FT: To προσχέδιο της κοινής δήλωσης που ποτέ δεν έγινε

Τη λέξη «παράταση» αλλά και τη λέξη «γέφυρα» είχε, σύμφωνα με τους Financial Times, το προσχέδιο της κοινής δήλωσης που επρόκειτο να δοθεί μετά το πέρας του Eurogroup. Ο λόγος που δεν εκδόθηκε ποτέ, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ότι παρότι εγκρίθηκε από τον έλληνα υπ. Οικονομικών, «κόπηκε» από τον Αλέξη Τσίπρα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών.

H κατάρρευση των συνομιλιών την Τετάρτη το βράδυ

ανάμεσα στην Ελλάδα και τους άλλους 18 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που συνέβη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, όταν πολλοί από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του Eurogroup – συμπεριλαμβανομένου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του ισχυρού Γερμανού υπουργού Οικονομικών – δεν ήξερε καν ότι είχε συμβεί, αφού είχαν ήδη εγκαταλείψει το κτίριο.

Σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, είχε συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση με τους συναδέλφους του, μια δήλωση που είχε ακόμη υπογραφτεί από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος ήταν επίσης στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση.

Μόλις εγκρίθηκε, η συνεδρίαση του Eurogroup διαλύθηκε και ο Σόιμπλε με αρκετούς από τους συναδέλφους του, αποχώρησαν. Αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν, ότι ο Βαρουφάκης έκανε μια τελευταία κλήση πίσω στην Αθήνα για να ενημερώσει για το τι είχε μόλις συμφωνηθεί – και κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέρριψαν την ανακοίνωση.

Εμείς πήραμε στα χέρια μας τη δήλωση από τη Financial Times, και την παραθέτουμε στη συνέχεια. Από πολλές απόψεις, έχει κάτι για τον καθένα. Για τους αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι οποίοι πίεζαν σκληρά την Αθήνα να ζητήσει παράταση του τρέχοντος πακέτου διάσωσης ύψους 172 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία λήγει στο τέλος του μήνα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο «να διερευνήσει τις δυνατότητες επέκτασης » του προγράμματος.

Για τον Βαρουφάκη, υπάρχει ακόμη και η λέξη «γέφυρα» που αναφέρεται στην τελευταία παράγραφο – αν και όχι με την έννοια που ο Έλληνας υπουργός πιθανώς να ήθελε, η οποία είναι ως μέρος μιας συμφωνίας-γέφυρας χρηματοδότησης (bridge financing deal).

Αλλά η κοινή δήλωση δεν έμελλε να προκύψει. Παρέμεινε ακόμη ένα τεχνούργημα (artifact) του μακροχρόνιου ελληνικού δράματος:

«Σήμερα το Eurogroup προέβη σε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και την κατάσταση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής . Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενεπλάκη σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα την τεχνική εργασία για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

Αν αυτή είναι επιτυχής αυτό θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup, ώστε να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου».

Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης
Τους ισχυρισμούς του δημοσιογράφου περί συμφωνίας στη διατύπωση της κοινής ανακοίνωσης, διέψευσε το πρωί της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο ο Γιάννης Βαρουφάκης όσο και ο Γιάννης Δραγασάκης ήταν σκεπτικοί αναφορικά με τη διατύπωση της κοινής ανακοίνωσης και απλά η επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαίωσε τις αμφιβολίες τους», τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Απάντηση στον αρθρογράφο των FT έδωσε, μέσω Twitter, χθες αργά το βράδυ και ο Γιάνης Βαρουφάκης: «Να προτείνω να κρατάτε αποστάσεις από αμφισβητούμενες υποθέσεις, οι οποίες στηρίζονται σε ακόμη πιο αμφισβητούμενες διαρροές; Είναι μάλλον άστοχο», ήταν η οργισμένη απάντηση του υπουργού Οικονομικών στον δημοσιογράφο Πίτερ Σπίγκελ.
Πηγή ethnos.gr

The post FT: To προσχέδιο της κοινής δήλωσης που ποτέ δεν έγινε appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα