«Athens Network Exchange»

Τριήμερο εργασιών για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών προκλήσεων

Ξεκίνησαν χθες στην αίθουσα του Europe Direct του δήμου Αθηναίων, οι τριήμερες εργασίες του «Athens Network Exchange», με στόχο την αντιμετώπιση προσφυγικών και μεταναστευτικών προκλήσεων.

Αντιπρόσωποι πόλεων και οργανισμών από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Νότια και Βόρεια Αμερική συμμετέχουν με στόχο την δημιουργία μιας εργαλειοθήκης πρακτικών λύσεων που θα διαμοιραστούν

σε πόλεις που αντιμετωπίζουν ανάλογες προκλήσεις διεθνώς, όπως το Παρίσι, το Αμάν, η Ραμάλα, το Μεντεγίν, το Λος Άντζελες, το Μόντρεαλ και η Θεσσαλονίκη. Η Αθήνα, μια πόλη που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια και που έχει επιδείξει σημαντικά στοιχεία ανθεκτικότητας, προσφέρει τη δική της οπτική και τεχνογνωσία σε ένα δίκτυο πόλεων.

Επικεφαλής Αστικής Ανθεκτικότητας (Chief Resilience Officers) από κάθε πόλη, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, εταιριών και ερευνητικών ιδρυμάτων, θα συναντηθούν με Έλληνες εμπειρογνώμονες στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, η MasterCard και η ESRI θα προσφέρουν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους στις πόλεις και θα συμβάλλουν πακέτου λύσεων. Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης έχει επιδείξει σημαντική δραστηριότητα στην Ελλάδα από το 2015, η MasterCard δημιούργησε καινοτόμα εργαλεία για την παροχή οικονομικών υπηρεσιών στους Σύρους πρόσφυγες και η ESRI εξειδικεύεται παγκοσμίως στις τεχνολογίες χαρτογράφησης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τόνισε ότι «η Αθήνα επιθυμεί να ακούσει τις απόψεις και τις εμπειρίες των επτά πόλεων που συμμετέχουν σε αυτό το δίκτυο. Η πρόσφατη προσφυγική κρίση έχει αναδείξει περισσότερο από ποτέ το πρωταγωνιστικό ρόλο των πόλεων, καθώς και είναι στην καλύτερη δυνατή θέση για τη δημιουργία νέων τύπων συνεργιών και την προώθηση των αξιών της ειρηνικής συνύπαρξης, της αλληλεγγύης και του αμοιβαίου σεβασμού. Η ανάγκη των πόλεων για την διασφάλιση της κοινωνικής ένταξης και την εξεύρεση έξυπνων, μακροπρόθεσμων πολιτικών που υποστηρίζουν την ανθεκτικότητά τους είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της παγκόσμιας συζήτησης».

«Αν και οι πόλεις σήμερα φιλοξενούν πάνω από το 60% των προσφύγων παγκοσμίως, σε πολλές περιπτώσεις, αφήνονται στην τύχη τους από τις εθνικές και διεθνείς κυβερνήσεις» δήλωσε ο Michael Berkowitz, πρόεδρος των «100 Resilient Cities». Τόνισε ότι «η εκδήλωση έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή μερικούς από τους πιο σημαντικούς εμπειρογνώμονες σε θέματα μετανάστευσης, προκειμένου να δοθούν διεθνώς στις πόλεις, οι πληροφορίες και τα εργαλεία που χρειάζονται για να βοηθήσουν τα κατ “εκτίμηση 19,5 εκατομμύρια προσφύγων που ζουν εντός των συνόρων τους. Με λίγα λόγια, η υποστήριξη των πόλεων στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο πόνος και η οδύνη μερικών από τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του κόσμου».

«Στόχος του δικτύου είναι η βραχυπρόθεσμη, με επεμβάσεις άμεσης ανάγκης, η μεσοπρόθεσμη, με σταθεροποίηση και η μακροπρόθεσμη, με κοινωνική ένταξη, αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στις πόλεις με γνώμονα τη λογική μετατροπής των προκλήσεων σε σημεία υπεροχής που μπορούν να υποστηρίξουν ολιστικά την ανθεκτικότητα των πόλεων» τονίζει η Επικεφαλής του Γραφείου Αστικής Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας του δήμου Αθηναίων, Λενιώ Μυριβήλη.

*To “Athens Network Exchange: Cities and the Global Migration Crisis” συστήθηκε στο πλαίσιο του «100 Resilient Cities» του Ιδρύματος Rockefeller με πρωτοβουλία του Γραφείου Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας του δήμου Αθηναίων και την Αντιδημαρχία Μεταναστών και Προσφύγων.

The post «Athens Network Exchange» appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα