο στον ΕΟΠΥΥ. Η επιχορήγηση αυτή πρέπει να δοθεί και λόγω της ιδιαιτερότητας του ταμείου στην παροχή υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους ασφαλισμένους του (υψηλή ανεργία, απλήρωτη και επισφαλής εργασία, υψηλός κίνδυνος επαγγελματικών ασθενειών).

3.Διατηρώντας την αυτονομία του ο ΕΔΟΕΑΠ να συνδεθεί με τον ΕΟΠΥΥ για την αγορά φθηνότερων υπηρεσιών νοσοκομειακής περίθαλψης τις οποίες επιτυγχάνει ο δεύτερος, λόγω της δεσπόζουσας θέσης του, απο τα δημόσια και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια καθώς και τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και τα διαγνωστικά κέντρα. Διατηρώντας την αυτονομία του ο ΕΔΟΕΑΠ να συνδεθεί με τον ΕΟΠΥΥ και για την μείωση του κόστους της φαρμακευτικής περίθαλψης, ιδιαίτερα για θεραπείες υψηλού κόστους, όπως καρκινοπαθείς κ.α. Οι επιπλέον παροχές, όπως η θέση νοσηλείας και το κόστος συμμετοχής ασφαλισμένου, θα βαραίνουν τον ΕΔΟΕΑΠ.

4.Θέσπιση πόρου-εισφοράς ενημέρωσης, έπειτα απο συμφωνία στην τριμερή, στον τζίρο των επιχειρήσεων και επιπλέον πόρου με παροχή φορολογικών κινήτρων στα τηλεοπτικά κανάλια ( 3+3%)

5.Συμμετοχή στον πόρο όλων των εργοδοτικών φορέων( τηλεοπτικοί σταθμοί, συνδρομητικά κανάλια, εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα, δημοσιο(ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ , ΓΓ), διαδίκτυο)

6.Έσοδα μέσω εισφορών εργοδοτών(7-8%) και εργαζομένων(5-6%)για υγεία, επικούρηση και εφάπαξ καθώς και συνταξιούχων για τις παροχές υγείας. Μικρότερη των γενικών εισφορών για να έχουν κίνητρο συμμετοχής καθώς και για να δεχθούν στον ειδικό πόρο και για να μπορέσουν να ανταποκριθούν λόγω της κρίσης και της μετάβασης απο το προηγούμενο καθεστώς των μειωμένων εισφορών και του αγγελιοσήμου, που ενείχε θέση εισφορών.

7.Τρόπος είσπραξης ειδικού πόρου-εισφοράς στον ΕΔΟΕΑΠ. Να εκπίπτουν οι δαπάνες διαφήμισης μόνο στα αναγνωρισμένα ή/και αδειοδοτημένα μέσα. Πρέπει να «πιαστούν» οι επιχειρήσεις του Διαδικτύου, που έχουν έδρα σε φορολογικούς παραδείσους; Να εξετάσουμε το ενδεχόμενο είσπραξης της εισφοράς ενημέρωσης μέσω ΚΕΔΕ.

8.Συνέχιση των προσπαθειών βεβαίωσης και είσπραξης του εναπομείναντος αγγελιοσήμου.

9. Στον νέο ΕΔΟΕΑΠ ασφαλίζονται όλοι οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης μεταφέροντας και τον κουμπαρά τους όσον αφορά την επικούρηση και το εφάπαξ. Ασφαλίζονται και οι εργοδότες μέσων ενημερωσης. Μέλη ενώσεων όλοι.

10.Έλεγχος και συνεχής αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του νέου ΕΔΟΕΑΠ με στόχο την μακροχρόνια βιωσιμότητά του. Συνολική αξιολόγησή του σε 1-2 χρόνια ώστε να ληφθούν όσα διορθωτικά μέτρα χρειαστούν, αν χρειαστούν, για την βιωσιμότητά του.

11.Ειδικός πόρος-εισφορά ενημέρωσης σε 1-2 χρόνια. Νομοθέτησή του πιθανόν χωρίς την δαμόκλειο σπάθη της τρόικας και των μνημονιακών περιορισμών της χώρας, αν αυτό καταστεί εφικτό.

Θεωρώ οτι οι θέσεις αυτές είναι ρεαλιστικές και οτι μπορούν να αποτελέσουν την βάση διαπραγμάτευσης με τις εργοδοτικές οργανώσεις και την κυβέρνηση. Οι προτάσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν την βάση βιωσιμότητας του ΕΔΟΕΑΠ καθώς μπορούν να φέρουν έσοδα περίπου 40-50 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, τα οποία θα αποτελέσουν τα σταθερά θεμέλια για να στηριχθεί το ταμείο μας.

Ζητάμε απο την κυβέρνηση τριμερή συνάντηση μέσα στην εβδομάδα και βρισκόμαστε σε αγωνιστική εγρήγορση εν αναμονή των αποτελεσμάτων της. Σε περίπτωση, που διαπιστωθεί χάσμα θέσεων ή αδυναμία σύγκλισεων για την στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, ξεκινάμε απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλα τα μέσα απο την επόμενη εβδομάδα σε συνεργασία με τις άλλες ενώσεις των εργαζομένων. Καθιστούμε καθαρό οτι τον Σεπτέμβριο, αν δεν έχει βρεθεί λύση, θα ξεσηκωθούμε με στόχο την στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ.

—————–

* Ο Σταύρος Ν. Καπάκος είναι γενικός γραμματέας του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ. Εκπρόσωπος της Συσπείρωσης – Δούρειος Τύπος

The post 10+1 προτάσεις για τη στήριξη και τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα